ADEVĂRUL despre blocarea Drumului Axial! DOCUMENTE!


Axialul (drum județean care leagă Izvorul Muntelui de Stațiunea Durău) este închis deși a fost inaugurat cu mare fast (balonașe roșii, discursuri despre grija față de om etc) în septembrie 2020, în buza alegerilor locale.
Cu asfalt proaspăt dar transformat în „patinoar” numai bun de bușit câteva mașini (cum s-a și întâmplat în urmă cu câteva săptămâni), Axialul a stârnit 2 teorii:
1.că ar fi fost inaugurat înainte de a fi recepționat, deci administratorul drumului (CJ Neamț) nu poate cheltui un leu pentru a da cu sare și nisip;
2.că, vezi Doamne, ar fi închis pentru că e iarnă grea, ca alte drumuri din țară care, în alți ani, acoperite de metri de zăpăda au fost oficial restricționate.

Vestea și-a propus ca (și) pe acest subiect să documenteze subiectul așa cum trebuie așa că, mai întâi, am verificat dacă există vreun document emis de vreuna din instituțiile care au atribuții pe linia ănchiderii drumurilor (Poliție, Prefectură, CJSU) din Neamț în cazul problemelor cauzate de fenomene meteo. Instituțiile sus-menționate au comunicat însă că nu au închis ele drumul!
Am luat în calcul și ipoteza ca drumul să fi fost închis, în decembrie 2020, de administratorul lui, adică de către Consiliul Județean Neamț. Am sărit peste etapa solicitării unei informații de la Biroul de Presă (din subordinea unei direcții fantomă a CJ condusă de directorul Mona Țigănuș) și am luat la puricat atât siteul CJ cât și alte surse independente: nu există nicio dispoziție dată de președintele Ionel Arsene în noiembrie-decembrie 2020 pentru închiderea drumului!

Cum nici în Dosarele X nu e posibil să dispară din utilizarea publică un drum abia inaugurat (și cu ce tam-tam), am documentat în continuare. Astfel am aflat că, imediat după ce Axialul a devenit un patinoar șerpuitor cu mașini derapate prin șanțuri, a urmat o interesantă corespondență între autorități (Poliția Neamț, Prefectura) și administratorul drumului (CJ Neamț). Și, prima surpriză: CJ Neamț a arătat cu degetul spre firma DANLLIN XXL S.R.L.: „permisiunea de circulație și asigurarea condițiilor de traficsunt strict în responsabilitatea antreprenorului S.C. DANLLIN XXL S.R.L., până la data recepției la terminarea lucrărilor”.

Nu ați înțeles? Traducem: documentul semnat de către inginerul Doru Conache Gavriliu (director la Direcția Investiții din CJ) și Ionel Arsene (președintele CJ Neamț) spune negru pe alb că nu sunt terminate lucrările, că nu a avut loc recepție! Mai clar, că instituția în care cei doi dețin funcții importante s-a pretat la circul (electoral!) al inaugurării unui drum la care nu se terminaseră lucrările de reparații/modernizare.

Da, pare greu de crezut, așa că poftiți și citiți documentul care aruncă în aer inaugurarea făcută înaintea recepției:

Documentul (cu numele lui Arsene pe el) a fost trimis de CJ către Poliția Rutieră și a fost înregistrat la instituția emitentă în data de 11.12.2020, adică la câteva zile după ce netul bubuia de fotografii cu mașini alunecate prin șanțuri.

Nu, nu este vreo eroare, dovadă faptul că un răspuns aproape similar a fost dat de CJ, tot cu numele lui Arsene pe document, și către Prefectura Neamț:

Și nu, precizările de mai sus nu sunt deloc nereale. O confirmă și constructorul (firma DANLLIN XXL) care într-un alt document oficial (din 18.12.2020) spune că: „încă nu s-a realizat recepția la lucrările de consolidare a drumului”.
Există o ușoară diferență în formulări. CJ vorbește despre „lucrări suprimentare privind siguranța circulației” (care pot fi și simple marcaje rutiere) în timp ce constructorul spune franc că nu sunt finalizate chiar „lucrările de consolidare a drumului”.
Tot constructorul spune (citiți mai jos și vă minunați!) că până să vină frigul a fost permisă circulația „strict în regim de șantier”! Cuvântul „strict” e folosit de responsabilii DANLLIN XXL:

Mai mult, constructorul precizează în adresă (și pune și planșe foto în anexe) că drumul este semnalizat ca fiind închis pentru că… e șantier.
Este de apreciat sinceritatea firmei constructoare dar rămâne neclar de ce, în aceste condiții, societatea respectivă a participat și ea la circul unei făcături politicianiste numită „inaugurare” în care au fost angrenați proprii angajați care, la invitația președintelui CJ/PSD, au făcut chiar oficiile de tăietori de panglică. O firmă serioasă care știa că acel drum se află „strict în regim de șantier” nu ar fi permis propriilor angajați să devină personaje într-un film/circ eletoral de gust îndoielnic. Sau, poate, când e vorba de un sac de bani și de un moft al plătitorului, nu mai contează astfel de detalii care vorbesc despre seriozitate și profesionalism?

Concluzie:
Documentele de mai sus, emise de CJ și de constructor, nu vorbesc despre „iarna-i grea, omătul-i mare”, despre tone de zăpadă pe metrul pătrat ci despre un șantier în lucru pe care nu se poate circula. Printre rânduri dar evident, CJ nu poate plăti deszăpezirea pentru un drum pe care e șantier iar constructorul nu vrea/nu își permite să curețe drumul pe banii lui.
În aceste condiții și cu astfel de documente plecate chiar din biroul lui Arsene, e cel puțin dubios că servitorii mașinăriei de propagandă a șefului CJ și-au permis să lanseze pe piață o teorie atât de futilă precum cea cu condițiile de iarnă. E vorba, practic, de o minciună de doi lei demontată, după cum vedeți, chiar de documente oficiale semnate de Arsene care spune că a inaugurat nu o lucrare terminată ci un șantier în lucru.
Un șantier de pe care gheața sau zăpada nu pot fi îndepărtate de administrator pentru că e predat constructorului și nici de constructor că nu are contract pentru așa ceva.

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns