Adevărul spus de un ales PNL: Autostrăzi în Moldova, la Sfântul Așteaptă!

Un ales local PNL (consilier în comuna Săvinești) foarte activ pe facebook în zona de mesaje politice dă o veste deloc bună: multașteptatele autostrăzi care să strabată Moldova istorică din România nu vor deveni prea curând realitate. Într-o postare pe facebook dar și în comentariile aferente, Vasile Savin explică filosofia „autostrăzile nu sunt pentru săraci” și că interese diverse (Ardeal, București, Europa) converg în a ține, pe mai departe, această zonă în sărăzie și subdezvoltare.

„După ce bati toata tara înțelegi de ce se construiesc autostrăzi doar in Transilvania : acolo sunt banii grei ai țării , PIB-ul Per capita fierbe in aceasta zona ; investițiile străine aici se opresc , in arcul carpatic. Punem si Bucureștiul pe lista , pentru ca este un oraș cu o capitalizare mai mare decat a Romei. Incet se ridica si Oltenia si parca apar si pe acolo sectoare de autostrada.

Despre asta este vorba : bani . Bani pentru construcție si bani pentru întreținere . Zona care produce mulți bani , are autostrada. Pe autostrada trebuie sa circule bunurile si mai putin oamenii. Bunuri care trebuie sa plece in vest , principalul client. Si de unde vin si banii (europeni).

Ceaușescu nu a construit autostrăzi pentru ca erau prea costisitoare si nu erau rentabile economic , la ce parc auto era atunci sau ce schimb de mărfuri. Trenul era la putere , cu care moldovenii plecau pe rupte la Brașov sau Timisoara. (“Sarmaaaa băăă “, de acolo vine). Se “emigra “masiv si atunci si daca nu se deschideau granițele , cred ca si acum. Moldova a fost saraca dintotdeauna , asta e adevarul.

Ardealul are alte oportunități , alti oameni , alti bani. Si alta distracție. Cu autostrada”, spune Savin în mesajul lui.

Alesul PNL mai are și câteva comentarii în care îi face vinovați pe… moldoveni. În momentul în care unii internauți i-au atras atenția că tocmai asta e treaba Guvernului (condus de PNL, partidul din care și el face parte) să asigure o dezvoltare echilibrată, să micșoreze diferențele de dezvoltare între regiuni și că exact asta a promis PNL în campania electorală, Savin mută discuția de la lentoarea guvernamentală (care tot vorbește de încă o hârtie, un capăt de desen la un proiect etc) la interesele superioare europene, sugerând, indirect, că nu mai fac doi bani promisiunile PNL din campanie. <Eu nu cred ca mai merge cu promisiuni făcute de dragul electoral. E clar ca autostrăzile ar scoate mai rapid zona din sărăcie si excludere, dar pare ca este o decizie politica la nivel european . La nivel local toata lumea vrea autostrada (cred) dar se pare ca realizarea ei are mai mult de-a face cu extinderea spre est , decat cu scoaterea din sărăcie a Moldovei>.

Eliptic dar destul de tranșant, Savin dă de înțeles că liberalii vor realiza A8 (Autostrada Unirii, Moldova-Ardeal) fix cum (nu) au realizat nici PSD-iștii spitalele regionale promise electoral. Când i se atrage atenția asupra acestui detaliu, Savin o întoarce într-un mod politicianist, cerând ca guvernarea să fie judecată la finele ei, în 2024. Adică exact cum cereau si PSD-iștii care au ajuns la putere cu un program de guvernare anunțat în campanie, apoi nu s-au mai ținut deloc de el…

D.V.

Lasă un răspuns