Alunecările de teren care au surpat drumul la Bisericani stârnesc patimi. Țapu, generos în epitete; Arsene prezintă tehnic situația

Drumul recent modernizat spre Sanatoriul Bisericani a luat-o la vale – este o informație vehiculată în spațiul public de câteva zile, de după ploile catastrofale din ultimul timp, cu fotografii elocvente care arată că nenorocirea care a lovit acel drum nu putea fi oprită/prevenită decât dacă lucrarea ar fi fost una tip buncăr.
În zona respectivă nu au mai fost alunecări de teren de asemenea proporții, nu există informații ca acelk traseu să fi fost pe harta de risc a celor de la ISU Neamț iar fotografiile de pe net arată un strat gros de asfalt – acum, evident, afectat – dar de sub care, pur și simplu, a plecat dealul la vale.
Ieri, opinia publică nemțeană a primit două mesaje pe acest subiect (pe care le publicăm, integral, la final, pentru corecta informare a cititorilor): unul extrem critic și pătimaș, cu evidente accente politico-electorale, de la senatorul Eugen Țapu; celălalt, tehnic, la obiect, strict administrativ, de la Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Arsene vorbește despre o comisie de specialiști (Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul de Stat în Construcții, ISU, Prefectură, CJ) care evaluează pagubele și efectele, despre detalii strict tehnice (ce versant, ce deal, ce pârâu) ale alunecării de teren, despre necesitatea unui studiu geotehnic dar și partea tehnică legată de investiția cu drumul (care este în garanție și rămâne de văzut dacă există vreoi culpă cât de mică a constructorului sau e vorba strict de un nedorit efect al ploilor torențiale și al inundațiilor).

Senatorul Eugen Țapu – aflat într-o vizibilă campanie anti-Arsene de ceva timp – se ripipește în epitete cu impact catastrofic (inadmisibil, inimaginabil, politician toxic și alte construcții lingvistice care seamănă foarte mult a discurs propagandistic) și excelează a lega numele adversarului PSD de alunecarea de teren.

Mai jos, integral, cele două mesaje, cititorii având astfel ocazia să se pronunțe singuri care dintre politicienii respectivi e mai sincer și care folosește respectiva nenorocire pentru încă un atac politic sau la persoană:


Țapu dixit:

PNL Neamț va sesiza Ministerul Dezvoltării privind lucrările de slabă calitate efectuate la DJ 157C

Circa trei milioane de euro a cheltuit Consiliul Județean Neamț, finanțare asigurată prin PNDL II,  pentru reabilitarea Drumului Județean 157 C, care străbate comuna Alexandru cel Bun, spre Bisericani. La mai puțin de un an, lucrările executate se dovedesc a fi de mântuială, porțiuni întregi din drumul așa zis reabilitat fiind compromise.

”Este inadmisibil, inimaginabil. Bani publici cheltuiți fără noimă, de președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, care și-a bătut efectiv joc de acest drum. La nici un an de la finalizarea lucrărilor, drumul este efectiv rupt, iar pe anumite porțiuni arată mai rău decât era înainte. Iar ca bătaia de joc să fie completă, Ionel Arsene o maschează prin manipularea nemțenilor și prezintă toate aceste eșecuri ca fiind, de fapt, mari realizări, prezentate în reportaje tv, filmări spectaculoase și declarații triumfaliste”, a declarat, indignat, senatorul liberal Eugen Țapu Nazare.

Partidul Național Liberal consideră că principalul vinovat de această situație este președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, un politician toxic, interesat doar de bunăstarea sa și a apropiaților. De altfel, de reabilitarea acestui drum s-a ocupat o cunoscută firmă abonată la banii publici, firmă controlată de un cumătru al președintelui Consiliului Județean. După  ce a eșuat în politicile de sănătate – Spitalul Județean de Urgență fiind doar un exemplu în acest sens – acum eșuează și în reabilitarea infrastructurii județene. 

”Ajunge! Asemenea situații trebuie să înceteze, a mai declarat senatorul Eugen Țapu. Pentru că nu-i pasă de ceea ce se întâmplă, și-i tratează cu dispreț pe nemțeni, Partidul Național Liberal va solicita, oficial, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să trimită Corpul de Control în județul Neamț pentru a verifica modul în care au fost cheltuiți banii publici pe lucrările de reabilitare a DJ 157 C”. 

Biroul de presă al PNL Neamț

……………………..

Arsene dixit:

O comisie formată din reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț, Instituției Prefectului, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului de Stat în Construcții și Inspectoratului pentru Situații de Urgență s-a deplasat în teren, astăzi, pentru a constata și evalua pagubele produse în comuna Alexandru cel Bun, ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase, produse în data de 04.07.2019.

În urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă, pe DJ 157C, la km. 1+685, drumul județean care leagă localitatea Alexandru cel Bun de Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani s-au produs alunecări de teren.
Alunecarea de teren cu platforma drumului s-a produs pe malul stâng al Pârâului Viilor, pe un tronson în lungime de circa 70 de metri, cu lățimea cuprinsă între versantul de pe partea dreaptă a drumului și parcarea de pe partea stângă. Este vorba despre o alunecare de adâncime, iar geologii estimează că planul de alunecare ar fi la circa opt metri.

Pentru stabilirea unei soluții de consolidare a platformei drumului se impune efectuarea unui studiu geotehnic extins, ce va cuprinde zona căii de rulare și a versantului, amonte și aval de drum.
În perioada imediat următoare se vor lua în regim de urgență măsuri pentru restricționarea traficului.
Lucrarea a fost recepționată în anul 2018 și are o perioadă de garanție de 36 de luni. Proiectul a fost întocmit în anul 2011 și revizuit înainte de licitație, în 2015. Lucrările s-au executat conform proiectului și a normativelor tehnice în vigoare. Dacă în urma expertizelor se va constata că au existat vicii de construire, acestea vor fi remediate pe cheltuiala constructorului.

Astfel de situații pot apărea oricând! Vorba românului – „Cu natura nu te pui!“.
Din punctul meu de vedere, problema aceasta nu poate fi subiect de propagandă electorală, iar cei care atacă politic manifestările naturii nu își găsesc teme reale de expunere mediatică!

Îi asigur pe nemțeni că echipa de la Consiliul Județean ia toate măsurile pentru ca situația să fie rezolvată cât mai repede!

Ionel Arsene

…………….

Dincolo de discursuri și mesaje, tehnice sau propagandistice, cert este că în zona respectivă se impune o intervenție rapidă și eficientă.
Pentru că nu e vorba doar de un deal care o ia la vale, ci de viețile și siguranța riveranilor, care au proprietăți și case în acel areal dar, mai ales!, de un spital unic în zonă (Sanatoriu TBC) spre care merg pacienți și aparținători dar și salariați (zi de zi).

 

D.V.

 

 

Lasă un răspuns