Adrian Alui Gheorghe, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România

 

Volumul de proză scurtă ”Zugzwang sau strada cu o singură ieșire” (Editura ”Polirom”, 2018), semnat de Adrian ALUI GHEORGHE, a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România, într-o companie extrem de selectă, alături de cărți semnate de Gabriela Adameșteanu, Matei Vișniec și Florina Ilis.

Deținător a două premii ale Uniunii Scriitorilor din România, în anul 2001, pentru volumul de poezie ”Îngerul căzut” și în anul 2014, pentru romanul ”Laika”, Adrian Alui Gheorghe vine de data asta cu o carte de proză scurtă care s-a bucurat de viu interes din partea criticii literare dar și a cititorilor.

Iată ce spune autorul pe coperta a IV-a a cărții, un îndemn pentru lectură și pentru contactul nemijlocit cu povestea, ca o necesitate permanentă: ”Rămas fără o slujbă certă, am fost angajat să spun povești unui om care se împotmolise în orizontul patului de suferinţă. O suferinţă mută pe care povestea o putea atenua, o făcea suportabilă. Astfel am văzut cum acţionează cuvîntul asupra minţii, inimii şi sufletului omenesc, ca un fel de neurohormon al fericirii, care se insinuează în creier. De asta, nu vă îndemn să vă îndepărtaţi de realitatea imediată, care vă asigură echilibrul pe planetă, dar vă îndemn să nu vă îndepărtaţi mai ales de poveste, de literatură, care vă asigură echilibrul în univers. Fiecare om e o poveste cu final previzibil, numai că pînă la final sunt o mulţime de imprevizibilităţi. Asta e literatura, de fapt. În poveste viaţa fiecăruia capătă sens, în afara ei e mai mult un element statistic. Suntem ceea ce citim. Dar dacă nu citim, cine suntem?

Nominalizați la categoria proza au fost:

  1. Gabriela Adameșteanu, Fontana di Trevi, Editura Polirom, 2018
  2. Adrian Alui Gheorghe, Zugzwang sau strada cu o singură ieșire, Editura Polirom, 2018
  3. Florina Ilis, Cartea numerilor, Editura Polirom, 2018
  4. Adrian Lesenciuc, Limbile vântului, Editura Cartea Românească, 2018
  5. Bogdan Răileanu, Dinții ascuțiți ai binelui, Editura Humanitas, 2018
  6. Andreea Răsuceanu, O formă de viață necunoscută, Editura Humanitas, 2018
  7. Matei Vișniec, Ultimele zile ale Occidentului, Editura Polirom, 2018

One thought on “Adrian Alui Gheorghe, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România

Lasă un răspuns