Adevărul necosmetizat despre DEZASTRUL de la Urban! Avantajele insolvenţei!

 

Intrarea în insolvenţă a firmei Urban (societate a Consiliului Local Piatra Neamţ, cu obiect principal, administrarea pieţelor) este singura şansă reală de salvare. Singurul dezavantaj ar ţine de impactul negativ al cuvântului insolvenţă în percepţia publică dar cum principalul partener este chiar administraţia locală, acest impediment păleşte în comparaţie cu şansele de revitalizare, cu speranţele păstrării locurilor de muncă pentru angajaţi şi cu perspectivele ca datoriile să nu mai fie purtătoare de dobânti şi penalităţi şi ca firma să poată participa la licitaţii pentru administrarea pieţelor – aceasta este concluzia afirmaţiilor şi datelor prezentate în conferinţa de presă susţinută azi de conducerea Primăriei, în care primarul Dragoş Chitic şi secretarul Florin Fecic au punctat şi acest subiect.

<<Pentru o analiză succintă asupra subiectului INSOLVENȚA CMI URBAN SA, propunem abordarea pornind de la câteva considerații de ordin legislativ.
Astfel, Codul insolvenței –  Legea 85/2015 stabilește la art. 2 ca scop al procedurii “acoperirea pasivului debitorului , cu acordarea șansei de redresare a activității acestuia. Sunt indiscutabile cele 2 scopuri vizate de această măsură în cazul CMI Urban:

 1. achitarea datoriei CMI Urban către D.T.I. (este cel mai mare datornic la bugetul local, cu un debit actual de peste 11 milioane lei, iar următorul datornic, al doilea ca mărime, datorează o sumă de 33 ori mai mică, circa 300 mii lei), deci nu încape nici un fel de discuție că pentru Municipiul P. Neamț, în calitate de creditor, găsirea unei soluții pentru achitarea acestei datorii este o prioritate, și
 2. redresarea societății este al doilea scop urmărit, la fel de important ca și primul. Aici ne rezumăm la două exemple elocvente din perspectiva șanselor evident mai mari de redresare a societății în procedura insolvenței:
 3. În ultimul an, ca urmare a datoriei uriașe Urban a fost obligată, conform codului fiscal, la plata unor majorări de întârziere de, atenție!, 000 până la 8.000 lei/zi. Odată declanșată procedura, societatea scapă de această povară, pe perioada insolvenței penalitățile stopându-se.
 4. Obiectul de activitate principal al societății și cea mai important sursă de venit a reprezentat-o, până la incendiul din 2014, administrarea Pieței Centrale. Singura șansă ca societatea să redobândească această activitate o reprezintă posibilitatea de a participa la o viitoare licitație, posibilitate garantată în cadrul insolvenței. Altfel, astăzi dacă Piața ar fi gata și lansată licitația pentru administrarea acesteia, societatea Urban nu ar putea participa, din cauza debitelor la bugetul local.
  Considerăm astfel lămurite și închise discuțiile privind scopul, interesul, motivația declanșării procedurii insolvenței la Urban>>, a menţionat secretarul Fecic.

  <<Mergând mai departe, vom aborda un alt aspect discutat și disputat, dar extrem de simplu dacă ne raportăm la prevederile Legii: reprezintă sau nu situația economico- financiară a Urbanului o stare de insolvență?
  La inceputul anului societatea avea debite de aprox. 26 milioane lei, din care circa 19 milioane datorate Municipiului. O mică parte din acestea au fost stinse prin plăți, dar din banii încasați prin asigurarea Pieței, și o parte mai consistentă prin acceptarea de către Municipiu a unor dări în plată, a preluării unor bunuri în contul datoriei.
  Conducerea actuală a primăriei am susținut aceste măsuri, în acord cu conducerea societății Urban, urmărind, de la începutul anului în curs, un plan de pregătire a redresării societății, scopul asumat împreună fiind acela de a crește, pe cât posibil, șansele realizării unui plan de reorganizare viabil.
  Cu toate acestea, in acest moment CMI Urban mai inregistrează circa 11 milioane lei datorie către bugetul local.
  Având în vedere faptul că în nici unul din ultimii 6 ani societatea nu a obținut profit și implicit nu a efectuat din surse proprii plăți în contul datoriei, este clară concluzia dacă ne aflăm în situația reglementată de art. 5 pct. 29 din Legea 85/2015: “insolvența este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide și exigibile, astfel: insolvența se prezumă atunci când acesta, după 60 de zile de la scadență, nu a plătit datoria sa față de creditor”.
  Fiind evidentă starea de insolvență prezentată mai sus, să vedem dacă hotărârea Adunării Generale a Acționarilor, de declanșare a procedurii insolvenței este oportună și legală. Din nou Legea 85/2015 privind procedura insolvenței, art. 66: debitorul aflat în stare de insolvență este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor prezentei legi… >>, a mai punctat Fecic.

Concluzionând, AVANTAJELE INSOLVENȚEI sunt următoarele, în opinia aceloraşi surse menţionate mai sus:

 • Se suspendă de drept toate acţiunile judiciare sau măsurile de executare silită;
 • Furnizorii de servicii (electricitate, gaz, apa) nu au dreptul, în perioadă de observaţie şi reorganizare, să sisteze serviciile către debitor
 • Stoparea curgerii dobânzilor, majorărilor de întârziere şi a penalităţilor pentru creanţele negarantate
 • Toate acţiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidator sunt scutite de taxe de timbru
 • Posibilitatea modificării clauzelor contractelor de credit pentru a asigura echivalenţa viitoarelor prestaţii
 • Reeşalonarea datoriilor se va face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an
 • Posibilitatea participării la licitații publice
 • Posibilitatea redresării companiei printr-un plan de reorganizare întocmit în conformitate cu dispoziţiile legii

În contrapartidă, singurul dezavantaj unanim recunoscut de către doctrină este riscul de a pierde încrederea clienţilor sau a partenerilor de afaceri. În cazul CMI Urban acest dezavantaj este însă anulat de faptul că principalul partener comercial al societății este Municipiul P. Neamț, care are însă și calitatea de acționar unic, deci tot interesul de a redresa societatea și de a o rentabiliza, după cum a ţinut să sublinieze, de câteva ori, primarul Chitic.

V.N.

incendiu-piata-centrala-piatra-neamt-vestea-33

3 thoughts on “Adevărul necosmetizat despre DEZASTRUL de la Urban! Avantajele insolvenţei!

 1. Dar unde se vorbeste despre raspunderea „managerilor” care au administrat URBAN si a primarului care i-a obligat sa faca tot felul de porcarii?!

 2. Cei de la Primarie spun numai minciuni. Domnul director Fiterau care este foarte competent vrea, stie si poate sa scoata societatea din aceasta situatie de deficit in care au lasat-o altii. Dar nu este lasat ca sunt interese mari, bani la mijloc, angajati cu pile de la partid, unii dintre ei fac numai scandal si comenteaza toata ziua pe internet in loc sa puna umarul la munca.

Comments are closed.