Adevărul despre şedinţa CJSU în care a fost respinsă procedura de urgenţă pentru echipamente de 500.000 euro. Declaraţii Arsene vs. Lazăr…


În plină criză naţională de Coronavirus, de epidemie, de situaţie gravă care premerge STAREA DE URGENŢĂ care intră în vigoare de luni, în judeţul Neamţ este, ca de obicei, şi o criză de comunicare între conducerea CJ şi cea de la Prefectură. Iar subiectul punctual este votul negativ dat de CJSU (Comitet Judeţean de Situaţii de Urgenţă, condus de prefect, din care fac parte şefii principalelor instituţii descentralizate) propunerii venite de la preşedintele CJ, Ionel Arsene, de a fi aprobată procedura de urgenţă (adică directă) pentru achiziţia unor aparate şi materiale medico-sanitare importante pentru această situaţie.
Cu oarecare întârziere, Vestea vă prezintă tabloul complet. Un tablou complet, cu ceea ce avem la acest moment, care poate contura adevărul din respectiva şedinţă.
Adică minuta şedinţei (din care aflăm că şi reprezentantul lui Arsene a votat împotriva propunerii lui Arsene) dar şi punctele de vedere ale principalelor persoane/instituţii, şefii CJ şi ai Prefecturii.

Minuta: reprezentantul CJ votează împotriva propunerii preşedintelui CJ

Ce apare mai jos, cu literă albastră şi apoi foto este document oficial, postat deja pe siteul CJ:

 

COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
Nr.41din14.03.2020
MINUTA
ŞEDINŢEI EXTRAORDINARE A C.J.S.U. NEAMŢ
DIN DATA DE 13.03.2020, ora 16:00
Data:
13.03.2020, ora 16:00
Locul:
Palatul Administrativ, sala Mihail Sadoveanu
Activitatea:
Şedinţă extraordinară a C.J.S.U.
Participanţi:
Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
Scopul întrunirii:
Dezbaterea şi adoptareaurmătoarelor măsuri:
 îngropare cabalină confirmată cu anemie infecţioasă ecvină
 achiziţia în regim de urgenţă de aparatură medicală pentru depistarea coronavirusului, pentru dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ
– George LAZĂR, Prefectul Judeţului Neamţ.
– reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii.

Lucrările şedinţei au fost conduse de domnulGeorge Lazăr, Prefectul Judeţului Neamţ.
La şedinţă au participat 30 de membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau înlocuitorii legali ai acestora precum şi în calitate de invitaţi, Managerul Spitalului Judeţean Neamţ, domnul doctor Juncu Alexandru.
Domnul George Lazăr, Prefectul Judeţului Neamţ, salută membrii prezenţi şi dă cuvântul Subprefectului Judeţului Neamţ, domnul Nicolae – Doru UNGUREANU.Acesta prezintă o situaţie existentă la nivelul unei unităţi administrativ-teritoriale, respectiv existenţa cadavrului unei cabaline, confirmată cu Anemie Infecţioasă Ecvină. Propune spre aprobare Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, îngroparea cadavrului cabalinei.
Membrii Comitetului votează în unanimitate.
În continuare, Prefectul Judeţului Neamţ, Domnul George LAZĂR, dă citire membrilor Comitetului, adresa aprobată de către managerul Spitalului Judeţean Neamţ,
referitor la solicitarea aprobării unor fonduri de la Consiliul Judeţean Neamţ pentru achiziţia în regim de urgenţă pentru aparatură necesară identificării coronavirusului.
În continuare dă cuvântul Domnului manager, care precizează că în urma unei videoconferinţe cu Ministrul Sănătăţii, s-au primit precizări privind necesitatea achiziţionării de către spitale a aparaturii necesare pentru identificarea coronaviruslui, inclusiv faptul ca aparatura se va achizitiona in istemul achizitiilor publice conform notei de la ministerul sanatatii achizitia se face conform procedurii achizitiilor publice.
Prefectul Judeţului precizează că adresa nu are în spate nota de fundamentare, deoarece nu are anexate ofertele de preţ primite de la furnizori, devize estimative sau facturi proforme şi deasemenea din informaţiile oferite de managerul spitalului de urgenta Neamt, Ministerul Sănătăţii a precizat ca aparatura necesara urmeaza sa fie achizitionata conform legii achiziţiilor publice. Totodată managerul Spitalului Judetean Neamt a oferit clarificari cu privire la compartimentul din cadrul Spitalului care se ocupă de achiziţii, sustinanad ca nu exista oferte justificative de pret pentru aparatura. In legatura cu amplasarea imediată a aparaturii, managerul spitalului a precizat ca sunt in curs de analiza privind acest aspect la nivelul conducerii spitalului precum şi personalul medical de specialitate care va deservi aparatura respectivă.
Managerul Spitalului precizează că informaţiile legate de achiziţia aparaturii conform legii achiziţiei au fost primite după videoconferinţa la care a participat.
În continuare Prefectul Judeţului Neamţ supune la vot membrilor Comitetului Judeţean aprobarea achiziţiei aparaturii solicitate de către Consiliul judetean Neamt.
Domnul Doru Conache Gavriliu, Director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ solicită clarificări referitor la ce anume se doreşte să se aprobe în cadrul Comitetului Judeţean.
Prefectul Judeţului Neamţ precizează că supune la vot solicitarea Consiliului Judetean Neamt pentru achiziţia de aparatură în forma procedurii de urgenta in care a fost trimisa catre Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.
În continuare Prefectul Judeţului Neamţ supune la vot membrilor Comitetului Judeţean aprobarea achiziţiei aparaturii solicitate de către Consiliul Judeţean Neamt. Propunerea nu a fost aprobată în unanimitate, cu3 voturi împotrivă şi 27 abţineri. Voturi impotriva au fost date de catre Doru Conache Gavriliu, reprezentantul Consiliul Judetean Neamt, Nicolae Doru Ungureanu – subprefectul judetului Neamt si Doru Gherghel director al Directiei Silvice Neamt.
În încheiere, având în vedere că nu au mai fost semnalate alte probleme, domnul prefect mulţumeşte celor din sală pentru prezenţă şi declară închise lucrările şedinţei.
PREŞEDINTE,
PREFECT
George LAZĂR

Argumentele lui Arsene: „Îl somez pe individul din fruntea Prefecturii!”

Punctul de vedere al preşedintelui CJ Neamţ, Ionel Arsene, a fost făcut public de acesta imediat după şedinţă, pe facebook. Într-un limbaj cel puţin… interesant (ca să nu dăm note) pentru titularul unei astfel de funcţii şi pe o situaţie prezentată că fiind atât de importantă:

<<Îl somez pe individul din fruntea prefecturii Neamț să fie responsabil pentru sănătatea nemțenilor! Dacă nu e în stare, să se autoizoleze acasă pentru lipsă de minte și înțelegere a situației grave prin care trecem!
Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a solicitat Consiliului Județean achiziția echipamentelor necesare pentru a putea face teste aici, la noi. Pentru că suntem într-o SITUAȚIE DE URGENȚĂ, am cerut Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, coordonat de prefect, să aprobe această procedură de achiziție. Consiliul Județean Neamț are banii necesari pentru acesta. Fără aprobarea CJSU achiziția ar dura luni de zile. Laboratorul de la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași poate face doar 70 de teste pe zi, iar creșterea numărului de îmbolnăviri impune teste tot mai multe. Avem nevoie de aceste echipamente ca de aer!
Prefectul a refuzat!

Voi continua să mă lupt pentru aceste echipamente, nu putem sta la bunul plac al unui ins care crede că dacă se infectează va fi dus la Vila Lac 1, lângă șefii lui din PNL, în carantină de lux, nu în condițiile mizerabile în care sunt ținuți românii de rând.
Nu voi permite nicio bătaie de joc la adresa nemțenilor și nu-l voi lăsa nici pe acest individ să își încarce, Doamne-ferește, conștiința cu victime ale pandemiei din județul nostru!
Băiete, trezește-te, situația e foarte gravă, nu putem să-i condamnăm pe nemțeni la moarte pentru că la prefectură domnesc indolența sau politicianismul! Ia și citește solicitarea mea de 100 de ori până înțelegi că sursa de finanțare este Consiliul Județean! Nu trebuie decât să aprobi procedura de achiziție! Convoacă din nou CJSU și aprobați solicitarea!>>.

Argumentele lui Lazăr: „Prefectura Neamț dorește cheltuirea banilor publici în mod transparent și corect”

Prefectul Lazăr a venit mai devreme cu punctul de vedere în care justifică decizia CJSU. O decizie a unui for în care, după cum subliniază, el are un singur vot. A unui for în care directorul Spitalului (numit de preşedintele CJ) a vorbit despre mesajele Ministerului pro-achiziţii deschise, nu la urgenţă. Şi un for în care (după cum arată şi minuta de mai sus), reprezentantul CJ, directorul Conachi a votat împotriva propunerii preşedintelui CJ! Poate o înţeles că se votează altceva, dar asta e altă discuţie…

Mai jos, Comunicatul Prefecturii, postat deja şi pe siteul instituţiei:

<<În data de 13 martie a.c , aproximativ ora 15.00, a ajuns la  Instituția Prefectului – județul Neamț o adresă din partea Consiliului Județean Neamț prin care se solicita aprobarea achiziționării unor echipamente medicale în regim de urgență ce se pot realiza doar cu aprobarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț.
Referitor la aceasta adresă, privind justificarea acestor achiziții solicitată de către Spitalul de Urgență Piatra Neamț, prin intermediul Consiliului Județean Neamț, dar și ce semnifică practic acest demers, Instituția Prefectului – județul Neamț, face câteva precizări:

  • Prefectul a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț la ora 16.00, ședință la care domnul președinte Ionel Arsene nu a participat pentru a explica oportunitatea acestor achiziții, cum de altfel nu a fost prezent niciodată, la nicio ședință, deși face parte de drept în acest comitet;

  • Adresa cu privire la solicitarea achiziționării în regim de urgență a unor echipamente medicale, a unor medicamente, dezinfectanților și a materialelor sanitare prezintă o solicitare a sumei de 2.240.000 lei – această sumă nu cunoaște o justificare reală, din piață, și niciun document justificativ pe baza căruia ar putea fi analizat prețul;

  • La ședință s-au prezentat managerii Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, cel interimar în persoana domnului Juncu Alexandru, și directorul medical Bercea Gabriela, ambii demisionari, din data 22, repectiv 26 februarie;

  • Membrii Comitetului Județean de Urgență au aflat de la domnul director interimar, Alexandru Juncu că aceste echipamente pot fi achiziționate prin intermediul Ministerului Sănătății, într-un format transparent de achiziție publică, sens în care conducerea spitalului transmisese deja adresa către Ministerul Sănătății pentru aceste achiziții.

  • Membrilor Comitetului Județean de Urgență Neamț nu le-a fost prezentat niciun document justificativ la baza acestei solicitări de achiziție în regim de urgență. Domnul Alexandru Juncu, managerul interimar a precizat că sumele aferente achiziției acestor dispozitive medicale nu au în spate niciun deviz estimativ, facturi proforme sau alte documente justificative pentru a se cunoaște în mod real care pot fi prețurile de achiziție.

  • Propunerea domnului președinte Ionel Arsene nu a fost susținută de nicio bază legală, motiv pentru care toți membriii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț s-au abținut, mai mult de atât, reprezentantul domnului Ionel Arsene, în persoana domnului Doru Conache Gavriliu, a votat împotriva propunerii făcute de către acesta.

Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț consideră că procedura de achiziție a aparaturii medicale trebuie realizată în mod transparent și responsabil, mai ales că se discută despre sume importante de bani din bugetul public și este nevoie de acte justificate, bine documentate pentru a fi aprobată o astfel de hotărâre. În mod sigur, această propunere ar fi fost votată dacă ar fi trecut mai întâi print-o ședință a Consiliului Județean Neamț prin care s-ar fi putut adopta o hotărâre legală și transparentă cu privire la achiziționarea aparaturii medicale, prin care ar fi fost prezentate documente clare cu privire la prețurile aferente. În urma unei astfel de hotărâri adoptate, ar fi putut să se realizeze propunerea și către Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț.
În ceea ce privește poziția domnului președinte Ionel Arsene, și a modului sociolingvistic prin care aceasta a ales să trasmită parțial adevarul, prefectul județului Neamț, George Lazăr transmite următoarele:

  • Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț se află în subordinea Consiliului Județean Neamț, motiv pentru care în toată perioada sa de mandat ar fi trebuit să se preocupe mai mult de dotarea acestuia cu aparatură medicală, și nu să încerce acum, foarte tarziu, aruncând vina în curtea altor instituții, când principalul vinovat de lipsa echipamentelor este chiar președintele Ionel Arsene.

  • Domnul Ionel Arsene în ultimii ani s-a obișnuit să aprobe cheltuirea banilor publici doar în regim de urgență și doar pe situații de urgență pentru a se feri de licitații publice corecte și transparente, motivate de cheltuirea banilor publici după bunul plac, firmelor prietene. Sistemul acesta cu care este învățat domnul Arsene, cu privire la cheltuirea banului public fac obiectul mai multor dosare ale Direcției Naționale Anticorupție. Aspect care îl încearcă și în momentul de față, fără justificări reale, pentru a se cățăra în mod politic pe o situație gravă a sănătății publice.

  • Totodată domnul acesta generează o stare profundă de instabilitate la nivelul Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, amintind aici – că atât domnul Alexandru Juncu, cât și doamna Gabriela Berea sunt persoane demisionare începând cu 20, respectiv 26 februarie, ținând astfel spitalul fără conducere statutară și legală. Mai mult de atât, adresa primită de la spitalul județean este semnată de aceștia doi, necunoscându-se calitatea acestora din punct de vedere juridic.

  • În Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, prefectul are 1 singur vot, iar aceasta este format din aproximativ de 35 membri ce reprezintă directori ai instiuțiilor deconcentrate din județ, care probabil, din motive obiective și legale nu doresc să ia decizii la inițiativele domnului Ionel Arsene, ca ulterior să ajungă să răspundă în fața organelor de cercetare penală. S-a mai întâmplat, în trecut, când se luau hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, în beneficiul acestui domn care a cheltuit banii cu firmele de casă ale domniei sale, motiv pentru care multe persoane au ajuns să răspundă astăzi în fața organelor de cercetare penală.

În calitate de prefect, în coordonare cu instituțiile abilitate, ne facem treaba 24 h din 24 h, gestionăm cu maximă responsabilitate sănătatea publică și multe alte probleme curente. Nu dorim implicarea unui om care generează doar scandal poltic, motiv pentru care nu dorim să dăm curs  unuei reacții poltice generată  de folosirea unui limbaj suburban. Vreau să vă transmit că avem asigurări de la Ministerul Sănătății pentru dotarea spitalului că se va aloca resursa financiară necesară și vor fi achiziționate într-un regim transparent și legal cele necesare, nu așa cum își dorește Ionel Arsene. Cum alte spitale din România au găsit metode practice și rapide de lucru, realizând contracte cu unități medicale sau laboratoare private – în vederea analizelor pe Covid-19, același aspect ar fi ptutut să îl solicite și domnul Arsene, sens în care nu s-ar fi cheltuit aproximativ 500.000 de euro, poate o sumă probabil de 10 ori mai mică. Din datele furnizate de operatorii economici, care dețin astfel de echipamente medicale s-au identificat, în mod clar, prețuri mult mai mici decât cele solicitate în adresă, la aceleași produse. Intervine astfel un mare semn de întrebare, oare domnul Arsene își dorește achiziționarea în mod corect sau își dorește un contract supradimensionat pentru un tun financiar?,” a declarat prefectul județului Neamț, domnul George Lazăr>>.

 

De luni, STARE DE URGENŢĂ

De mâine, în România este stare de urgenţă. Adică o situaţie specială care duce, secvenţial sau total, chiar şi la restrângerea unor drepturi şi libertăţi democratice sau cetăţeneşti. Situaţie pusă în slujba binelui comun, a sănătăţii şi vieţii românilor.
Ne plac sau nu aceste ordine şi îngrădiri, ele trebuie respectate cu sfinţenie. Ne place sau nu Autoritatea (sau ideea de Autoritate), deciziile acesteia trebuie respectate şi aplicate. O spune chiar… Ionel Arsene, într-un mesaj postat astăzi pe facebook (într-un limbaj absolut rezonabil): <<Este important și necesar să fim pregătiți și să respectăm toate deciziile care vin din partea instituțiilor statului, astfel încât să trecem cu bine peste această perioadă dificilă, în care se află țara noastră din cauza acestei pandemii>>.

Daniel Vinca

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns