Adevărul din spatele atacului Primarului Chitic la Troleibuzul-CJ-PSD: Primăria promite gratuităţi pe care nu le achită!

Primarul de Piatra Neamţ a realizat astăzi un atac virulent şi politic către CA-ul firmei Troleibuzul, către CJ Neamţ (acţionar majoritar la compania respectivă) şi către PSD, motivul/pretextul fiind decizia CA de a nu mai oferi abonament total de gratuitate unor categorii de persoane ci doar 10 călătorii pe lună.
Până acum, Primăria plătea o sumă care acoperea parţial costul de piaţă al unui astfel de abonament, diferenţa fiind suportată până în urmă cu o lună de către Consiliul Judeţean Neamţ prin celebra „compensaţie pentru pierderi”. Printr-o OUG, plata subvenţiilor pentru transport local a fost reglementată ca fiind în sarcina exclusivă a autorităţilor locale. Actul normativ are şi o anumită logică dar, dincolo de acest detaliu, cert este că Troleibuzul (care, la urma urmei, este o societate comercială) nu poate oferi servicii neplătite de nimeni promise cetăţenului de o administraţie publică, de un partid sau de un politician.

Referindu-se la reducerea gratuităţii de la TOTAL la 10 curse (pentru cetăţean), primarul Chitic a declarat: „Inca o data se dovedeste faptul ca in zonele subordonte Consiliului judetean deciziile se iau pe considerente politice in privinta locuitorilor din Piatra Neamt. Legat de transportul public de persoane , Consiliul de Administratie al societatii Troleibuzul, societate a Consiliului Judetean a luat o decizie politica , reducerea numarului de calatorii pentru persoanele care beneficiaza de gratuitate in Piatra Neamt la doar 10 pe luna . Este o nedreptate, indraznesc sa spun chiar un abuz care afecteaza grav persoanele care beneficiaza de gratuitate la transportul public , adica loveste chiar in persoanele vulnerabile din punct de vedere social.
 Am mai spus iar acum a venit un argument in plus, ca ceea ce administreaza PSD la Neamt functioneaza prost iar de suferit au din pacate si locuitorii din Piatra Neamt.Ce fel de politica este asta ? Cat de fara suflet poti sa fii pentru a lua o astfel de decizie ? Cum poti sa lovesti in niste oameni care si asa au o situatie dificila?
Asa cum i-am obisnuit pe pietreni nu voi privi indiferent un astfel de abuz, o astfel de masura care denota dezinteresul total al PSD la Neamt fata de oamenii din Piatra Neamt .Ii asigur pe pietreni ca ma voi lupta cu toate mijloacele legale pentru a inlatura in cel mai scurt timp aceasta nedreptate”.

Dând deoparte balastul politic al discursului se impun câteva clarificări dar amintind (pentru cei care nu cunosc mecanismul) mai întâi şi contextul şi „suveica” traseului banilor care acopereau până acum aceste gratuităţi „fără număr”.

– Un abonament total pe lună în Piatra Neamţ costă 80 de lei. Până acul trecut inclusiv, Primăria Piatra Neamţ asigura pentru pietrenii beneficiari plata a 15 lei, din 2019, cota financiară asigurată de Primărie este de 25 de lei.
Diferenţa costului acestor abonamente de care beneficiau EXCLUSIV locuitorii din Piatra Neamţ dar şi alţi bani care acopereau alte diferenţe (dintre costul real de producţie şi veniturile din vânzările de bilete/abonamente) era asigurată de Consiliul Judeţean, din bugetul propriu. Mai în urmă cu câţiva ani era vorba de vreo 300.000 lei pe lună, apoi, acum vreo doi ani se ajunsese la 500.000 lei pe lună, în 2018 suma era şi mai mare…

-Dincolo de discuţii şi argumente diverse pe acest subiect, cert este că o sumă importantă din bugetul judeţului Neamţ, era vărsată, lunar, spre beneficiul exclusiv al pietrenilor (partea cu gratuităţile) sau majoritar al pietrenilor (aşa-numita, popular, subvenţie pentru pierderi). Unii spun că nicăieri în România un transport local nu mai era subvenţionat de CJ, alţii spun că ar mai fi fost 1-2 exemple. Cert e că banii cuveniţi tuturor nemţenilor erau vărsaţi, pe domeniul acesta al transporturilor, totalmente (sau majoritar) în beneficiul exclusiv al unor locuitori din Piatra Neamţ.

-Nici măcar locuitorii din celelalte 5 localităţi membre a ADI URBTRANS (un ong, o asociaţie care se ocupă de transportul local din jurul municipiului Piatra Neamţ) nu beneficiau de GRATUITĂŢI precum cei din Piatra Neamţ (acum plafonul este de 1200 lei venit maxim per membru de familie). Altfel spus, unii locuitori din Piatra Neamţ erau „mai egali” decât cei din localităţi care făceau parte din aceeaşi asociaţie ca şi capitala de judeţ.

-Banii daţi ani de zile, de CJ Neamţ ca subvenţie pierderi – dincolo de eficienţa redusă a Companiei Troleibuzul, de felul în care diverse partide au muls această firmă, inclusiv prin indemnizaţiile AGA şi CA etc – puteau merge, în toată această perioadă, spre rezolvarea altor probleme. Poate repararea unui drum judeţean în zona Roman, poate asocieri cu primăriile şi realizareea unor toalete conforme la şcoli, poate investiţii înb tehnica medicală din spitale. Da, niciun leu alocat de CJ nu va servi, bloc, la rezolvarea unei probleme care să intereseze pe TOŢI nemţenii, dar dar toate aceste miliarde de lei vechi date spre Troleibuzul au fost un fel de discriminare pozitivă pentru unii cetăţeni din Piatra Neamţ şi o văduvire de suport financiar a tuturor celorlalţi nemţeni.

-Actul normativ dat de Guvern a îndreptat această aberaţie şi a stabilit ceea ce trebuia să fie clar ca lumina zilei: subvenţionarea transportului local trebuie făcut de autoritatea locală. De fapt este ceea ce se întâmplă în toată ţara: când gabriela Firea a propus şi Congiul general a votat gratuitate pentru elevii bucureşteni, sursa de finanţare a fost cea a bugetului gestionat de Primăria Bucureşti, nu de Prefectura Bucureşti, nu de Guvern, nu de altcineva. La fel şi în toate oraşele mari sau mici din România unde anumite categorii sociale beneficiază de gratuitate sau de reduceri la transport, acei bani sunt asiguraţi de bugetul local nu din bugetul altei entităţi.

-În declaraţia de mai sus, primarul Dragoş Chitic e supărat că deşi Primăria suportă 25 de lei, Troleibuzul nu mai acoperă servicii de 80 de lei. Ce nu spune primarul dar a declarat pentru Vestea Nadia Năstase, managerul Troleibuzul este că firma a notificat Primăria că în condiţiile dispariţiei finanţării de la CJ trebuie găsită o soluţie pentru a suporta cineva, de undeva, acea diferenţă de bani. Primăria nu doar că nu a răspuns adresei de la Troleibuzul dar – asta e important în fond! – nici nu a oferit nicio soluţie. Niciuna. Ori este vorba de o diferenţă de 55 de lei, lunar, pentru câteva mii de beneficiari (mai ales pensionari cu pensii sub 1200 lei).

-Ce nu spune primarul Dragoş Chitic? Că, sperând fie într-o minune, fie că va fi abrogată OUG şi revine finanţarea de la CJ, Troleibuzul a făcut vreo 2 luni oficii de Zâna Măseluţă şi a oferit abonamente plătite cu 25 de lei pentru sertvicii (şi preţul corect) de 80 de lei. O asemenea „pomană” nu poate merge la nesfârşit şi orice manager va spune că mai devreme sau mai târziu e calea sigură spre faliment (şi aşa Troleibuzul e cam cu un picior în groapă). Sau, pe principiul luăm de pe raftul 1 ca să punem pe raftul 2, ar putea fi văduvite alte capitole de cheltuieli ale firmei. Cum la salarii nu se prea poate umbla, ar fi vorba de diminuarea unor cheltuieli materiale (piese de schimb, anvelope, service, întreţinere etc), adică drumul cert vreun nedorit accident…

-În urmă cu vreo doi ani, când un consilier în opoziţie faţă de tabăra politică a primarului propunea transport gratuit pentru elevii din Piatra Neamţ, Dragoş Chitic întreba – obsesiv dar motivat – „de unde luăm banii?”. Acum, pe partea cu subvenţiile pentru abonamentele pensionarilor (mai ales), primarul nu mai are aceeaşi atitudine corect financiară şi, precum un personaj din caragiale, bate cu piciorul în pământ cerând unui terţ oferirea de servicii nedecontate la valoarea lor de piaţă. Şi nu răspunde la întrebarea „de unde bani?” pentru că nu şi-o adresează singur…

Concluzie: o administraţie publică poate să dea orice gratuităţi şi compensări cetăţenilor pentru transportul în comun. Dar trebuie să le finanţeze chiar ea, exact aşa cum spunea Dragoş Chitic cu doi ani în urmă. CJ nu mai poate finanţa acum nici dacă vrea transportul pensionarilor din Piatra Neamţ şi poate fi criticat, poate, doar pentru că atâţia ani a băgat bani, discriminatoriu, doar în beneficiul unor pasageri aleşi pe criteriu geografic.
Cât priveşte faptul că acelaşi primar a fost reticent la finanţarea transportului pentru toţi elevii dar acum ţipă (arătând, politic, cu degetul, spre adversar) când e vorba de transportul pensionarilor, cârcotaşii ar aminti de vârsta minimă pentru vot din România.
Evident, doar cârcotaşii ar putea spune asta…

Mai jos, conferinţa de presă în care a fost atins subiectul respectiv…

https://www.facebook.com/municipiulPiatraNeamt1/videos/2529132217173461/

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns