ACUM! Cerşetori minori luaţi la întrebări de Poliţia Locală!

Fotografia de mai sus, realizată astăzi, în urmă cu circa jumătate de oră ne-a fost remisă de un cititor Vestea care a surprins în direct un echipaj al Poliţiei Locale Piatra Neamţ care legitima 5 copii aflaţi la cerşit în zona magazinelor de la parterul unui bloc din zona Gării.

„Cred că aceşti copii sunt coordonaţi de ţiganii adulţi cu care aţi publicat o filmare acum câteva zile, cum făceau scandal în spatele blocului în care se află Expo-Carm, blocul de vizavi de Biserica de la Gară. Practic, în aceste poze, copiii au fost prinşi la cerşit chiar în faţa aceluiaşi bloc”, a precizat foto-reporterul amator.

În astfel de cazuri, Poliţia Locală poate amenda părinţii pentru nesupravegherea copiilor, de obicei nimeni nu plăteşte amenda şi toată procedura se soldează doar cu cifre în statistici. Procedura care se aplică în România mai rar (dar face e uzanţă în ţările occidentale, mai ales în cele nordice) este sesizarea Poliţiei, Procuraturii şi a Protecţiei Copilului şi luarea măsurilor imediate pentru stoparea situaţiei, prin extragerea minorilor din familiile respective, plasarea lor de urgenţă în centre speciale şi demararea procedurilor pentru anchetarea părinţilor şi decăderea lor din drepturile părinteşti.

În 99 la sută din cazuri, astfel de copii sunt împinşi spre cerşit chiar de familiile lor. În multe cazuri ei nu sunt exploataţi doar de părinţi ci ajung să facă parte sau să fie împrumutaţi (cu închiriere, cu ziua) unor reţele infracţionale care au construit adevărate structuri organizate de cerşetorie.

Uitându-se că, în fapt, aceşti copii sunt victime, în ultimii ani, mulţi reprezentanţi ai autorităţilor sau chiar politicieni invocă drept cauză faptul că în Neamţ nu există un Centru de Minori (un fel de puşcărie pentru copii). Se omite – din superficialitate sau cu bună ştiinţă – faptul că cei mai mulţi dintre minorii care ajung infractori, îşi fac “ucenicia” prin cerşit şi ajung să comită furturi sau tâlhării tocmai pentru că nu sunt luate la timp măsuri pentru a fi extraşi din aceste reţele care îi exploatează.

D.VINCA

Nota Bene – Aşa cum am mai spus şi altădată, nu vom blura feţele cerşetorilor minori chiar dacă asta presupune asumarea riscului unor sancţiuni. Reamintim motivele: cetăţenii trebuie să fie cât mai informaţi cu privire la pericolele care îi vizează pe ei şi pe copiii lor (care de multe ori cad victime ale acestor bande care îi buzunăresc pe la colţurile blocurilor); care ar fi protecţia imaginii acestora din moment ce ei acţionează (la cerşit) în locuri publice, în văzul tuturor. Şi o întrebare: ce e mai grav pentru aceşti copii, faptul că le apar chipurile pe site sau faptul că autorităţile statului sunt incapabile să intervină eficient, să-i extragă din ghearele celor care practic le-au răpit copilăria?

 

Lasă un răspuns