Accidente cu pietoni care au traversat prin locuri nepermise

Evenimente rutiere soldate cu vătămarea corporală a unor pietoni

La data de 3 august a.c., polițiștii Serviciului Rutier Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe Drumul Național 15 D, soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că, în timp ce un bărbat de 66 de ani, din localitatea Dochia, conducea un autoturism pe Drumul Național 15 D, în localitatea Girov, a surprins și accident un minor, în vârstă de 4 ani, din Girov, care s-ar fi angajat în traversarea străzii printr-un loc nepermis.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea minorului, acesta fiind preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a  circumstanțelor în care s-a produs evenimentul rutier.

***

La aceeași dată, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați cu privire a producerea unui eveniment rutier pe Drumul Județean 201 C, soldat cu rănirea unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un tânăr de 26 de ani, din Tămășeni, conducea un autoturism pe Drumul Județean 201 C, în localitatea Adjudeni, a surprins și accidentat un minor, în vârstă de 10 ani, din Tămășeni, care s-ar fi angajat în traversarea străzii printr-un loc nepermis și fără să se asigure.

În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a minorului, acesta fiind preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a  circumstanțelor în care s-a produs evenimentul rutier.

Pentru prevenirea implicării copiilor în accidentele rutiere, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:

 • să circule numai pe trotuare;

 • să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;

 • să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje;

 • să traverseze numai pe culoarea verde a semaforului, iar în lipsa acestuia pe la colţul străzilor şi numai după ce s-au asigurat;

 • acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup ci în şir unul după altul;

 • să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice;

 • să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;

 • să nu circule cu bicicleta pe drumurile publice dacă nu au împlinit vârsta de 14 ani;

 • după căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor;

 • în condiţii atmosferice deosebite (ploi torenţiale, ceaţă, polei, ninsoare) când vizibilitatea şi acţiunea de frânare este greoaie, să se angajeze în traversare numai după ce s-au convins că nu există nici un pericol;

 • dacă circulă cu bicicleta, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare; dacă totuşi ajung cu bicicleta într-o intersecţie, să respecte semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia.

IPJ Neamt

Lasă un răspuns