Adevărul despre finanțările europene de la Piatra Neamț! Aprobate – 1,2 milioane euro, dorite – 65 milioane…

Proiectele cu finanțare europeană reprezintă un subiect nu doar la modă ci și determinant când e vorba de dezvoltarea unei comunități – cum e și municipiul Piatra Neamț – cu un buget grevat de cheltuieli curente și rate la bănci – și, de obicei, discuția de suce între două planuri: certitudinea (adică proiecte aprobate, pentru care a fost semnat contractul de finanțare) și speranța (proiecte de investiții depuse și la care se așteaptă aprobarea finanțării sau care se află abia în stadiul de scriere).

La Piatra Neamț, în acest moment, conform unei informații făcute publice chiar de Primăria Piatra Neamț (printr-un mesaj pe facebook!) certitudinea e dată de suma de 1,2 milioane euro (pentru 4 proiecte aprobate) iar speranța se cifrează la 65 milioane euro (totalul financiar al unor proiecte neaprobate deocamdată).

Mai jos, respectivul mesaj al Primăriei din care pietrenii află că la Primărie se lucrează serios la scrierea proiectelor. Va fi foarte bine dacă vor fi aprobate și cele aflate deocamdată în stadiul de „vis”, dar va fi și mai bine dacă apoi se vor și implementa. Nu de alta dar și CJ Neamț a defilat anul trecut cu o pleiadă de miniștri care au semnat chiar aici, în județ, zeci și zeci de contracte dar, din păcate, până acum a fost realizat unul singur. În rest, în cazul celorlalte, s-a tot povestit despre schimbarea legii achizițiilor publice despre diverse motive (care mai de care mai obiective) dar nu s-a mișcat nimic. Amintim doar două dintre ele: Drumul Talienilor și celebrul Axial.

<<Municipiul Piatra-Neamț are în lucru până la aceasta dată un număr 33 de proiecte pentru atragerea de fonduri , în principal europene, ce totalizează 65 milioane de euro.
Proiectele sunt în diverse stadii de realizare.
Dragoș Chitic : „Așa cum este acum bugetul anual al Primăriei Piatra-Neamț poate asigura: funcționarea serviciilor, plata ratelor la bănci, întreținerea orașului și unele mici investiții. Pentru investițiile mari este nevoie de fonduri atrase iar prioritatea noastră este să depunem proiecte pentru atragerea de fonduri în principal europene.”
Situația la momentul actual se prezintă astfel :
– Sunt deja aprobate și se afla în diverse stadii de implementare 4 proiecte de dezvoltare locală în valoare de 1.200.000 euro;
– Sunt pregătite și depuse parțial pentru finanțare 6 proiecte din domeniul social în valoare de 1.967.000 de euro;
– în cadrul POR sunt depuse pentru finanțare până în acest moment șase proiecte în valoare de 9.073.000 de euro ;
– Sunt în diverse stadii de pregătire și estimăm că vor fi depuse până la 31 decembrie 2018 un număr de 17 proiecte europene în valoare de 53.747.000 de euro . Două dintre aceste proiecte, cele referitoare la transportul public de persoane, vor fi realizate în parteneriat cu Consiliul Județean care este proprietarul societății de transport public.
Dragoș Chitic : „Pe măsură ce vor fi depuse sau se vor semna contractele de finanțare, voi prezenta detalii despre fiecare în parte. Pregătirea și depunerea de proiecte va continua și în anul 2019 astfel încât să atragem cât mai multe fonduri în Piatra-Neamț pentru proiecte care să genereze dezvoltare, să crească calitatea vieții și confortul cetățenilor.”>> – sursa: pagina de facebook Municipiul Piatra Neamț.

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Adevărul despre finanțările europene de la Piatra Neamț! Aprobate – 1,2 milioane euro, dorite – 65 milioane…

 1. Adevarul este ca nu se va face nimic.

  Doar NIMICURI.Probabil vor pune niste becuri pe stilpi.

  Va aduceti aminte la alegeri cum spuneau ca fac pasaje,piste de biciclete,zone numai cu trafic pietonal in centru?

  Au trecut 3 ani.Au facut ceva in afara de a pune niste stilpi in Precista si 2 sensuri giratorii?

  Nu au facut NIMIC.Doar au furat banii de la buget cu asfaltari de proasta calitate in oras si au betonat drumuri la minastiri/asfaltat zonele in care stau tigani care nu platesc taxe si impozite dar voteaza cu Chitic.

  Asta a fost prioritatea lui Chitic.

  Nu exista interes sa se faca ceva important pentru ca nu prea se pot fura bani pe finantarile europene.

  Avem aceeasi administratie de pe vremea lui Pinalti care datorita hotiilor colosale au pierdut finantarile europene iar orasul a trebuit sa se imprumute la banci pentru a le plati.

  60 milioane de euro asta e datoria pe care trebuie sa o platim si este factura hotiilor din acest oras.

  De toti acesti bani s-a ales praful.Numai lucrari de proasta calitate.

Lasă un răspuns