ALPHA, BRAVO, CHARLIE şi calamităţile din Neamţ

ALPHA, BRAVO, CHARLIE sunt cele trei coduri din „Registrul de riscuri şi capabilităţi” aprobat miercuri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Cele trei coduri definesc, în mod diferit, tipurile de resurse şi timpii de reacţie în caz de risc care devine situaţie de urgenţă.

Cartarea judeţului pentru realizarea respectivului Registru a fost realizată de ISU cu sprijinul altor instituţii din Neamţ.

”Cartarea judeţului are în vedere istoricul evenimentelor pe ultimii 25 de ani (de exemplu: inundaţii, avalanşe, căderi de pietre, alunecări de teren, incendii de pădure, explozii, intervenţii majore pentru căutare-salvare persoane etc.), principalii agenţi economici potenţiali generatori de riscuri, pe domenii de activitate şi alte riscuri generatoare de situaţii de urgenţă (nuclear, chimic, accidente aviatice, turişti aflaţi în pericol, accidente cu consecinţe deosebit de grave)” a menţionat Ioan Vlad ANGHELUȚĂ, prefectul judeţului, care este şi şeful CJSU.

vestea.net

……………………..

Comunicat de presă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi 14.01.2015, sub conducerea prefectului judeţului, pentru prezentarea şi aprobarea Registrului de riscuri şi capabilităţi existente la nivelul judeţului în vederea gestionării situaţiilor de urgenţă şi a altor situaţii speciale.

Şedinţa extraordinară a fost deschisă de preşedintele Comitetului, prefect Ioan Vlad ANGHELUȚĂ, care a prezentat corespondenţa primită de la Ministerul Afacerilor Interne – Secretar de stat pentru ordine şi siguranţă publică, general magistrat dr. Ilie BOTOȘ, prin care se solicita realizarea cartării judeţului pe zone şi tipuri de risc generatoare de situaţii de urgenţă, urmată de elaborarea Registrului de capabilităţi detaliat pe municipii reşedinţă de judeţ, municipii, oraşe, comune, sate. Registrul cuprinde resursele (forţele şi mijloacele) de care se dispune, timpii de reacţie în raport de tipul de risc şi zona de intervenţie.

”Cartarea judeţului are în vedere istoricul evenimentelor pe ultimii 25 de ani (de exemplu: inundaţii, avalanşe, căderi de pietre, alunecări de teren, incendii de pădure, explozii, intervenţii majore pentru căutare-salvare persoane etc.), principalii agenţi economici potenţiali generatori de riscuri, pe domenii de activitate şi alte riscuri generatoare de situaţii de urgenţă (nuclear, chimic, accidente aviatice, turişti aflaţi în pericol, accidente cu consecinţe deosebit de grave)” a menţionat Ioan Vlad ANGHELUȚĂ, prefectul judeţului.

Totodată a adresat mulţumiri colegilor de la ISU Neamţ pentru realizarea în termen a acestor lucrări deosebit de complexe, deşi au avut la dispoziţie puţin timp, raportat la volumul de muncă necesar.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Petrodava” al judeţului Neamţ dl. Ioan NIŢICĂ a arătat faptul că la baza Registrului de riscuri şi capabilităţi au stat Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, Registrul de capabilităţi întocmit în luna decembrie a anului trecut, cu sprijinul instituţiilor reprezentate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi Concepţia unică de acţiune în situaţii speciale. Resursele au fost grupate pe urgenţe de intervenţie, pe 3 coduri – Alpha (pentru resursele disponibile 24 de ore din 24, cu timp  de operaţionalizare de la 3 până la 60 de minute), Bravo (pentru resursele ce se pot operaţionaliza într-un interval mai mare de 60 de minute) şi Charlie (cele care presupun mobilizarea unor resurse suplimentare, de regulă din alte judeţe, în cazul unor riscuri precum cutremurele de pământ).

Toată documentaţia prezentată constituie un instrument menit să conducă la realizarea concepţiei unice de acţiune, pentru îmbunătăţirea capacităţii de reacţie, în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

Registrul de capabilităţi, hărţile de risc şi planul de analiză şi acoperire a riscurilor au fost aprobate prin Hotărârea nr. 1/ 14.01.2015 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Hotărârea include şi un articol referitor la obligaţia actualizării, în 48 de ore, a oricărei modificări ce poate să apară în capabilităţile destinate gestionării situaţiilor de urgenţă, ori în timpii de reacţie ai acestora.

”Sunt paşi importanţi pe care i-am realizat astăzi. Tehnica actuală ne permite accesul la hărţile de risc şi avem astfel instrumente importante care îmbunătăţesc capacitatea de reacţie. Vă solicit să acţionăm uniţi, ca şi până acum şi, printr-o bună colaborare să protejăm populaţia şi bunurile acesteia, în situaţii de urgenţă, acesta fiind obiectivul primordial” a spus  prefectul Ioan Vlad ANGHELUŢĂ.

Cancelaria Prefectului

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns