Activiștii ALDE au făcut treaba SVSU Piatra Neamț și a CJSU! ,,Cu toții avem nevoie de apă pentru a supraviețui!”

Prăpădul care a urmat în Văleni după inundațiile de săptămâna trecută a arătat, încă o dată, că intervențiile în situații de urgență sunt, în județul Neamț, departe de ceea ce trebuie să ofere un sistem integrat și bine gândit!
Dincolo de păruielile publice dintre primarul Dragoș Chitic și prefectul Daniela Soroceanu (cărora Vestea nici nu le-a acordat atenție, pentru că păreau a fi reacțiile unor contracandidați politici, nu a unor oameni responsabili din zona administrației publice) și de interveția dedicată a sutelor de pompieri dar și a unor voluntari cu suflet mare, la nivel de organizare, anumite instituții (mai exact anumite persoane cu anumite funcții) au fost iarăși… luate pe nepregătite.
Da, există obiceiul implicării, mulți încalță cizme de cauciuc, dar partea de strategie și coordonare este mult în aer.
Acțiunea ALDE Piatra Neamț – reflectată mai jos – e lăudabilă. Dar să ajungi cu baxuri de apă plată, la 1-2 zile după inundații, la niște oameni care, pe buletin, au adresă de capitală de județ (unde sunt alte resurse inclusiv fonduri față de Cucuieții din Deal) și oamenii să-ți mulțumească cu ochii înecați în lacrimi, spunând „Bogdaproste! Azi am împrumutat o cană de apă de la un vecin” este cel puțin crunt.

Da, pe internet sunt fotografii chiar cu primartul Dragoș Chitic care oferă, chiar el, baxuri cu apă sinistraților, în zilele 2-3 de la inundații. Brevo lui! dar oare nu era treaba primarului și a întregului aparat tehnic din subordine ca din prima secundă după inundații, printre alte măsuri să fie luată și una prin care acelor oameni să le fie asigurată apa potabilă dar și apa menajeră?

Mulți dintre cei care au combătut foarte zeloși pe net, cu comentarii șablon („Unde sunt asistații sociali?” – de parcă în astfel de momente aștepți sprijin de la fel de fel de persoane nu de la instituțiile statului; „Așa vă trebuie dacă ați tăiat pădurea!” – de parcă toți cei sinistrați se ocupau cu tăierea de păduri) și-or fi pus întrebarea când a trimis ISU Neamț… prima mașină cu apă menajeră în zonă? Cum să cureți o casă plină cu mâl și o curte plină cu zeci de metri cubi de bolovani și nămol dacă nici apă menajeră nu ai la dispoziție?
Cei care au tot comentat la greu pe facebook știu că la Primăria Piatra Neamț există un birou numit SVSU, cu un șef care are o leafă din aia deloc de neglijat? Știu că nu s-a făcut timp de câteva zile un inventar al animalelor și păsărilor moarte și că, probabil, nici acum nu au fost extrase toate din mâl, ceea ce reprezintă focare de infecție deloc de neglijat în condițiile de alternanță ploi/temperaturi mari?
Nu ar fi fost necesar – dată fiind și dimensiunea dezastrului – o ședință imediată a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care să preia instant coordonarea unei operațiuni care, evident, depășea capabilitățile de organizare a Primăriei Piatra Neamț, cu un primar abia întors din concediu și care, la ora primei ploi, pleca de la un vernisaj la… audiențe online?
E normal ca ISU Neamț să trimită prima mașină de apă menajeră (menajeră, nu potabilă), la câteva zile după potop și abia după intervențiile unor activiști voluntari și a unor personaje politice, în condițiile în care – poate ați uitat – ISU Neamț este condus de … un general?

Orice comisie de experți pe situație de urgență ar lăsa corijenți pe multe dintre personajele invocate mai sus și, cu siguranță, ar premia pe cei care, deși nu au atribuții stabilite de lege, au preluat, fie și parțial, treaba autorităților. Și ne referim și la voluntarii care vineri mergeau cu lopeți (voluntari capacitați de anunțul unui tânăr nu de vreo acțiune a SVSU de la Primăria Piatyra Neamț) să-i ajute pe cei ale căror gospodării sunt strivite sub munți de pietre și nămol și pe cei care – capacitați inclusiv de personaje din partide – au mers cu apă potabilă dar și cu alte ajutoare la acești oameni amărâți.

<<Campania ,,Cu toții avem nevoie de apă pentru a supraviețui!”
La inițiativa consilierului local ALDE, Tihenea Cristian, câțiva membri ai organizației ALDE Piatra Neamț: Roxana Mihăilă, Neculai Enăchescu, Laura Lupu și Corina Bouroș, s-au mobilizat și au donat 1500 l de apă minerală/plată locuitorilor din cartierul Văleni, mun. Piatra Neamț, unde inundațiile au făcut prăpăd zilele acestea. Ceea ce au găsit acolo depășește imaginația noastră!
Implicarea civică este esențială pentru a pune în funcțiune societatea. Astfel de acțiuni pot avea un impact pozitiv în viețile oamenilor care se află în nevoie. 
Din fericire, modalităţile prin care ne putem purta poverile unii altora sunt aproape infinite, dacă ne gândim la tot ajutorul financiar, emoţional, fizic şi spiritual pe care îl putem oferi altora. Chiar şi lucrurile mărunte pe care le facem, precum faptul de a ajuta pe cineva cu un pahară cu apă sau ţinând o uşă deschisă, pot uşura viaţa cuiva. 
Asemenea dezastre ne amintesc cât se poate de bine următorul fapt: adevăraţii creştini arată iubire unii faţă de alţii şi faţă de semenii lor. Această iubire este ceva ce nu poate fi distrus de nici o furtună.
Felicitări, dragi colegi !
Mulțumim din suflet tuturor celor care i-au sprijinit!>> – acesta este mesajul postat acum 2 zile de Ion Asaftei, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț care punctează o acțiune a colegilor săi de la ALDE Neamț.

Evident că – trăiască facebook-ul care oferă ocazia oricărui băgător în seamă să se dea priceput la toate – episodul prin care niște oameni săritori au dat o mână de ajutor a fost intens comentat (sau înjurat) de unii, în funcție de propriile simpatii sau rațiuni politice. Altfel spus există cel puțin vreo 3 comentatori care îl lăudau pe primarul Chitic la poze cu baxul de apă în brațe dar îi înjurau pe cei de la ALDE pentru imagini similare.

D.V.

One thought on “Activiștii ALDE au făcut treaba SVSU Piatra Neamț și a CJSU! ,,Cu toții avem nevoie de apă pentru a supraviețui!”

  1. Dl. Vinca are dreptate!Ii platim foarte bine din bani publici pe acesti maimutoi – inalti functionari publici, generali, etc , iar ei isi bat joc de oamenii atunci cand au mai mare nevioe de ajutor…

Lasă un răspuns