Adevăruri crunte spuse de Ziua Poliției: Funcții și premii pentru cumetri și tovarăși de șpriț, lefuri mici pentru polițiștii din Operativ!

Cu o zi înainte de Ziua Poliției Române, unul din cei mai cunoscuți polițiști nemțeni, comisarul Vitalie Josanu (doctor în istorie, omul de la Compartimentul Patrimoniu al IPJ Neamț dar și liderul nemțean al Sindicatului Diamantul), publică o analiză foarte clară și precisă a actualului sistem din IGPR dar și din Poliția Neamț, dând deoparte cortina de pe practica ascunderii gunoiului sub preș.

Făcând recurs la istorie (cu trimitere la decimarea Poliției pentru a fi inventată Miliția Română, în anii post-belici), Josanu punctează tarele contemporane și profunde, de la criza de dotări la cea de personal, de la salarizarea mai proastă a polițiștilor operativi până la numiri pe funcții de conducere interimară sau câștigarea de concursuri cel puțin controversate de apropiați ai șefilor (a se citi cumetri și tovarăși de chermeze). Liderul Diamantul nu omite nici premiile de excelență date pe sistemul „secret” (deși e vorba de bani publici)

Mai jos, câteva din fragmentele în care Josanu explică cum e cu „căpușarea” instituției, cum e cu concursurile câștigate în mod ciudat doar de unii apropiați ai șefilor, cum e cu cei din operativ plătiți mult mai puțin decât cei care stau în birouri, cum e cu „cașcavalul” funcțiilor de la noile departamente (secții de poliție, birouri sau servicii noi). Intertitlurile aparțin Redacției.

” Poliția Română este căpușată de o armată de purtători de hârtii”

<<Aceeași criză de personal, aceleași dotări precare, același stil de promovare și împărțire a favorurilor practicat de conducerea Poliției Române post-decembriste. Timp de peste un deceniu, an de an aud că gradul de ocupare a posturilor este blocat în jurul la 80%. Între timp, volumul în creștere al activităților și pretențiilor, diversificarea spectrului infracțional este pus în cârca celor puțini, ce duc greul muncii de poliție. Nu toți 80%, pentru că nu toți ”polițiștii” fac efectiv ceea ce se cheamă și cred toți cetățenii că este ”munca de poliție”. Poliția Română este căpușată de o armată de purtători de hârtii, de vorbe, tocuri și bârfe, sforari, responsabili de popotă, distribuitori de nădragi, contabili, tot felul de intermediari între sectorul funcțional și cel ce dă bine la număr. Într-un Inspectorat de Poliție (reședință), adevărat furnicar de polițiști, abia dacă sunt 20% oameni care lucrează în operativ, restul… – în afară de șefi la șefi, peste șefi – sunt cei care mai dau semn de viață emanând câte o circulară către toate structurile cu noi recomandări>>.

<<Nu pot înțelege, în ruptul capului, de ce lucrătorii care duc greul muncii de poliție au funcții mai mici și mai prost plătite decât contabilul șef, ori cei de la cadre, de la Cabinet? Rămâi siderat să afli că un contabil șef primește ”spor de pericol deosebit” și câte ”necunoscute” mai colcăie în totala lipsă de transparență a Poliției Române, practicată tocmai de acești neoperativi!!! Fiind trimis într-un control de fond la Poliția Municipiului Piatra Neamț, am fost surprins să constat că polițiștii din judiciar aveau printre cele mai mici funcții și este vorba despre oamenii care duc greul. La fel se întâmplă cu polițiștii de la circulație, ordine publică, criminaliști, investigare a criminalității economice. Din cauza funcțiilor foarte mici – raportat la volumul mare de muncă, program și riscuri – sunt o mulțime de posturi libere. Lumea caută locuri călduțe, cu răspundere puțină, dar bine recompensate.
Spre deosebire de neoperativi, acești oameni își sacrifică zile prețioase de weekend, ore suplimentare pentru a asigura un serviciu polițienesc de calitate. Își riscă și viața sau integritatea corporală. Ei sunt adevărații polițiști, nu au timp să ”aranjeze apele” pe la ”împărăție” pentru a căpăta din fărâmiturile scăpate printre degete de către conducerea inspectoratului, ca gesturi de mărinimie>>.

„O camarilă satisfăcută = un șef stabil pe funcție” sau despre premierea „Prometeilor” la secret

<<Puterea hanilor în Hoarda de Aur era asigurată de credința conducătorilor de oști și aceasta nu era obținută pe ”ochi frumoși”, trebuia și întreținută. Pentru asta, ”stăpânii universului” – cu toată autocrația lor – erau nevoiți să împartă din capturile de război, demnități și bogății. O camarilă satisfăcută = un șef stabil pe funcție. Nu s-a schimbat mare lucru din sec. XIII, la îndemâna conducerii de Inspectorat aflându-se mai multe modalități de împărțire a ”fidelităților”, cu toată aparența de legalitate. Dintre acestea, anual, șeful împarte către pliscurile larg căscate de oportuniști abonați premii de excelență. Câteodată, mai scapă și pe de lături dar – de regulă – nu prea greșesc.
Teoretic, acestea ar trebui să fie un soi de stimulente, atât pentru cel ”învrednicit” – pe merit – cât și pentru gloata celor ce ar trebui să aibă în față… ”un exemplu luminos” de urmat. Problema este că, de ani buni, la IPJ Neamț se ascunde identitatea acestor ”Prometei” ai muncii de poliție. Uneori, mai rulează zvonuri despre unul sau altul, inclusiv șefi de structuri ori de sindicat reprezentativ autopropuși constant la ”premii binemeritate”… Aflu că, în acest an, toți candidații propuși – la fel de ascuns – de Serviciul de Investigații Criminale au fost respinși de ”Sfatul de împărțire a milei”>>. 

<<Pensionările masive și reorganizarea Poliției au pus în brațele conducerii IPJ Neamț un cașcaval și mai mare de împărțit. S-au înființat secțiile de poliție rurală, noi birouri dar și o mulțime de funcții de șefi de serviciu sau de subunități rămase vacante. Așa a început sarabanda concursurilor! Este emblematică încăpățânarea unui coleg de a se înscrie la fiecare concurs și a învăța pe rupte, ferm convins de capacitățile sale intelectuale. Nimeni nu întreabă de experiența practică, nimeni nu cere o minimă testare a abilităților de comandă pe situații clare, concrete, CV-ul nu contează. Armata cere papagali. Zvonuri sunt multe și nu țin să le împrăștii aici, sunt însă câteva certitudini care te pun pe gânduri.>>

„Un anumit cerc de prietenii și relații, cumetrii, prieteni de șpriț sau zone de origine”

<<Absolut întâmplător, majoritatea (N.R. – câștigătorilor de concursuri) fac parte dintr-un anumit cerc de prietenii și relații, cumetrii, prieteni de șpriț sau zone de origine. Unii dintre ei – soț și soție – au pus la modul cel mai serios burta pe carte ca să devină șefi, abandonând probabil viața și grijile de familie. Este evident, principiul ”cine se aseamănă, se adună” funcționează și aici.
Ciudat sau nu, la unele concursuri s-a prezentat un singur candidat, care a învățat – săracul – pe rupte, având de făcut față și programului de lucru!
Cum pot ajunge la conducerea – fie și interimară – a unor unități ca Poliția mun. Piatra Neamț indivizi care au experiența PRACTICĂ a unui începător de operativ? Smuls prematur ”din pâine” și mișcat pe funcții călduțe în inspectorat? Cum le pică polițiștilor cu ani mulți de operativ în spate comanda unor începători, care nu cunosc mirosul străzii, nu știu ce înseamnă echipa, o cercetare la fața locului ori n-au aplicat în viața lor o sancțiune contravențională, acumulând toate energiile negative ale unui act ce trebuie pus în aplicare? >>

……….

Mai jos – și ca să nu fie vorbe cu tradiționalul clișeu al „scoaterii din context” dar și pentru o lectură completă oferită celor dispuși să citească mesajul complet, integral analiza făcută de comisaul Vitalie Josanu.

„Acum un an, conducerea IPJ Neamț apela la pregătirea mea de ”istoric”, să vorbesc două minute – nu mai mult! – în ședința festivă, unde greutatea momentului pica, de regulă, pe citirea listei celor promovați și felicitați. Și… să fiu atent, ca nu care cumva discursul meu să creeze indigestii vreunui invitat de onoare! M-am conformat și am scos în lumină un adevăr istoric, așa cum se poate vedea în slide-urile de mai jos.
Am ales să evit povestea cu ”transmiterea steagului Agiei” – atât de uniformă în prezentările festive, cu această ocazie – preferând să scutur praful de pe câteva mărturii ale trecutului poliției, până în prezent. Așa constatam că în 1870, poliția din Piatra Neamț se plângea de criza de personal și dotări. Oamenii nu aveau nici uniforme și nici arme… Și lucrurile nu s-au schimbat multă vreme, problemele vechi fiind transmise din generație în generație și după Marea Unire.
La acestea, se adăugau alte metehne… Pe la 1931, conducerea Poliției Române trebuia să trimită o circulară prin care cerea șefilor de poliție din teritoriu să promoveze în funcții oameni competenți, respectându-se prevederile legale.

Între timp, s-au deschis noi orizonturi și a venit Puterea Populară cu un set întreg de reforme sociale. Cu ce au început? Cu reforma justiției, apoi au urmat altele… Poliția și magistratura au trebuit să suporte reorganizarea. Inițial, ”sistemul” a deschis portița pensionărilor anticipate, fiind ”trase pe dreapta” mii de cadre experimentate din întreg sistemul judiciar. Ceilalți trebuiau să uite jurământul depus și să se ”orienteze”. N-au fost mulți… de aceea, în 1948, printr-o acțiune fulger au fost arestați peste 1000 de polițiști, care au stat încarcerați – fără judecată – până în 1952. Atunci au fost judecați în bloc și condamnați la ani grei de detenție în închisoarea de la Făgăraș, unde erau încarcerați și magistrații. Era considerată închisoarea cu cea mai mică rată de supraviețuire.

Abia după arestarea acestora și instituirea terorii, a retragerilor masive la pensie, a intimidărilor sau a demisiilor, s-a înființat Miliția. Aceasta a fost o structură de forță cu caracter represiv, pe care s-a sprijinit regimul de tristă amintire. Locurile rămase vacante au fost imediat suplinite cu cadre noi, lipsite de experiență și prost școlarizate. O statistică arată că doar 1% dintre milițieni aveau studii superioare, 44% aveau 6-7 clase și 55% aveau 4 clase sau mai puțin!
Am revenit la Poliție după 1989 dar se pare că am preluat aceleași metehne.

Aceeași criză de personal, aceleași dotări precare, același stil de promovare și împărțire a favorurilor practicat de conducerea Poliției Române post-decembriste. Timp de peste un deceniu, an de an aud că gradul de ocupare a posturilor este blocat în jurul la 80%. Între timp, volumul în creștere al activităților și pretențiilor, diversificarea spectrului infracțional este pus în cârca celor puțini, ce duc greul muncii de poliție. Nu toți 80%, pentru că nu toți ”polițiștii” fac efectiv ceea ce se cheamă și cred toți cetățenii că este ”munca de poliție”. Poliția Română este căpușată de o armată de purtători de hârtii, de vorbe, tocuri și bârfe, sforari, responsabili de popotă, distribuitori de nădragi, contabili, tot felul de intermediari între sectorul funcțional și cel ce dă bine la număr. Într-un Inspectorat de Poliție (reședință), adevărat furnicar de polițiști, abia dacă sunt 20% oameni care lucrează în operativ, restul… – în afară de șefi la șefi, peste șefi – sunt cei care mai dau semn de viață emanând câte o circulară către toate structurile cu noi recomandări.

Nu pot înțelege, în ruptul capului, de ce lucrătorii care duc greul muncii de poliție au funcții mai mici și mai prost plătite decât contabilul șef, ori cei de la cadre, de la Cabinet? Rămâi siderat să afli că un contabil șef primește ”spor de pericol deosebit” și câte ”necunoscute” mai colcăie în totala lipsă de transparență a Poliției Române, practicată tocmai de acești neoperativi!!! Fiind trimis într-un control de fond la Poliția Municipiului Piatra Neamț, am fost surprins să constat că polițiștii din judiciar aveau printre cele mai mici funcții și este vorba despre oamenii care duc greul. La fel se întâmplă cu polițiștii de la circulație, ordine publică, criminaliști, investigare a criminalității economice. Din cauza funcțiilor foarte mici – raportat la volumul mare de muncă, program și riscuri – sunt o mulțime de posturi libere. Lumea caută locuri călduțe, cu răspundere puțină, dar bine recompensate.
Spre deosebire de neoperativi, acești oameni își sacrifică zile prețioase de weekend, ore suplimentare pentru a asigura un serviciu polițienesc de calitate. Își riscă și viața sau integritatea corporală. Ei sunt adevărații polițiști, nu au timp să ”aranjeze apele” pe la ”împărăție” pentru a căpăta din fărâmiturile scăpate printre degete de către conducerea inspectoratului, ca gesturi de mărinimie.

Puterea hanilor în Hoarda de Aur era asigurată de credința conducătorilor de oști și aceasta nu era obținută pe ”ochi frumoși”, trebuia și întreținută. Pentru asta, ”stăpânii universului” – cu toată autocrația lor – erau nevoiți să împartă din capturile de război, demnități și bogății. O camarilă satisfăcută = un șef stabil pe funcție. Nu s-a schimbat mare lucru din sec. XIII, la îndemâna conducerii de Inspectorat aflându-se mai multe modalități de împărțire a ”fidelităților”, cu toată aparența de legalitate. Dintre acestea, anual, șeful împarte către pliscurile larg căscate de oportuniști abonați premii de excelență. Câteodată, mai scapă și pe de lături dar – de regulă – nu prea greșesc.
Teoretic, acestea ar trebui să fie un soi de stimulente, atât pentru cel ”învrednicit” – pe merit – cât și pentru gloata celor ce ar trebui să aibă în față… ”un exemplu luminos” de urmat. Problema este că, de ani buni, la IPJ Neamț se ascunde identitatea acestor ”Prometei” ai muncii de poliție. Uneori, mai rulează zvonuri despre unul sau altul, inclusiv șefi de structuri ori de sindicat reprezentativ autopropuși constant la ”premii binemeritate”… Aflu că, în acest an, toți candidații propuși – la fel de ascuns – de Serviciul de Investigații Criminale au fost respinși de ”Sfatul de împărțire a milei”. 

Pensionările masive și reorganizarea Poliției au pus în brațele conducerii IPJ Neamț un cașcaval și mai mare de împărțit. S-au înființat secțiile de poliție rurală, noi birouri dar și o mulțime de funcții de șefi de serviciu sau de subunități rămase vacante. Așa a început sarabanda concursurilor! Este emblematică încăpățânarea unui coleg de a se înscrie la fiecare concurs și a învăța pe rupte, ferm convins de capacitățile sale intelectuale. Nimeni nu întreabă de experiența practică, nimeni nu cere o minimă testare a abilităților de comandă pe situații clare, concrete, CV-ul nu contează. Armata cere papagali. Zvonuri sunt multe și nu țin să le împrăștii aici, sunt însă câteva certitudini care te pun pe gânduri:

Înainte de toate, candidații pentru o funcție de conducere trebuiau să parcurgă – în scurt timp – o bibliografie imensă cobnținând legi, ordine, dispoziții, manuale de bună practică, utile și inutile. Am oarecare practică a învățatului dar la un asemenea volum de informații – ce trebuie reținute în detaliu – rămâi la convingerea că toți cei care au luat examenele sunt adevărate capacități, genii! Unii și-au ratat efectiv cariera, putând fi mari actori ori chiar judecători, cu o capacitate de memorare peste media generală a muritorilor de rând. 

Absolut întâmplător, majoritatea fac parte dintr-un anumit cerc de prietenii și relații, cumetrii, prieteni de șpriț sau zone de origine. Unii dintre ei – soț și soție – au pus la modul cel mai serios burta pe carte ca să devină șefi, abandonând probabil viața și grijile de familie. Este evident, principiul ”cine se aseamănă, se adună” funcționează și aici.
Ciudat sau nu, la unele concursuri s-a prezentat un singur candidat, care a învățat – săracul – pe rupte, având de făcut față și programului de lucru!
Cum pot ajunge la conducerea – fie și interimară – a unor unități ca Poliția mun. Piatra Neamț indivizi care au experiența PRACTICĂ a unui începător de operativ? Smuls prematur ”din pâine” și mișcat pe funcții călduțe în inspectorat? Cum le pică polițiștilor cu ani mulți de operativ în spate comanda unor începători, care nu cunosc mirosul străzii, nu știu ce înseamnă echipa, o cercetare la fața locului ori n-au aplicat în viața lor o sancțiune contravențională, acumulând toate energiile negative ale unui act ce trebuie pus în aplicare? 

Purtători de mape, importanți, cu ușoară încruntătură între sprâncene, de zici că toate grijile Inspectoratului apasă peste scăfârlia lor înțeleaptă. Ei au timp să afle și să exploateze oportunitățile momentului!

Aceștia ajung să cerceteze disciplinar polițiștii din operativ care – vezi Doamne! – au întârziat să răspundă cu o zi unei petiții, ori au prelungit termenul legal de soluționare cu 15 zile și nu au reușit să comunice petentului. Abateri grave în viziunea unor indivizi care nu cunosc din experiență pulsul muncii de operativ și faptul că volumul de muncă nu se împarte pe o schemă de ocupare a posturilor de 100%, ci doar pe 80%. Pe faptul că, polițiștii din operativ trebuie să facă față unui volum de muncă ce – în mod normal – se împarte la doi sau chiar trei colegi! În atari condiții – atâta vreme cât asiguri un management defectuos al resursei umane -, nu poți emite pretenții în privința calității, ori în privința ”executării cu celeritate” a sarcinilor primite.

Cum poți cere unui om să care singur în spate 200 kg, dacă el e construit doar pentru 50? L-am întrebat pe adjunctul IGPR, Florin Dragnea – și acesta un monstru sacru al muncii operative, propulsat de experiență în cele mai înalte funcții – când vor reuși să depășească acest management defectuos și să ocupe atâtea posturi rămase libere. ”Peste doi-trei ani”! Adică, pe la Sfântul-așteaptă! Până atunci, cei rămași să desfășoare munca de poliție trebuie să facă față și să poarte răspundere!

De ce l-ar interesa asta pe un simplu cetățean, care oricum știe că ”în poliție e bine”! Pentru că un act polițienesc este un serviciu în beneficiul său și trebuie să-i asigure ”siguranță și încredere” în viața de zi cu zi, lui și familiei sale. Pentru că cetățeanul ce vine la Poliție așteaptă să întâlnească un polițist gata să-i vină în ajutor, să-l asculte și să-l înțeleagă. Acesta nu poate fi – în nici un caz – contabilul ori șeful de cadre, de la cabinet ori șeful de popotă!
Până și cel mai prost general înțelege că victoria este asigurată de corpurile angajate în luptă.

Unii se pregătesc de sărbătoare, pentru mulți va fi însă o zi obișnuită, cu aceleași sarcini, griji, probleme, apeluri 112, evenimente peste evenimente. În calitate de lider sindical și din perspectiva celor expuse mai sus, către polițiștii ce fac poliție îmi îndrept gândul și urările de bine. Celorlalți, le transmit invitația să ni se alăture. 
Liderul SPR Diamantul Neamt 
dr. Vitalie Josanu”

Daniel VINCA

2 thoughts on “Adevăruri crunte spuse de Ziua Poliției: Funcții și premii pentru cumetri și tovarăși de șpriț, lefuri mici pentru polițiștii din Operativ!

 1. Cum spune un proverb romanesc (si moldovenesc): „Gura pacatosului, adevar graieste!”…Evident, e doar o coincidenta de nume intre dl. Dr. Com.Vitalie Josanu, sef compartiment Patrimoniu la IPJ Neamt si d-na Roxana Josanu, directoare la Patrimoniu in cadrul Directiei de Cultura Neamt!!!Adica, un Josanu „centreaza” si altul „da cu capul”!Numai in conditii legale, bineinteles!

 2. la controlul efectuat structurii mentionate – politia municipala piatra – neamt nu ati constatat nimic ilegal la intocmirea dosarelor penale ?
  despre protejarea interlopilor de catre politisti nu ati aflat ?
  despre traficul de droguri , despre coruptia generalizata de la ordine publica , circulatie , judiciar ?
  despre amenintarea cetatenilor , despre droguri in scoli si licee , distribuite de retele de politisti ?
  despre instruirea interlopilor in a evita legea ( dupa mintea voastra ) , nu ati scris ?
  vorbiti , ca un parvenit , despre perioada Militiei . habar nu aveti despre ce s-a intamplat in perioada interbelica , dar dezinformati . dupa 1948 se poate vorbi despre pregatirea reala a lucratorilor de politie ( militie ) .cifrele mentionate 1% studii superioare , 44 % studii 4 clase , etc – erau media din intreaga societate romaneasca . in perioada interbelica analfabetismul era predominant .
  abuzurile pe care le mentionati , din pacate au fost facute de catre multi politisti si magistrati , in acei ani tulburi .
  respect acelui domn( evreu ) care v-a pus la punct ( pe impostori ) la „memorialul ” aranjat la sighet .
  abuzurile si infractiunile savarsite de pseudo-politistii de astazi intrec pe cele savarsite de militieni in anii cei mai negri ai comunismului .
  eu nu v-am auzit glasul cand sefii la care faceti referire si-au angajat familiile extinse , prietenii interlopi , amantele , etc
  sau cand sefii hartuiau politistii onesti ( cei foarte putini , dealtfel , la neamt ) .
  numiti un singur inspectorat de politie din tara care este mai jos , din punct de vedere profesional si moral !
  aveti si dreptate , in anumite privinte , aici toti sunteti rude intre voi : politisti , procurori , judecatori , angajati prin institutii publice , etc
  cand lovesti un interlop , sar 10 in apararea lui .
  spre aducere aminte si „a minte” : aplauzele agentilor la chemarea lui soric . emblematic pentru cloaca locala de la politie .
  s-a schimbat ceva , in bine , de la data respectiva ?

Lasă un răspuns