„Am muncit o săptămână la bar şi cu banii am plătit cartonaşele!” Adevărul despre supravieţuirea în ligile inferioare de fotbal…

Fotbalul în ligile inferioare (a 4-a şi a 5-a) are farmecul unui sport practicat pe bune, cu dedicaţie, cu implicare, fără „teatrul” din ligile superioare dar presupune şi multe sacrificii făcute de cei care fac eforturi supraomenneşti pentru ca echipele să supravieţuiască.

Nu ne mai antrenăm deloc, fiecare lucrează, asta este situația. Am muncit o săptămână la bar, am luat bani și am plătit cartonașele. Avem o situație financiară foarte proastă, suntem singuri care mai facem sport în orașul Bicaz, nu se dorește, nu este seriozitate”, declarat Cristian Luca, antrenorul fotvalijtilor bicăjeni, la finele meciului ASCM Ceahlăul – Cimentul Bicaz.

Mai concret, Luca spunea că pentru a putea participa echipa sa la meciul respectiv trebuia să nu aibă restantă vreo plată la AJF Neamţ (organizatorul competiţiei) şi era vorba de plata unor cartonaşe galbene (sancţiunile respective sunt purtătoare şi de amenzi). Iar pentru a face plata acelor cartonaşe, Luca a trebuit să ia din încasările barului pe care îl are în Bicaz.

Cât priveşte referirea la lipsa antrenamentelor, este iarăşi o trăsătură specifică multor echipe din ligile 4 şi 5 ai căror jucători fiind amatori au şi slujbe care nu le permit participarea la antrenamente, în cursul săptămânii.

Practic, jucătorii participă la meciuri pentru plăcerea de a face mişcare şi de a bea o bere după meci. Uneori berea le este asigurată de vreun sponsor dar, în multe cazuri, o plătesc tot ei sau antrenorul echipei.

Chiar şi aşa, o astfel de echipă tot presupune cheltuirea unor resurse. La meciurile din deplasare trebuie să asiguri transportul, la cele de acasă (unde intrarea este gratis), banii pentru baremul de arbitraj. Spălarea echipamentului, trasarea marcajelor pe teren etc sunt, de asemenea, activităţi care trebuie plătite sau, în alte cazuri sunt asigurate tot de fotbalişti sau de apropiaţi ai echipei.

Mai jos, integral, declaraţia lui Cristian Luca citată de cunoscutul suporter Gelu Crăcană:

CRISTIAN LUCA – Antr. Cimentu Bicaz: : ”Un rezultat la care nu ne așteptam. Ceahlăul o echipă bună, a jucat fotbal, noi am făcut gafe în apărare. Spiridon ne-a salvat de prporțiile scorului, sincer nu m-am așteptat la prestația noastră foarte proastă din prima repriză. În a doua repriză am echilibrat balanța dar, golul patru ne-a turnat plumb în picioare și nu am mai contat în atac. Greșeli elimentare cu pase date la adversar. Nu ne mai antrenăm deloc, fiecare lucrează, asta este situația. Am muncit o săptămână la bar, am luat bani și am plătit cartonașele. Avem o situație financiară foarte proastă, suntem singuri care mai facem sport în orașul Bicaz, nu se dorește, nu este seriozitate. Mai avem trei meciuri, mai sunt șanse teoretic pentru pley-off, dar, dacă jucăm cum am jucat cu Ceahlăul, mai bine nu ajung acolo. Depindem de noi în continuare. Am încredere că o să câștigăm cele trei meciuri. Dușul acesta rece ne va trezi și sper să ne facă bine”

 

D.V. / foto: Gelu Crăcană

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns