Alessia Agherasimoae, „Bucăți de suflet” puse în vers

„Bucăți de suflet” – acesta este titlul cărții de poezie, lansată acum câteva zile de Alessia Maria Agherasimoae, un boț de gând și suflet de doar 16 ani, elevă la Liceul Gheorghe Cartianu din Piatra Neamț, la Târgul de carte Libris/Bookfest din Piatra Neamț.
La vârsta ei, Alessia a ales să respire, să cugete, să trăiască și să zâmbească (și) prin vers, lucru remarcat de cei care vineri au vorbit despre cartea ei dar mai ales probat prin poeziile din volum.
Iar dacă specialiștii în literatură și critică au punctat, necesar și tehnic, detaliile poeziei scrise de adolescentă, profesorii Cristina Popa Tomescu și Mihai Capșa Togan au reliefat interferența dintre educație și literatură, despre căutări și auto-descoperirea unui suflet aflat la vârsta marilor întrebări.

„La Salonul Internațional de Carte Bookfest din acest an au fost prezenți peste 150 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.
Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Tîrgu Mureș, Brașov, Piatra-Neamț și o altă ediție internațională la Chișinău.
In acest an, in 17 septembrie tânăra Alessia Agherasimoae, deja cunoscută ca un elev de frunte al județului Neamț și-a publicat primul volum de poezii!
Volumul „Bucați de suflet” este publicat la editura Crigarux și tipărit la Autograf cuprinzând 207 poezii!
Spun din tot sufletul felicitări dragii mele (ex) eleve!”, completează, tehnic de această dată, Mihai Capșa Togan.

Interesant e, prin prisma biografiei tinerei scriitoare, și destinul inter-cultural al acesteia: trăiește la Borlești, învață la Piatra Neamț dar e născută la … Roma, unde se aflau la acel moment părinții ei.

Mai jos, câte o strofă din câteva poezii din acest volum:

„Mă plimb și azi pe acest drum,
Așa și ieri, așa și-atunci,
Nu-ți pot merge pe urme, văd doar fum,
În zare, doar goluri adânci”
(Tablou)

„Se-aud picăturile ploii,
Zici că sunt cai de război,
Norii în cercuri negre se-adună,
Iar e furtună, iar e furtună.”
(Furtună)

„Mă mai opresc să fac popas
La casa părintească,
Dar când mă uit la ceas,
Indică ora <<nu mai e casa noastră>>”.
(Locul sfânt)

„Îmi ești soare, îmi ești căldură,
Îmi ești aici, îmi ești și lună,
Îmi ești tot, îmi ești și RAI,
Tu vrei să pleci, eu vreau să stai”.
(Agonie și extaz)

 

Valența de jurnal de sentimente (proprii sau ale generației autoarei) este reliefată și de criticul Cristian Livescu (care a și editat cartea, prin editura Crigarux): „Multe din gândurile, trăirile, neliniștile, temerile, duioșiile proprii colegilor de generații ai Alesiei Maria Agherasimoae le vom afla transfigurate poetic în această carte, Bucăți de suflet, debutul unei autoare care vădește talentul liric în pagini de firesc și sinceritate. (…) Un nume nou în viața literară nemțeană, care promite să se afirme temerar”.

V.N.

Lasă un răspuns