A murit Gorbaciov, ultimul președinte URSS! L-a avertizat pe Ceaușescu că e bine să se retragă…

Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov a murit pe 30 august, la vârsta de 91 de ani, anunță presa internațională. O sursă din anturajul lui Gorbaciov a declarat că politicianul nu a murit din cauza coronavirusului.

„Coronavirusul nu l-a afectat. Vârsta și boala și-au luat amprenta”, a declarat sursa pentru Interfax.

Politicianul va fi înmormântat la cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa, Raisa Gorbacheva.

Gorbaciov a condus Uniunea Sovietică din 1985 până în 1991 ca secretar general al Comitetului Central al PCUS și apoi ca președinte al URSS.

În 1985, a anunțat perestroika, un set de reforme politice și economice menite să democratizeze societatea sovietică. Gorbaciov și-a încetat activitatea de președinte după semnarea Acordurilor de la Belovezhskaya în decembrie 1991.

Gorbaciov, ultimul președinte al URSS, a încheiat acorduri de reducere a înarmării cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru îndepărtarea Cortinei de Fier care a divizat Europa timp de aproape 50 de ani, ducând la reunificarea Germaniei. Când protestele pro-democrație s-au extins pe teritoriul națiunilor care formau Uniune Sovietică, în 1989, el s-a abținut să folosească forța – spre deosebire de predecesorii săi, care au trimis tancurile în 1956 în Ungaria și în 1968 în Cehoslovacia.

Gorbaciov i-ar fi transmis, la vremea respectivă, fostului șef al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu, că, dacă vrea să scape cu viață, ar trebui să lase totul și să se retragă la Scornicești.
Întrebat la o emisiune ce rol a avut întâlnirea pe care Ceaușescu a avut-o la Moscova, fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Pașcu, a răspuns: “La începutul anilor ‘90 a venit în România un mare om de afaceri care se prefigura atunci pe zona asta energetică. A venit într-o vizită oficială, dar el avea un translator. Și băiatul ăsta mi-a mărturist că el a fost translatorul la întâlnirea lui Gorbaciov și Ceaușescu. Și mi-a spus atunci, nu știu dacă este adevărat sau nu, dacă minte el, mint și eu….A spus că i s-a spus lui Ceaușescu să lase tot, să se ducă la Scornicești și va scăpa. Și Ceaușescu a venit acasă și a început să agite problema Moldovei. Acuma, e o declarație. Eu vă spun că asta am aflat de la băiatul ăla”.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.