ABUZ INCREDIBIL! Unui candidat PRU i-a fost interzis dreptul de a vota într-o secţie din judeţul unde candidează!

sarmiza-andronic-pruO nouă dovadă că în birourile secţiilor de votare ajung şi în funcţiile de preşedinţi şi locţiitor dar şi ca reprezentanţi ai partidelor tot felul de persoane neinstruite este ceea ce a păţit în urmă cu câteva minute Sarmiza Andronic – candidat pe lista PRU Neamţ pentru Camera Deputaţilor – căreia i-a fost refuzat dreptul de a vota în cadrul Secţiei Bistriţa din comuna Alexandru cel Bun, judeţul Neamţ.
Cauza care a dus la halucinanta decizie a Biroului secţiei de votare respectiv stă în faptul că respectiva candidată nu are domiciliul în judeţul Neamţ ci în Bucureşti fapt care a dus la o reacţie vehementă a reprezentantului altui partid în respectiva secţie de votare. Martori oculari spun că preşedintele Biroului Secţiei de votare nu a avut nicio reacţie, nu a pus nici măcar mâna pe telefon să sune la BEJ ca să ceară lămuriri.
Dacă făcea asta ar fi aflat că Legea în baza cărora se desfăşoară alegerile parlamentare de acum (208/2015) nu prevede obligaţia candidaţilor de a avea domiciliul sau reşedinţa în judeţul în care candidează. Dar că aceeaşi lege stipulează, în ceea ce îi privește pe candidați, că aceştia îşi pot exercita dreptul de vot în orice secţie de votare din judeţul în care candidează.
Vezi mai jos textul de lege:

ART. 51
(1) Listele electorale suplimentare se întocmesc în cazurile prevăzute de prezenta lege şi vor cuprinde elementele prevăzute la art. 49 alin. (5) sau (6), după caz. Listele electorale suplimentare se semnează de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare unde au fost întocmite.
(2) În listele electorale suplimentare utilizate în secţiile de votare din ţară vor fi trecute, de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, următoarele persoane:
a) persoanele care se prezintă la vot şi fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare respective, însă au fost omise din lista electorală permanentă;
b) persoanele care se prezintă la vot şi fac dovada că au reşedinţa pe raza secţiei de votare respective, însă nu au făcut cereri de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă;
c) persoanele care în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa şi care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa pe raza circumscripţiei electorale în care se află secţia de votare respectivă;
d) membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator, dacă au domiciliul sau reşedinţa pe raza circumscripţiei electorale în care se află secţia de votare respectivă;
e) persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii sau cu verificarea dispozitivului de menţinere a ordinii, dacă au domiciliul sau reşedinţa pe raza circumscripţiei electorale în care se află secţia de votare respectivă;
f) candidaţii, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală respectivă.

Oricum, Biroul secţiei de votare de la Bistriţa (154 din judeţul Neamţ) a dat dovadă nu doar că nu cunoaşte legea ci că are probleme şi cu logica. Pentru că este evident că dacă Sarmiza Andronic nu ar fi îndeplinit condiţiile legale pentru a candida, candidatura acesteia ar fi fost anulată de Biroul Electoral Judeţean (unde preşedinte şi locţiitor sunt doi judecători). Ori dacă Sarmiza Andronic este pe lista de candidaţi a partidului său iar Legea spune clar (la alineatul 2, pct f din art. 51) că un candidat poate vota ÎN ORICE SECŢIE DE PE CUPRINSUL JUDEŢULUI, rezultă că membrii Biroului Secţiei de votare de la Bistriţa nu au încălcat doar dreptul acesteia de a vota ci au sfidat practic şi decizia BEJ prin care a fost acceptată întreaga listă de candidaţi pe care se află şi aceasta.

Aşa cum spuneam şi la începutul acestui articol este încă un caz clasic care arată că aceste Birouri ale secţiilor de votare sunt formate, uneori, din oameni care nu au ce căuta acolo. Şi care, culmea!, deşi sunt nepricepuţi cât cuprinde şi deşi habar nu au de prevederile legale la zi, sunt gestionarii unor alegeri prin care se stabileşte viitorul acestei ţări.

Incidentul relatat mai sus a avut loc ]n urm[ cu circa 45 de minute.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

2 thoughts on “ABUZ INCREDIBIL! Unui candidat PRU i-a fost interzis dreptul de a vota într-o secţie din judeţul unde candidează!

  1. Si la sectia de votare 31, din Piatra Neamt, dlui candidat Oajdea ( PRU ) i s-a interzis, in prima faza, sa voteze, pana s-a dumirit presedinta sectiei ca poate vota. Astfel de oameni au fost pusi sa fie presedinti si loctiitori de sectii de vot, ba, la final, majoritatea nu stia sa faca cheia! AEP nu ar trebui sa se sesizeze si sa-i scoata din Corpul Expertilor Electorali? Cum s-au nimerit sa fie alesi 2 sau 3 din familie? Pe cei da la AEP nu-i verifica nimeni?

Lasă un răspuns