Ambasadorul Israelului: „Viorica Agarici şi-a pus propria viaţă în pericol pentru a-i salva pe evreii din Trenul Morţii” FOTO-VIDEO

Viorica Agarici nu doar că a salvat viețile semenilor ci şi-a pus în pericol propria viaţă, a punctat Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Excelenţa Sa David Saranga. Acesta a subliniat și faptul că riscul a fost și mai mare pentru că într-un context similar celui în care Viorica Agarici s-a pus în fața Trenului Morții, un astfel de erou își riscă nu doar viața sa ci și pe cea a membrilor familiei, în cazul unor eventuale represalii.

Discursul respectiv a avut loc astăzi la vernisajul expoziției dedicat eroinei decorată și de Statul Român și de Statul Israel, organizată de Consiliul Județean Neamț și de Complexul Muzeal Județean Neamț la Camera Deputaților.

În rolul de MC al evenimentului a fost Dorin Nicola iar o scurtă cuvântare a fost rostită și de Ionel Arsene, președintele CJ Neamț. „Un gest ca al doamnei Viorica Agarici ne salvează pe noi toţi, ca societate. Ceea ce facem acum este foarte puţin faţă de eroismul acestei doamne. Dar nu avem voie să uităm”, a spus Ionel Arsene.

Viorica Agarici, şefa Crucii Roșii din Roman, este cea care, la 3 iulie 1941, a salvat de la moarte, în ciuda riscurilor de a fi împușcată, sute de evrei deportați din Iași spre lagărul de la Călărași-Ialomița.
La 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem” din Ierusalim i-au acordat, post mortem, Vioricăi Agarici diploma şi titlul de „Drept între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria ei pe „Aleea Celor Drepţi“.
Expoziția muzeală „Viorica Agarici” va fi prezentată și la Roman, Piatra Neamţ.

La vernisaj au fost prezenţi, printre alţii, Liviu Dragnea (preşedintele Camerei Deputaţilor), ambasadori acreditaţi la Bucureşti, parlamentari – Emilia Arcan, Dan Manoliu, Viorel Stan, Ciprian Şerban, Alexandru Rotaru, Laurenţiu Leoreanu, Mugur Cozmanciuc, Dănuţ Andruşcă -, Oana Bulai, consilier de stat al Premierului, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Neamţ – Ion Asaftei, Neculai Puşcaşu, Cornel Agăleanu, Iulian Luca, Radu Miron – primarul de Roman, Lucian Micu, administratorul public al judeţului, Cătălin Chiţei.

D.V.
imagini – Turn TV, facebook

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns