Aglomerație mare la dispensarul din Roznov


Zeci de roznoveni au venit încă de la primele ore ale dimineții la dispensarul uman și au așteptat să intre în cabinetul medicului de familie la care sunt înscriși. Așa se face că pe la ora 8 puteai număra 13-14 pacienți pe holul dispensarului, care-și așteptau rândul. Și numărul lor continua să crească, pentru că unul ieșea pe ușa dispensarului și alți doi intrau.
Unii dintre ei veniseră pentru a-și lua rețetele compensate, în timp ce o mare parte aștepta pentru control și pentru o eventuală trimitere în unitățile spitalicești, din pricina diverselor afecțiuni de care sufereau. Deși pe holul dispensarului marea majoritate a celor prezenți erau oameni trecuți de mult de prima tinerețe, cei care s-au arătat iritați din cauza aglomerației erau tinerii.
Ce-o fi durând atât de mult? Intră cineva și stă un sfert de oră? La ce-i trebe un sfert de oră? Până diseară tot nu apucăm să intrăm”, se plângea un tânăr care-și însoțise prietena pentru un control de rutină.
Privirile dezaprobatoare ale celor maturi la auzul acestor comentarii spuneau tot. Ba chiar la un moment dat un bătrânel la vreo 70 de ani, care își aștepta cuminte rândul de aproape trei sferturi de oră, a și sintetizat, ca pentru sine: „Așa-s tinerii din ziua de azi, nu mai au răbdare deloc. Dac-am fi făcut noi așa în viață, nu realizam nimic”.
Și probabil omul are perfectă dreptate, din moment ce fiecare om care intră la medicul de familie face acest lucru pentru că are nevoie de ceva sau pentru că suferă de o anumită boală, și nu de dragul de a umbla pe drumuri și de a face anticameră.
Iar medicul nu face altceva decât să-și facă treaba: să scrie rețete, să acorde consultații. Iar timpul alocat pentru consult diferă, firește, de la pacient la pacient. Dacă la unii totul se rezolva în câteva zeci de secunde, la alții dura chiar și 10-15 minute până să iasă din cabinetul medicului.
Aglomerația de la cabinetele medicilor de familie este justificată pe deplin, în condițiile în care fiecare dintre ei are sute și chiar mii de pacienți, fiecare dintre ei cu nevoile și bolile lui.

Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns