ALBUM FOTO: Neamț – cele mai frumoase Florii, la Tupilați

Cele mai frumoase Florii au fost, și în acest an, în Neamț, la Tupilați. „Vinovat” este, ca de obicei, neobositul bibliotecar Ronică Leonte, care coordonează și un ansamblu folcloric care, după veche, a mers dimineața în lucă, a strâns crenguțe de sălcii și le-a dus la Biserică unde preotul le-a sfințit și le-a oferit enoriașilor.
Întreaga procedură a fost explicată, cu câteva zile înainte, de Leonte într-o postare pe net care (la fel ca și pozele care amplifică mesajul) a dat detaliile necesare.
Mai întâi, extraordinarul album foto pus pe facebook acum câteva minute:

Și acum, descrierea operațiunii, făcută cu câteva seri înainte: <Duminică dimineată un grup de tineri din Tupilati îmbrăcati în frumoase costume populare vor porni într-un alai condus de călăreti să culeagă crenguțe de salcie care se găsesc pe malul pârâului Valea Albă sub dealul Chiciurea la întâlnire cu râul Moldova ,locuri pline de legende. Crenguțele așezate in coșuri din nuiele împodobite cu ștergare cusute cu flori, nelipsite la Sărbătoarea Floriilor sunt duse la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”de la Valea Albă unde vor fi sfințite și împărțite credincioșilor . Slujba va fi oficiată de preotul paroh Neculai Anisia iar Grupul folcloric “Plai de dor “din Tupilați va susține un concert de cântece Pascale .Vom savura, preparate tradiționale moldovenești specifice zilei de Florii, gătite la restaurantul „Hanul Pădurarilor ”>.

 

D.V.