Actorii TT, în vitrină ca prostituatele din Amsterdam!

Actorii profesioniști de la Teatrul Tineretului vor exersa în curând (în afara repetițiilor sau pieselor) o nouă experiență profesională care îi va duce spre funcția primară de saltimbanci sau, metaforic, spra cea de prestatoare în vitrinele din Cartierul Roșu din Amsterdam. Anunțul a fost făcut aseară, de directoarea TT Gianina Cărbunariu, în fața actorilor din distribuția piesei „Steaua fără nume”.

Directoarea Cărbunariu le-a spus actorilor că pentru reprezentația din seara de 3 martie, actorii care au roluri în această piesă vor „presta” o promovare inedită, în vitrina (geamurile) Sălii multimedia (cu ieșire la stradă, chiar cea de lângă Parcul Central). Cărbunariu, care este și regizoare, le-a și dat indicații regizorale actorilor despre ceea ce ar trebui să facă când lumea de pe stradă se uită/se holbează la ei.

Respectiva promovare ar urma să fie pusă nu în scenă ci în geam, înainte de fiecare spectacol în parte

Lipsiți de un sindicat care să-i reprezinte și să le apere inclusiv prestigiul profesional, unii dintre actorii TT au o părere cât se poate de proastă despre noua găselniță a multplimbatei directoare Gianina Cărbulariu (reamintim că aceasta lipsește săptămâni întregi de la serviciu pentru a onora unele contracte/ciuburi personale, în țară și în străinătate).

Cei care au văzut în această idee măreață a directoarei o strategie de deprofesionalizare și de golire de conținut a meseriei de actor profesionist au început, încă de aseară, să transmită semnale către Vestea (poate și către alte redacții. „Carbunariu ne pune sa jucam in vitrina TT-ului cate o scena din spectacol ca reclama. Ca pe vremea saltimbancilor. O sa iasa urat .E jenant ce se intampla. Ne puteti ajuta cu ceva? Oare chiar nu vede nimeni de la Consiliul Județean că parcă face tot ce poate să distrugă instituția Teatrului?”, a semnalat un actor.

„O noua idee idioata a Carbunaritei, venita din strafundurile gaunoase ale underground-ului. Sa facem reclama unei piese jucand o scena, inaintea spectacolului, in vitrina salii multimedia. Aia care are geamurile spre strada. Exact ca la bordel. Poti sa scrii ceva?” – a fost un alt mesaj venit de la o altă persoană angajată în Teatru.

Reamintim că aducerea Gianinei Cărbunariu în funcția de director al TT a însemnat o schimbare totală de optică și mesaj al instituției teatrale nemțene. Declarată – inclusiv prin proiectul de management – o susținătoare ferventă a dramaturgiei contemporane, Cărbunariu a îndreptat repertoriu propriu al TT dar și cel din Festivalul de Teatru spre doctrina neo-marxistă europeană, foarte multe piese reprezentând pledoarii de tip activist pentru drepturi ale minorităților sexuale, imigranți etc. Ce șochează nu e strecurarea mesajelor din diverse doctrine ci ponderea majoritară pe care activismul neo-marxist o are în ce privește prestația TT, o activitate care e susținută majoritar din banii publici alocați de Consiliul Județean.

Secvențele cu „artiste” în vitrină au devenit de un timp bun identitatea comercială a Cartierului Roșu din Amsterdan, o zonă în care bărbații amatori de plăceri plătite sunt atrași de fetele expuse în geamurile de sub felinarele roșii. Un ciocănit în geam este semnalul că privitorul vrea să devină client și, la intrarea pe ușă, el este întâmpinat de artista pe care a remarcat-o. „Artistă” pentru că și prestatoarele respective își spun așa iar unele dintre vitrine au deasupra firmă cu „XXX ART”.

În România, modelul a fost experimentat de actori în două situații. O actriță a acceptat să realizeze un număr de pantomimă în vitrina unui mall din Băneasa, episod etichetat prompt chiar de presa de specialitate drept „prostituție profesională”. Al doilea episod a fost unul metaforic, când actorii unui teatrul din București (Nottara) au recurs la respectivul mesaj – secvențe jucate în vitrină pentru trecătorii de pe stradă – ca formă de protest împotriva autorităților (pentru o sală suspendată din motiv de Bulină Rosie – risc seismic). „Arătăm unde a ajuns condiția actorului prin grija autorităților. Suntem un fel de prostituate pentru politicienii actuali. Așa ne-ar vrea ei, reduși la condiția prostituatelor”, spunea atunci unul din actorii de la Nottara.

Unii dintre actorii de la TT (care nu au putut fi păcăliți de zâmbetele și de declarațiile frumoase ale directoarei) cred că de fapt scopul Gianinei Cărbunariu ar fi îndepărtarea actorilor consacrați și cu personalitate de la TT pentru a face loc unor actorași de mâna a doua sau unor „consacrați underground”. „Este foarte ciudat. Doamna Cărbunariu este sprijinită și de PSD dar este și o susținătoare și o susținută a curentului #Rezist, cu tot ceea ce înseamnă acesta, inclusiv dărâmarea valorilor și principiilor consacrate. Poate în bugetul pe 2019 ce va fi alocat de CJ, la rubrica de cheltuieli, directoarea va trece și banii necesari pentru a monta felinare roșii pe clădire, ca la curve”, a mai punctat un actor al TT.

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns