Amânare pentru 16 septembrie în dosarul primarului Chitic de la Înalta Curte! PNL trebuie să anunțe în iulie candidatul pentru pentru Primărie…

Procesul care se judecă în apel la Înalta Curtea de Casație și Justiție referitor la primarul Dragoș Chitic și alții a avut termen acum 2 zile și, în timp ce unii așteptau o clarificare, decizia a fost una care încurcă și mai mult lucrurile: amânare pentru 16 septembrie, cu un termen intermediar în iulie pentru pronunțarea cu privire la admiterea unor probe.


Amânarea pentru septembrie complică însă lucrurile în PNL care trebuie să ia o decizie pentru stabilirea candidatului pentru Primăria Piatra Neamț. Dacă instanța ICCJ ar fi admis la termenul de acum 2 zile solicitarea de retrimitere a dosarului la prima instanță, era clar, dosarul era reluat de la zero, Dragoș Chitic rămânea doar inculpat trimis în judecat nu și condamnat de prima instanță (detaliu care intră în conflict cu Statutul PNL).
Această amânare dă de furcă PNL. Dincolo de Statut și faptul că partidul e condus de un lider (Ludovic Orban) care și-a retras o candidatură la Primăria Capitalei tocmai pentru că era cercetat și trimis în judecată (între timp a fost achitat), există și riscul potențial, ca ipoteză ca, forțând Statutul și candidând tot pe mâna actualului primar, PNL să se trezească chiar în septembrie (în plină campanie electorală, după depunerea candidaturilor) cu un candidat condamnat definitiv (daca se păstrează actuala sentință). Sau, dacă sentința e dată mai târziu dar în același sens, PNL (tot ca ipoteze) se poate trezi că ar câștiga Primăria și abia apoi Primarul e scos din funcție prin sentință.
Evident că e vorba doar de ipoteze cum, la fel, se poate întâmpla ca în septembrie sau mai târziu, Dragoș Chitic să fie achitat de ICCJ.
La fel, deși a spus că deocamdată decizia este de a nu candida și că rămâne atașat de PNL, tot ca variante de lucru, PNL poate merge cu un alt candidat iar Chitic să se reevalueze și să candideze independent. Sau – de ce nu? – Chitic să candideze independent iar PNL să nu nominalizeze candidat. Subliniem, vorbim doar de ipoteze, diverse…
Cert este că Ludovic Orban a declarat că partidul va anunța candidații pentru orașele mari (inclusiv municipii reședință de județ) la începutul lunii iulie. Cutuma internă este că organizațiile județene propun (candidați și soluții) și Ludovic Orban și conducerea centrală decid.

D.V.

Lasă un răspuns