AFACERE! 3 miliarde de lei vechi pe lună pentru păzit cablurile!

Banii pe care îi încasează firma Troleibuzul de la Consiliul Judeţean Neamţ îi face să pălească de invidie nu doar pe cei de la firmele de transport (cărora acum firma CJ le face concurenţă neloiala, cu o subvenţie care poate fi considerată „ajutor de stat”) ci şi pe cei de la… firmele de pază.

Pentru că atâta timp cât societatea Troleibuzul încasează acea subvenţie (pe pierdere, per kilometru) pentru transport ecologic dar a retras troleibuzele de pe traseu, orice creier normal la cap va spune că banii încasaţi sunt, probabil, pentru ca alături de factura lunară să fie ataşate poze cu stâlpii şi cablurile de troleu.

Reamintim că, la începutul anului, CJ Neamţ a votat o subvenţie de circa 40 de miliarde de lei vechi pentru Troleibuzul, pentru 2017. Împărţit la 12 luni, dă o medie de peste 3 miliarde pe lună. Cum subvenţionarea transportului pentru pensionari cu venituri mici sau pentru alte categorii prevăzute de lege e treaba administraţiilor publice locale nu a celei judeţene (aşa se întâmplă în toată ţara) şi cum suma respectivă (pentru subvenţii pe persoane e de vreo 10 ori mai mică decât ce încasează Troleibuzul de la CJ), se pune, logic, întrebarea: DE CE?
De ce sunt daţi aceşti bani în continuare? Clientul obişnuit plăteşte biletul la autobuzele sau microbuzele Troleibuzul ca şi la privaţi, cei cu transport subvenţionat sunt susţinuţi de Primăria Piatra Neamţ, iar povestea frumoasă cu transportul ecologic a căzut. Deci de ce mai dă CJ bani la Troleibuzul?

Probabil că artiştii în cheltuirea banului public de la această firmă a CJ au găsit şi vor găsi n explicaţii frumoase şi le vor împacheta în contracte băgate sub nasul celor de la ADIURBTRANS sau de la CJ. Dar realitatea este că, oricum ai da-o şi oricum ai suci-o, în acest moment, pe piaţă există operatorii privaţi (cu bunele şi relele lor) şi un operator „de stat” care este masiv subvenţionat. În timp ce privaţii plătesc din încasări taxe, impozite salarii, rate la maşini plus restul cheltuielilor, operatorul “de stat” (Troleibuzul) plăteşte şi el toate cele de mai sus dar are autobuze ale căror rate de leasing le plăteşte CJ şi mai şi primeşte lunar, de la acelaşi CJ, miliarde de lei vechi.
Este corect? Este legal? Este moral? Practic, din taxele plătiţi de operatorii privaţi la stat este ţinut pe piaţă şi în viaţă un operator-mamut care le face concurenţă. Concurenţă neloială, în cel mai pur stil, spun privaţii, atâta timp cât concurentul lor ar fi falimentar fără banii primiţi subvenţie. Sau „pomană”, că tot aia e…

Culmea-culmilor este că pe baza subvenţiei de pierdere (60 de miliarde de lei vechi pe an, în anii trecuţi, undeva la 68% din cheltuielile per kilometru), firma Troleibuzul a fost mereu prezentă în Topul Firmelor. Asta e situaţia, Camera de Comerţ lucrează cu reguli valabile în toată ţara, nu contează din ce componente este format venitul care duce la profit, balanţa finală vorbeşte.
Altfel spus, o firmă total ineficientă, ţinută artificial în viaţă cu subvenţii din banul public (68 la sută din costurile per kilometru) apare ca model de eficienţă datorită banilor care îi sunt pompaţi lunar, ca un fel de alocaţie de sprijin, din taxele contribuabililor.

Pentru ce ia aceşti bani, acum că a retras troleibuzele? Ca să păzească cablurile de pe stâlpi, altă explicaţie nu există! Poate se interesează cei din Consiliul Judeţean (şi consilierii judeţeni şi cei din conducerea instituţiei) şi află că un contract de pază e mai ieftin. Mult mai ieftin…

Daniel VINCA

Nota Bene – Vestea solicita oficial, pe aceasta cale, Consiliului Judetean sa-si exprime un punct de vedere pe acest subiect. Mai exact, ne intereseaza (nu pentru noi, personal, ci pentru opinia publica) cum vede conducerea CJ Neamt legalitatea, oportunitatea si moralitatea subventionarii Troleibuzului in actualele conditii.

Lasă un răspuns