A murit un jurnalist adevărat! Drum bun, Martin Leibovici!

Martin Leibovici, unul dintre jurnaliștii nemțeni de elită, a decedat fulgerător, vineri seara (26 iulie), la vârsta 80 de ani, anunţă Violeta Moşu în siteul Dor de Neamţ.

A lucrat o viaţă la ziarul Ceahlăul, şi înainte de Revoluţie şi după,dar a avut şi o scurtă perioadă în epoca comunistă când sistemul l-a trimis în producţie, la o cooperativă meşteşugărească, pentru că unui activist de la Judeţeana de Partid i-a căşunat pe „evreul care nu este destul de militant în articolele scrise”

A absolvit în 1955 Liceul „Petru Rareș”, promoția sa distingându-se prin muncă, ambiție, dragoste de învățătură. La revederea de 6 decenii de la absolvirea liceului, Martin Leibovici declara: „Cei 60 de ani care au trecut au fost amestecați cu bune, cu rele. Ca diriginte, domnul Ceaușu era prietenul nostru, iar doamna Georgeta Pralea-Buzilă, profesora de limba română, devenise ținta admirației noastre”.

Martin Leibovici a făcut parte din primul colectiv de redacție al ziarului Ceahlăul, alături de Pavel Pântea (redactor-șef), Constantin Blagovici (secretar general de redacție), Dumitru Buznea, Constantin Marian, Mihai Nichita și Eugen Tureschi. A făcut apoi parte şi din echipa post-revoluţionară şi a girat până la ieşirea la pensie departamentul Politică-Administraţie. Jurnalist atent şi om foarte corect a sprijinit prin condeiul său conceptul de pluripartitism, îi trata pe politicieni cu o anume îngăduinţă până la un punct dar nu se sfia nici să-i atingă cu virgula, indiferent de numele sau funcţiile lor.

Infirmând bancurile cu evrei, a fost un jurnalist şi un om de echipă generos în toate sensurile. Toţi tinerii care au trecut la un moment dat prin redacţia Ceahlăul au găsit în Martin Leibovici nu doar un coleg cu multă experienţă ci şi unul dispus mereu să ofere un sfat, o informaţie de background, detalii atât de importante dincolo de o documentare la zi.

Corpul neînsuflețit este depus la Capela Cimitirului Evreiesc. Înmormântarea va avea loc duminică, 28 iulie, cu începere de la ora 11:00.

V.N.

sursa foto – Dor de Neamţ

 

Lasă un răspuns