Acum! „Pantofar” paralizat de frig și epuizat în vârful Muntelui Ceahlău!

Ignorând toate avertismentele care se referă la o ținută adecvată pe munte după consultarea prealabilă a prognozelor meteo, un bărbat s-a aventurat pe vârful Toaca îmbrăcat subțirel, ca de o plimbare la mall, și în adidași.
Respectivul e practic paralizat de frig și, după cum confirmă Salvamont Neamț, este și în stare de epuizare ceea ce arată că și dozarea efortului în raport cu propriile capacități fizice a fost tratată la fel ca și îmbrăcămintea.

„Actiune in derulare . Salvamont Neamt intervine in urma unui apel 112 pentru acordarea primului ajutor si transportul unei persoane in stare de epuizare , inceput de hipotermie si blocaj muscular acut a membrelor inferioare. Interventia are loc in Varful Toaca si este asigurata de echipa care asigura permanenta la Baza Salvamont Dochia”, anunță Salvamont Neamț.

În imaginile de mai sus se observă, în plan secund, decorul de la Punctul Meteo de pe Vârful Toaca.

Salvamont Neamț transmite, de ani de zile, mesaje repetate și super-repetate despre importanța unei ținute adaptate muntelui și condițiilor meteo dar și a dozării efortului ascensiunii în conformitate cu abilitățile fizice și rezistenței la efort a fiecărui turist în pace. Aceleași mesaje sunt difuzate și de adevărații iubitori ai muntelui.
Cu toate astea, mai mereu, pe facebook sau în alte medii online apar diverși „pricepuți” care minimalizează aceste sfaturi și, cu aroganța și agresivitatea tipice bombardierului, întreabă „și care e problema dacă urcăm pe munte în teniși sau adidași?”. Și, vai de capul celor care își permit să le explice reguli sau detalii, că imediat sunt luați la bășcălie sau chiar insultați de păreriștii care confundă ascensiune pe un munte dificil pentru amatori cu o plimbare la mall…

D.V.

2 thoughts on “Acum! „Pantofar” paralizat de frig și epuizat în vârful Muntelui Ceahlău!

  1. Poate nu ar fi o idee rea sa lasati cate un imbecil de asta cu veleitati de montagnard sa crape de frig pe acolo,asa poate se va intelege riscul real la care te expui daca nu mergi pregatit.Pana la urma e vorba de clasicul bun simt….care lipseste cu desavarsire la unii bravi „iubitori de munte”. Te doare parul cand vezi cum isi risca viata inconstientii astia….si a altora,complet nevinovati. Sa va manance ursul,bai tembelilor!!!!

  2. De educat, nu-i poti educa. Dar de amendat, DA. Dupa fiecare interventie de salvare a unui imbecil din asta, ar trebui pus sa plateasca costurile interventiei, cost inmultit cu 3.

Lasă un răspuns