Alianţa PSD-ALDE DINAMITATĂ din nou la Poiana Teiului! Voturile PNL-ALDE au făcut varză organigrama primarului!

 

PSD Neamţ are probleme cu alianţele majoritare nu doar la CJ Neamţ sau CL Piatra Neamţ ci şi la Poiana Teiului. Dacă la judeţ sau capitala de judeţ şahul a venit de la aleşii PMP, la Poiana Teiului situaţia e şi mai interesantă, ofsaidul venind din partea unei majorităţi care-l are în frunte pe viceprimarul de la ALDE.

Deşi Ion Asaftei anunţa nu de mult că a făcut pace între primăriţa PSD (Ana Ancuţa) şi viceprimarul ALDE (Paul Enache), se pare că mai tare decât alianţa judeţeană PSD-ALDE şi decât dorinţa celor doi preşedinţi (Asaftei şi Arsene) este liderul PNL din comună, Constantin Gavriluţ (fost viceprimar, fost consilier personal al fostului primar)…

Faptele – după “moderarea” operată de Asaftei, urma ca binomul primar-vice să lucreze ca la carte. Condiţiile erau clare: primăriţa să-i redea viceprimarului atribuţiile, viceprimarul să coopereze în alianţa locală PSD – ALDE şi să voteze rezonabil (inclusiv validarea unui supleant PSD pe locul neocupat de câteva luni!, organigrama, mărirea de salarii pentru angajaţii Primăriei, conform noii legi).

Pasul 1 – Primăriţa Ana Ancuţa a dat o decizie prin care i-a delegat viceprimarului un set de atribuţii (cu litere care ocupau aproape tot alfabetul). „Le-a dat cam târziu şi unele sunt aşa, de dragul de a fi”, a acuzat viceprimarul Enache la momentul respectiv. „Nu fusese vorba să le dau de a doua zi, dar le-am dat. Nimic nu este perfect pe lumea asta, totul este perfectibil, domnul viceprimar poate veni să discutăm detalii despre atribuţii. Îl aştept să discutăm, aşa e corect, nu să înceapă imediat să se plângă pe unde apucă, de fapt să arate că orice aş face eu, el caută nod în papură…”, a replicat primăriţa la acel moment.

Pasul 2 – Primăriţa îl anunţă pe viceprimar că la proxima şedinţă, repune pe ordinea de zi proiectele respinse anterior, conform înţelegerii mediate de Asaftei. Vicele refuză data de 22 pentru şedinţă, propunând data de 29, „cum a fost şi până acum”. Primăriţa acceptă. Şi ieri, pe 29, are loc şedinţa. 3 ore! Spectacol şi dinamită! Tabăra ALDE-PSD a votat proiectele de interes general (ar fi fost culmea să se opună celor vizând aplicarea unor proiecte de investiţii!) dar a ţinut să arate PSD-ului şi primăriţei cine face jocurile la Poiana Teiului.
Primăriţa Ana Ancuţa propuse un proiect de hotărâre care viza organigrama (numai primarul poate propune). Viceprimarul Paul Enache a propus un amendament nu pe problema supusă dezbaterii ci pe o alta, legată tot de organigramă, propunând desfiinţarea unor posturi, printre care cea de paznic al păşunii şi de consilier personal al primarului. Cel mai aprig susţinător a fost liderul PNL din comună, Constantin Gavriluţ. „Economii la buget”, „oportunitate”, „eficienţă” etc au fost câteva din argumentele lui Gavriluţ care – pam-pam! – a avut la activ nu doar câteva mandate de viceprimar ci şi … funcţia de consilier personal al fostului primar Bâia.

Situaţia la zi! Vicele a primit atribuţii de la primar, conform înţelegerii. Bune, rele în unele puncta, dar a primit. Drept că pot fi iar retrase, dar asta e deja un posibil nou episode de telenovela.
PSD are un fost consilier exclus din partid care şi-a pierdut şi locul în CL. Sunt procese pe rol, cazul de va tot judeca, până atunci alianţa PNL-ALDE a tot refuzat validarea supleantului. E o ofensă şi la adresa votului de la alegerile locale când alegătorii din comună au hotărât, cu un anumit număr de voturi, trimiterea în CL a unui nunmăr de consiglieri PSD, vot care acum nu e respectat.
PSD Poiana Teiului a propus deja organizaţiei judeţene excluderea altor doi consilieri. Pe aceeaşi logică de mai sus, în caz că PSD Neamţ validează propunerea organizaţiei locale, cei doi supleanţi care ar urma vor fi ţinuţi la uşa CL cât doresc cei doi lideri locali de la ALDE şi PNL, adică mult şi bine.
Ca şi la CJ, cel mai câştigat partid este în acest moment PNL-ul, al cărui lider local, Constantin Gavriluţ reuşeşte să ţină în şah PSD-ul cu voturile de la ALDE.
O situaţie care riscă să dinamiteze şi alianţa PSD-ALDE de la nivel judeţean şi relaţia directă Arsene-Asaftei. Rămâne de văzut dacă “buturuga mica” de la Poiana Teiului va reuşi să răstoarne “carul mare” al înţelegerilor de la judeţ. Cert e că până acum e măcar un motiv cert de hodoronc-tronc…

Nu este exclus ca, în situaţia data, ipoteza unor alegeri anticipate la Poiana Teiului să prindă contur tot mai mult, mai ales că “pacea” mediată de Asaftei acum 2 săptămâni s-a dovedit neviabilă…

D.VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns