Afacere! 9500 euro pentru scenă închiriată pe 2 zile!

În timp ce șefii Primăriei Piatra Neamț vorbesc într-una despre debilitatea bugetului local și vor să facă un nou credit uriaș (100 milioane lei), aceleași personaje ies în evidență cu fel de fel de idei care jecmănesc pe față bugetul public, adică pe cetățeni.
Sub pretextul că, după pandemie, oamenii doresc evenimente (culturale sau de altă natură) – adevărat! -, la bugetele locale a început un veritabil atac dat de – grup organizat! – conducătorii de primării și fel de fel de combinagii în organizarea de spectacole.

Studiu de caz, azi, un festival care ar urma să aibă loc la Piatra Neamț, la finele lunii iulie, organizat de un ONG dar cu bilete de intrare și cu alte oferte care sunt toate pe bani. Ei bine, deși e vorba de o veritabilă afacere culturală (vrei, plătești!), Primăria Piatra Neamț nu doar că pune gratuit terenul la dispoziție (asta am mai înțelege) ci ar urma să vireze și suma de 72.000 lei din care, cea mai mare parte – 9500 euro, adică 47.500 lei – sunt pentru închirierea scenei (cu lumini și sunet) pentru 2 zile.

Ceilalți 24.000 lei s-ar duce:
– jumătate (12.000 lei) pe închirierea unui generator electric plus combustibil (deși în ștrand este curent electric, au mai fost scene iar la banii ăștia cumperi generator bun-bun cu totul).
– încă 12.000 lei s-ar duce pe închirierea a 10 toalete ecologice. Deci 1.200 lei pentru închirierea și operarea unei toalete ecologice în condițiile în care acum, pe e-mag, una costă 3.900 lei.

Priviți un fragment din documentele aflate în mapa consilierilor de la Piatra Neamț, din anexele la proiectul pe cae aceștia trebuie să-l voteze în ședința extraordinară din 7 iunie.

Așa, doar ca un detaliu, poate ați observat că onorariul pentru cea mai uau trupă, Zdob și Zdub (întoarsă în glorie de la Eurovision unde, la votul publicului, a fost pe locul 2 după Ucraina) e mai mic decât costă scena. Că la Piatra Neamț, publicul și artiștii sunt mai puțini importanți decât combinatorii de scene. Nu mai spunem de atenția dată „talentelor locale” care dacă sunt invitate, prestează în general gratis.

Piața scenelor

O scenă similară închiriată de o entitate privată (socrul la o nuntă sau o firmă pentru o petrecere corporate) costă, de obicei, de 2-3 sau chiar de 5-6 ori mai puțin decât plătește o autoritate (primărie sau CJ). E fix ca la onorariile artiștilor, că atunci când e vorba de bani publici, plata e „fără număr”. Cu toate astea, în ultimii ani (și înainte de pandemie și după) au fost destule cazuri în care scena sau artiștii plătiți la Neamț au încasat bani și mai mulți decât de la alte entități publice din țară.
Care o fi cauza, nu știm noi acum să vă spunem. Caută pe net reprezentanții instituțiilor din Neamț cele mai proaste oferte? Nu știu să negocieze bugetarii de lux din Neamț? O fi vorba de Sfântul Parandărăt?
Nu știm! Dar poate nu ar fi rău ca unele instituții – Parchet, Poliție – să facă niște verificări. Și nu doar la Piatra Neamț (Primărie, CJ) ci și prin unele comune. Că legende tot curg, multe și foșnăitoare…

Aseară am căutat, rapid, pe net, niște elemente de comparație la prețuri pentru scenă. Am ajuns la un site cu informații actualizate în ultima lună (ca să nu avem vorbe).
Priviți:

 

oferta A
Scena 8x6m, instalatie de sunet si lumini & backline
Sistem de sunet RCF – 20.000 W (mixer 12 canale, 2 microfoane wireless)
Lumini – 3 x Freneluri 1000 W, 6 x Moving head Beam, 10 x Par Led 64 RGB 18x3W
Backline (Set Tobe, Statie Bas, Statie Chitara, Monitoare, microfoane captare instrumente)
Transport 3.2 ron/km
Pret/1 zi 1400,00 €
Pret/2 zile 2100,00 €
Pret/3 zile 2800,00 €
5 persoane Cazare/masa in cazul in care evenimentul se desfasoara in afara Bucurestiului

oferta B

Scena 10x8m, instalatie de sunet si lumini & backline
Sistem de sunet RCF – 25.000 W (mixer 12 canale, 2 microfoane wireless)
Lumini – 4 x freneluri 1000 W, 8 x moving head Beam, 12 x Par Led 64 RGB 18x3W, 2 x Blindere – 2500 W
Backline (Set Tobe, Statie Bas, Statie Chitara, Monitoare, microfoane captare instrumente)
Transport 4.5 ron/km
Pret/1 zi 1800,00 €
Pret/2 zile 2900,00 €
Pret/3 zile 3700,00 €
6 persoane Cazare/masa in cazul in care evenimentul se desfasoara in afara Bucurestiului

oferta C

Scena 12x10m, instalatie de sunet si lumini & backline
Sistem de sunet RCF – 35.000 W (mixer 32 canale, 2 microfoane wireless)
Lumini – 4 x freneluri 1000 W, 12 x moving head Beam, 20 x Par Led 64 RGB 18x3W, 2 x Blindere – 2500 W
Backline (Set Tobe, Statie Bas, Statie Chitara, Monitoare, microfoane captare instrumente)
Transport 6 ron/km
Pret/1 zi 2100,00 €
Pret/2 zile 3300,00 €

Ați remarcat? La cele mai bengoase scene din ofertă (cu deschidere frontală de 10, respectiv 12 metri), sisteme de sunet și lumini super-șmechere, pe care pot cânta live cele mai pretențioase trupe, prețurile sunt DE 3 ORI MAI MICI DECÂT VREA SĂ PLĂTEASCĂ SĂRACA PRIMĂRIE PIATRA NEAMȚ.

Foarte interesant și „împachetarea” condițiilor în proiectul de HCL și în contractul anexă. Adică, de exemplu, în HCL scrie că primăria ia un procent din banii încasați pe bilete (atât, fără condiții) dar apoi, în contract, scrie că procentul ăla nu e bătut în cuie, el poate fi dijmuit dacă onor partenerul Primăriei (un ONG șmecher tare – vedeți imediat detalii) are cheltuieli mai mari.

Practic articolul 3 din hotărâre se bate cap în cap cu articolul 6 din draftul de contract și oricât ar fi de beton un HCL el nu va putea dărâma un contract clar comercial asumat de ambele părți.
Această șmecherie („una e în contract, alta în anexe”) e un tertip clasic din care mereu pierde administrația dar câștigă băieții deștepți.

Și că am zis de băieți deștepți. Practica și dela Primăria și de la CJ Neamț e așa: ong-urile „fraiere” sunt trimise exclusiv la finanțările pe Legea 350 (un fel de licitație de proiecte, cu dosar cu multe documente, cu defalcare pe fiecare leuț) care și alea, din start, sunt cu fentă – cam jumătate din bani se duc la sport, cealaltă jumătate – pentru cultură, social, implicare civică, ecologie, chiar toate snop în unele cazuri pe aceeași bucată.
Bun. În același timp, pe parcursul anului, ong-urile „șmechere” sunt finanțate extra-Legea 350. Pe direct, cum s-ar spune, fără condiții, cu documente făcute de multe ori pe genunchi etc. CJ-ul face o fentă în plus: a inventat suveica în 3 (total nelegală), adică se asociază, chipurile, nu cu ong-ul „șmecher” local ci cu o instituție sau cu o federație (care, în esență, e tot un ong) și varsă banii direct la ong-ul local. Adică asocierea cu entitatea X e de formă, de fapt banii sunt dați tot cui trebuie. Direct sau indirect, dar asta e șmecheria.
La Primăria Piatra Neamț nu se mai mimează nici măcar fenta asta: fraierii la Legea 350, băieții deștepți sunt serviți pe un lobby ajuns la primar.

Zicem a doua oară de băieți deștepți. Păi să vedem:

O căutare pe net arată că respectivul domn, Sebastian Hrib, s-a întors acasă, la Roman, de la studii, acum câțiva ani.
Economist de profesie, a început să fie cunoscut rapid nu datorită meseriei respective ci pentru că a inventat un ONG, Kult Generation, săritor la toate. Domnul Hrib și ONG-ul lui s-au lipit rapid de viața cultural-administrativă a Romanului și, după cum se întâmplă în marea familie romașcană, s-a lipit și de acțiuni finanțate de Primărie.
Doar că domnul Hrib are un orizont mult mai larg decât cel oferit de banale acțiuni de voluntariat și s-a reprofilat rapid – tot cu ong-ul, nu cu vreo firmă – pe organizare de spectacole. Artiști, scene, bani publici, bilete, un motor de făcut bani (cum este showbiz-ul) doar că nu pe firmă cu fac majoritatea prestatorilor ci pe un ong neplătitor de taxe ca alții.

Iar această concurență neloială în esență este și mai imorală pentru că, de ceva timp, ONG-istul cu afaceri în showbiz este și – așezați-vă, că e bine așa – bugetar de lux.

Deci Sebastian Hrib este angajat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est și nu pe orice post ci „consilier al Directorului General al ADRNE”.
Poate unii nu știți dar această Agenție este organism intermediar pentru finanțarea unor proiecte ale administrațiilor publice, inclusiv proiecte ale Primăriei Piatra Neamț (sau CJ, ca să fie tabloul mai amplu).
Deci, prin fișa postului, Sebastian Hrib este cel care stabilește întâlniri între directorul Agenției și responsabili din administrație, își poate și însoți șeful (sau alți colegi) atunci când se discută despre proiecte finanțate, prin agenție, pentru UAT-uri. Și, grație competențelor și fișei postului, își și consiliază șeful sau colegii.
Acestea sunt atribuții și abilități ale bugetarului Hrib.

Când același Hrib nu mai este bugetar ci ONG-ist, el bate la ușa primarului (nu doar cu cererea, să fim realiști, hârtiile se fac după ce este parafat deal-ul cu o strângere de mână) și cere bani (doar 72.000 lei) sau servicii pentru ong-ul lui. Nu știm ce părerea ar ave cei de la ANI sau alți specialisti în integritate și conflict de interese despre dualism-ul activității dlui Hrib (beneficiar de bani pentru ONG de la instituții partenere ale instituției unde este salariat) dar clar este că din partea operatorilor din industria Showbiz (care își au și ei păcatele lor) și din zona activității non-guvernamentale numai ok nu se vede această situație.

Ca un exemplu de detaliu: suntem convinși că în urmă cu câteva zile, când a fost la Primărie și a discutat despre acest proiect (pe ong) cu oameni importanți de aici (unii spun că chiar cu primarul), bugetarul Sebastian Hrib apărea ca absent/învoit la angajatorul ADRNE. Că doar bugetarii cu principii (mai ales consilieri de director general) nu-și rezolvă problemele personale în timpul serviciului, nu?

Și, ca să revenim la subiectul cu scena plătită de parcă ar fi din cristale Swarovschi, e greu de crezut că acest preț uriaș nu are nicio legătură cu acest Hrib. Pentru că, da, cică achiziția va fi făcută de Primărie dar prețul de 9500 de euro e invocat în documentele primare puse la dispoziție de Hrib. Și nu e exclus deloc ca prestatorul cu scena să fie același în mai multe localități (cică minunăția e un fel de turneu). Da, ar fi încă o dovadă de cum sunt de fapt trucate achizițiile pe SEAP dacă mai multe UAT-uri s-ar combina cu același furnizor de scenă pentru spectacolele impresarului Hrib.

În loc de concluzie, OPORTUNITATEA!

Nu OPORTUNISMUL ci OPORTUNITATEA! Că așa stabilește legea ideea că e treaba decidentului politic. Adică legea lasă la mâna aleșilor să facă astfel de combinații cu iz de jumulire a bugetului în beneficiul unor băieți deștepți. Evident, dacă și onor consilierii votează. Funcționarii nu se pot opune la OPORTUNITATEA dictată de șef (adică la combinație), doar consilierii. Dar sunt șanse mici să o facă.
Dinspre simplul privitor, dincolo de informațiile menționate mai sus, treaba se vede așa:
-Trebuie și spectacole pe bani publici? Da! Dar cu măsură și nu amestecat finanțarea publică cu biletele. Ori una, ori alta, că altfel nu ai cum să nu ai suspiciuni.
-Dacă tot trebuie acțiuni de acest gen, să spunem că la final de iunie sunt Zilele Orașului. S-au votat deja vreo 300.000 lei (extra-spectacole), ar mai fi cel puțin pe atât pentru spectacole (da, cu scenă cu tot). Apoi tot la Piatra Neamț mai sunt și alte spectacole și acțiuni organizate de terți pentru publicul larg, la care Primăria fie nu are nicio contribușie (dar beneficiază) fie e partener pe lângă alții. Din câte știm, anul acest vor fi (chiar prin iunie, probabil) și Vacanțele Muzicale. Apoi nu e exclus să organizeze CJ-ul acel Festival al Toamnei (numit oficial Produs în Neamț). Apoi, probabil, Festivalul Internațional de Folclor. Apoi Festival de Teatru, Festival de Film și câte și mai câte și la final de an Târgul de Crăciun.
Printre toate acestea și spectacole sau chiar festivaluri organizate de alte ONG-uri (cu bani pe Legea 350).
De ce a mai fost scos din joben și fenta cu Kult-ul? Nu are decât fostul romașcan (între timp cică e mutat la Piatra Neamț) să o facă pe cont propriu, să taie singur bilete și să încaseze câți bani poate, ca un adevărat întreprinzător!
-În timp ce primarul Carabelea e atât de generos cu acest ong-ist/patron/bugetar de succes, adulții și pensionarii din Piatra Neamț trebuie să plătească cu 66% mai mulți bani dacă intră în acest an în ȘTrand. Că nu sunt bani de reparații sau investiții minore (șezlonguri) dacă nu sunt jumuliți cetățenii.
-Cu 100% au crescut, în 3 luni, și prețurile la parcările cu plată din Piatra Neamț. Ultima explicație, trebuie aparate noi și nu sunt bani în buget, tot cetățenii trebuie să plătească.
-Primarul a propus recent Consiliului Local aprobarea unui împrumut de 100 milioane de lei. Că nu sunt bani. Pentru plata unor datorii vechi și pentru cofinanțarea unor proiecte… Când a realizat că această combinație băgată „pe genunchi” pe ordinea de zi, Carabelea a retras proiectul.

Culmea este că această interesantă frăție Carabelea – Hrib (ca și altele) arată că sunt bani în buget. Dar ei sunt dați cui trebuie iar cetățenii trebuie să plătească tot mai mult de pe o zi pe alta.
Apropos, dacă ați uitat, primarul Carabelea este din PNL. Facem această precizare cu speranța că poate îi amintesc unii colegi că face parte din partidul care a promis și promite că nu crește taxe, impozite, tarife dacă nu e imperios necesar.
Sau o fi un motiv obiectiv că administrația Carabelea crește birurile pentru oamenii simpli ca să servească pe unii „băieți deștepți”?
Felicitări, domnule Hrib! Sunteți un model de succes!
Chiar și pentru afirmația pe care o făcea recent un important personaj din Primărie care spunea că „orașul a fost capturat de șmecheri!”

Daniel VINCA

One thought on “Afacere! 9500 euro pentru scenă închiriată pe 2 zile!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.