A murit profesorul Gheorghe Amaicei, „grădinar” de suflete!


UPDATE – Mesaj din partea familiei: Înmormântarea va avea loc joi, 5 Septembrie, la biserica Pogorârea Sfântului Duh la ora 11:00.

Doliu în Învățământul nemțean, vestea trecerii azi la cele veșnice a unui simbol al breslei răvășind pe toți cei care l-au cunoscut pe profesorul de matematică Gheorghe Amaicei.

Avea 85 de ani și a ieșit la pensie după 47 de ani neîntrerupți de muncă la catedră, din care 37 la Școala 3. Mii de elevi i-au trecut prin mâinile sale de „grădinar de suflete” (după cum descria el profesia de dascăl), mulți dintre ei s-au îndreptat apoi spre Petru rareș, calistrat Hogaș sau alte licee considerate de top și, apoi, spre facultăți care le-au desăvârșit educația pentru viață.

De-a lungul timpului a deţinut şi alte funcţii importante în învăţământul nemţean: fost ales să conducă Comisia judeţeană pentru organizarea Olimpiadei Şcoalare de matematică, a taberelor de matematică din perioada anilor 1969-1990, metodist la Casa Corpului Didactic ş.a. Marele îndrăgostit de drumeţii montane înfiinţează în 1980, împreună cu Gheorghe Iacomi, Asociaţia “Prietenii Ceahlăului”.

Împreună cu învăţătorii Gheorghe Şerban şi Constantin Cuciuc, are marele merit de a redobândi, prin procese lungi şi complicate, o parte din imobilele care au aparţinut învăţătorilor nemţeni, în speţă Asociaţiei Învăţătorilor.
Gheorghe Amaicei a și fost președinte al acestei asociații timp de peste 20 de ani.

„Nu este meserie mai frumoasă decât să fii grădinar de suflete umane. Să stai între cei mici și să îi vezi cum se ridică și cum vor să meargă în viață. De ai ști ce-i așteaptă”, spunea ameritul dascăl despre profesia sa.

În urmă cu câteva luni a fost lansat un volum care i-a fost dedicat. Cartea „Gheorghe Amaicei – Bădia Ghiță, O viață de dascăl … și nu numai”, – amintiri într-un album, a apărut la Editura ALFA a Casei Corpului Didactic Neamț. Aceasta poartă semnătura lui Mihail Apăvăloae, cunoscut cercetător științific și publicist.

Lucrarea, în care este prezentată pe larg activitatea renumitului profesor de matematică Gheorghe Amaicei, este dedicată memoriei învățătorilor nemțeni de altădată.

„Profesorul Gheorghe Amaicei, un model devotat meseriei sale, din preaplinul experienței acumulate, se hotărăște, în sfârșit, să aducă în fața tinerei generații de dascăli, dovezi ale reușitei personale. Genealogia familiei, meleagurile natale, copilăria și adolescența, prezentate ca un adevărat urmaș al lui Ion Creangă, ne dezvălui piatra de temelie ce a stat la baza formării personalității minunatului dascăl. (…) Multiplele sale preocupări (apicultura, vânătoarea, fotografia, numismatica, filatelia, turismul) dovedesc entuziasmul domnului profesor Gheorghe Amaicei și dăruirea de care dă dovadă în munca depusă alături de semenii săi”, declara atunci prof. Florentina Moise, directorul Casei Corpului Didactic Neamț, citată de dordeneamt.ro.

„Luând în considerație preocupările acestui fiu al Crăcăoanilor, atât înainte, cât și după pensionare, putem afirma că profesorul Gheorghe Amaicei este o adevărată personalitate a meleagurilor nemțene. (…) Considerăm că merită cu prisosință să-i recunoaștem vocația de DASCĂL, să ne „molipsim” de perseverența și tenacitatea sa, să-i apreciem toate calitățile morale de excepție”, a spus, în cuvântul introductiv, Mihail Apăvăloae, autorul cărții.

Scriitorul Adrian Alui Gheorghe sintetiza într-o tabletă viața profesorului Amaicei: „ … a lăsat urme de neşters, a întemeiat, a construit, i-a făcut pe oameni să fie un pic mai încrezători, mai buni, … un om care a făurit oameni

D.V.
sursa foto – dordeneamt.ro

 

Comentarii Facebook

One thought on “A murit profesorul Gheorghe Amaicei, „grădinar” de suflete!

  1. Profesionist desavarsit…Dumnezeu sa-l odihneasca! E unul dintre putinii care nu au tinut umbra pamantului…

Lasă un răspuns