Amendă de 20.000 lei aplicată de Protecția Consumatorului, Primăriei Piatra Neamț, pentru locul de joacă unde s-a nenorocit un copil!

La 2 săptămâni după ce Vestea a prezentat pe larg cazul unui copil serios accidentat la un loc de joacă total impropriu (adică un fel de locație a groazei), Protecția Consumatorului anunță opinia publică că a făcut o verificare în urma căreia a constatat că acea zonă era plină de pericole pentru copii, drept pentru care a dispus „a dispus oprirea temporara” și a aplicat o amendă de 20.000 de lei proprietarului.
Iar proprietarul este Primăria Piatra Neamț condusă de auto-suspendatul din PNL, Dragoș Chitic.

Cititi si Copil de 2 ani nenorocit la loc de joacă din Piatra Neamț! A căzut de la 2 metri după ce s-a rupt sub el o scândură putredă…

Publicăm mai jos comunicatul integral al OJPC. Cititi cu atenție pomelnicul de neconformități constatate de inspectori și gândiți-vă dacă celelalte locuri de joacă din Piatra Neamț arată altfel.

<<

Nr. 1806/02.07.2019
COMUNICAT

Avand in vedere faptul ca in spatiul public au aparut informatii referitor la accidentarea unui copil la utilizarea unui echipament de joaca (topogan) amplasat intr-un spatiu de joaca deschis, cat si petitia depusa la CJPC Neamt, o echipa de comisari  a efectuat o actiune de verificare constatandu-se urmatoarele:

  1. a) spatiul de joaca este delimitat cu ajutorul unor plase din sarma cu un loc/poarta libera care permite accesul in perimetrul acestuia in orice moment al zilei;
  2. b) In incinta sunt amplasate un numar de 3 echipamente de joaca:

-topogan care prezinta un pilon de sustinere degradat, putred, suruburi iesite mult la suprafata placilor stalpilor ( cca 3-4 cm), nefixate corespunzator, desfiletate;

-balansoar la care scandura de la unul din scaune este rupta de la nivelul suruburilor de prindere existand riscul de accidentare prin desprinderea unor bucati din aceasta;

-leagan cu 2 locuri, la unul dintre scaune, scandura de la nivelul sezutului este rupta pe cca 1/3 din lungime.

  1. c) lipsa informatii minime obligatorii la utilizarea echipamentelor.

Pentru nerespectarea prevederilor art. 7, lit c, liniuta a 2-a din OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare –

<< operatorii economici sunt obligati sa presteze numai servicii care nu afecteaza viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora >>

in conformitate cu prevederile art. 50, (1) lit a) s-a aplicat o amenda contraventionala in valoare de 20000 lei .

Totodata, pentru limitarea prejudicierii consumatorilor, in conformitate cu prevederile OG 21/1992 art. 55, alin. (2), lit. d,  echipa de comisari a dispus oprirea temporara a prestarii serviciilor  pana la remedierea deficientelor; consumatorii fiind informati, printr-un afis aplicat la intrarea in spatiul de joaca, asupra acestei decizii.

Pentru o corecta infomare a consumatorilor, utilizatori ai echipamentelor amplasate in spatiile de joaca, facem precizarea ca, prin Hotararea de Guvern nr 435 /2010 privind regimul de introducere pe piata si de exploatare a echipamantelor pentru agrement, sunt stabilite reguli stricte operatorilor economici si autoritatilor publice ce administraza astfel de activitati. 

In aceasta perioada a fost demarata, la nivel national, o actiune tematica de verificare a spatiilor de joaca in vederea identificarii tuturor situatiilor in care utilizarea echipamentelor de agrement constituie un risc pentru utilizatori, cu atat mai mult cu cat acestia sunt copii.  Nerespectarea tuturor conditiilor impuse de legislatia specifica conduce la sanctionarea  administratorului spatiului de joaca cu amenzi contraventionale, in functie de gravitatea neconformitatii, de la 200-50.000,0 lei si cu masura complementara de interzicere a utilizarii.

Sfatuim consumatorii ca, inainte de a utiliza un echipament  de agrement, sa citeasca cu atentie informatiile specifice in utilizare, sa inspecteze starea fizica  a echipamentului si sa nu ia decizia de a il utiliza in situatia in care constata ca prezinta  parti lipsa, degradate etc. In astfel de situatii, sa anunte, imediat, la numerele de telefon afisate pe panoul de avertizare.

Va garantam ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor supravegheaza permanent piata si se asigura de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor. 

CJPC Neamt>>.

Reamintim că din armata de angajați de la Primăria Piatra Neamț face parte și un departament Tehnic, și unul de Patrimoniu dar și Serviciul Voluntari pentru Situații de Urgență (SVSU), departamente ai căror șefi au lefuri de peste 1500 euro și care ar trebui să sesizeze aceste pericole care îi vizează pe cetățenii orașului, mai ales că este vorba de copii.

D.V.

One thought on “Amendă de 20.000 lei aplicată de Protecția Consumatorului, Primăriei Piatra Neamț, pentru locul de joacă unde s-a nenorocit un copil!

  1. Si cine plateste amenda ? Primaria Piatra Neamt din banii prostilor, nu ? De nu au aplicat amenda primarului incompetent, platit tot din banii prostilor, dar macar il durea un pic ! Asa va continua cum ne-a obisnuit, sa nu faca nimic si sa-si incaseaza leafa in nesimtire.

Lasă un răspuns