Alba-neagra cu siteul Poliţiei Neamţ

Image 1

Poliţia Neamţ avea, în cadrul siteului IGPR, o secţiune aparte (aşa cum aveau toate inspectoratele judeţene). Un fel de subsite…
AVEA! Pentru că, de câteva săptămâni, această secţiune de prezentare online este un fel de … varză.
Ieri, de exemplu, şi la adresa care ducea la IPJ Neamţ şi la celelalte secţiuni (inclusiv la cea unde erau postate comunicatele de presă) erai redirecţionat spre siteul instituţiei mamă, adică al IGPR-ului (vezi foto). Şi apărea şi menţiunea “această pagină nu există sau nu este disponibilă în acest moment”.

Situaţia devine deja jenantă. În urmă cu ceva timp, puteai ajunge pe siteul Poliţiei Neamţ, iar la secţiunea Comunicate erau afişate titlurile documentelor şi când să dai click pe cel din ziua curentă apărea un fatidic “404 / error”. Au mai apărut, în aceste săptămâni şi alte aberaţii de interconectare. Ba, acum vreo două săptămâni, chiar siteul IGPR a şi fost hack-ărit…
Purtătorul de cuvânt şi şefii instituţiei au tot oferit diverse explicaţii printre care şi cea conform căreia se “redesenează” subsiteurile judeţene, ca să aibă aceeaşi “geografie” cu interfaţa centrală. O fi! Însă e de tot râsul deja.

Cum adică, o instituţie precum Poliţia Română, care se presupune că are specialişti care trebuie să lupte şi cu criminalitatea informatică, se chinuie de circa o lună să adapteze un site, miile de utilizatori care intrau frecvent dau de error şi de mesaje de la hackeri şi asta e ok?
Altfel spus, e ca şi cum ar trebui să ai încredere în capacitate Poliţiei de a asigura ordinea publică în timp ce tocmai priveşti la un poliţist beat, care la un şpriţ, tocmai face un scandal jenant…

Alo, Poliţia! Cu asemenea specialişti sau furnizori de servicii (care or fi? pe ce bani?), nu mai bine apelaţi la nişte puşti de liceu să vă repare siteul, mai repede şi mai bine?

D. VINCA

Nota Bene – Încercând să nu-i enerveze şi mai tare pe jurnaliştii nemţeni, biata purtătoare de cuvânt de la Neamţ a revenit la metoda de acum 10 ani, a trimiterii comunicatelor pe mail. vestea.net a primit ieri, pentru prima dată în acest interval, mesajul respectiv (mulţumim!) însă Vlăduţ Clapa de la Roman (romanulfinanciar.ro) nu avusese norocul să fie în baza de date update.

2 thoughts on “Alba-neagra cu siteul Poliţiei Neamţ

 1. Interesanta opinie domnule D.Vinca si ma bucur ca e o opinie, citez „un fel de … varză”. Din pacate majoritatea opiniilor care apar sunt in necunostinta de cauza.

  Va rog frumos ca data viitoare, inainte sa postati o opinie la adresa unui subiect tehnic, despre care din cate ati scris mai sus pot concluziona ca nu aveti cunostinte in detaliu, sa va ganditi de doua ori sau macar sa va informati despre ceea ce inseamna un sistem informatic.

  Nu poti sa dai „la nişte puşti de liceu” un site pentru a face ceea ce dumneavoastra aveti impresia ca necesita doar o ” cârpeală”. O aplicatie centralizata nu functioneaza pe acelasi principiu ca si site-ul dumneavoastra, asa ca va rog sa nu mai faceti asumptii daca va lipsesc cunostintele in domeniu.

  Va invit sa discutati cu orice companie serioasa dezvoltatoare de software si sa ii faceti o cerere de estimare de timp necesara dezvoltarii unei aplicatii de o asemenea amploare si veti vedea ca se poate ajunge la cel putin cateva luni (in regim normal).

  In ceea ce priveste „hack-ărit”-ul unui site va rog sa nu uitati ca acum cativa ani si site-ul CIA a fost lovit, o institutie care oricine poate considera ca e o institutie cu mult mai multe resurse pe care le-ar putea folosi pentru a se proteja si totusi a fost lovita.

  As putea continua sa va explic ce inseamna informatica si un sistem informatic insa sper ca ati inteles deja ideea principala. Va recomand ca data viitoare cand aveti intentia sa scrieti un articol cu subiect tehnic sa discutati in prealabil cu un specialist in informatica cu experienta in dezvoltare de sisteme IT si sa-i explicati punctul dumneavoastra de vedere, pentru a avea confirmarea ca argumentele vor fi valide si bazate pe decizii informate.

  In incheiere, as dori sa ma prezint si eu si desi nu sunt nici eu un expert in ceea ce priveste toate aspectele unui sistem informatic (desi nicio persoana de pe Pamant nu este), ma numesc Radu, am terminat o facultate cu profil tehnic si lucrez de mai bine de 3 ani ca si programator.

  ADMIN: Pacat ca nu v-ati prins ca faza cu pustii de liceu era o ironie…
  Si daca o astfel de „reforma” dureaza cateva luni, ma intreb si eu, ca nepriceputul, de ce nu au pregatit-o si cand sa fie „schimbarea” sa nu apese un buton si sa mearga totul ceas? Nu s-ar fi putut? Am gasit multe astfel de exemple – sunt si pe net – in care, chiar si in cazul unui site, al unei platforme virtuale etc, organizarea facuta ca la carte nu a dat peste cap interconectivitatea…
  A fost spart si site-ul CIA? OK. Am zis eu ca ar trebui impuscat cineva pt ca a fost spart si cel al IGPR?… 🙂
  Pana la urma, inteleg ca de la jurnalisti, presa, siteuri de stiri vreti informatii corecte, presupun ca de la magazinul alimentar vreti alimente sanatoase, cand va cumparati un sacou sau o pereche de pantofi nu vreti sa se rupa a doua zi. Dar in cazul unui „site centralizat” trebuie sa intelegem ca, asa, vreo cateva luni, ni se serveste un produs de proasta calitate, cu hopuri si hopurele…
  Pacat ca nu ati inteles nuanta: eu nu zic de ce dureaza 3 saptamani, 3 luni, 3 ani sau – vorba mamei Omida – 3 puncte! Nu, eu ma intreb – ca nespecialist, of course, de ce nu a fost pregatita schimbarea oricat ar fi fost necesar iar cetatenii platitori de impozite care intra pe acel site, pt a obtine informatii publice (inclusiv legate de documente necesare la schimbarea unui act de identitate etc) sunt, efectiv, luati in bataie de joc.

 2. Intrebarea ar fi daca de aceasta schimbare a interfetei se ocupa specialistii din Ministerul de Interne sau vreo firma specializata. Si daca e firma, sa ni se spuna care e si care e valoarea contractului. Sau poate e gratis ca se califica niste incepatori.

Lasă un răspuns