Ambulanţierii nemţeni la Ziua Breslei! 112 ani de Salvare în România!

„Sindicatul Ambulanța, reprezentativ în SAJ Neamț, participă acum la defilarea care are loc în cetatea din Alba Iulia. Delegația este formată dintr-un număr de 10 persoane, fiind alcătuită din Managerul SAJ Neamț- Dr. Albu Dorice, Președintele Sindicatului Ambulanța Neamț- Andronache Gladior, un echipaj cu ambulanță tip C și alți 5 colegi care vor echipați în ținuta de ceremonie. În total sunt 10 angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Neamţ care participă la celebrarea a 112 ani de activitate a acestei bresle şi, fiind vorba de anul Centenar al marii Uniri, manifestarea are loc în oraşul în care s-a consfinţit România Mare.

O altă coincidenţă face ca „vârsta” actuală a ceea ce numim Servicii de Ambulanţă (Salvare) să fie 112 ani, număr care este identic cu celebrul număr unic pentru apeluri de urgenţă din România.

De la Alba Iulie, liderul sindical Gladiol Andronache a transmis, prin intermediul Vestea.net:

„La mulți ani Ambulanța din Romania! La mulți ani tuturor colegilor salvatori de vieți din SAJ Neamț!”.

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată, începând cu anul 2015, la 28 iulie, dată la care, în anul 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. ”Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea atunci, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici.

Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviței. În 1907, dr. Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari.

Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”. Spitalul de Urgenţă a fost înfiinţat în 1943, în localul salvării din Bucureşti, moment ce a marcat apariţia primului sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă: Salvarea şi Spitalul de Urgenţă. În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995, au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică.

Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961. În anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program al Băncii Mondiale, iar în 2003-2005, a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de agenţii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc. În perioada 2006-2007, s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012, a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, vine la inițiativa FNSAR cu susținerea tuturor organizațiilor sindicale din țară afiliate acestei federații. Este votat de Senat la 18 iunie 2014, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 11 februarie 2015, cu 276 de voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” şi 4 abţineri, iar la 6 martie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind instituirea acestei zile.

V.N. / foto: cititor Vestea

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns