A murit actorul Cornel Nicoară

Actorul și fostul director al Teatrului Tineretului, Cornel Nicoară a murit în această dimineață în apartamentul său din Piatra Neamț. Decesul a fost constat de un echipaj de la Ambulanță, chemat la fața locului.

La scurt timp, au fost chemați și pompierii pentru că izbucnise un incendiu de la o candelă. ISU Neamț a precizat într-un comunicat că nu este nicio legătură între incendiu și deces, Nicoară fiind decedat înaintea incendiului.

Actorul împlinise ieri 83 de ani, fiind născut pe data de 20 octombrie 1938, la Câmpia Turzii, Cluj.

<A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (I. A. T. C.) în anul 1965. Profund recunoscător magiștrilor săi, actorul Cornel Nicoară ține să-i amintească ori de câte ori are prilejul. Așa a făcut-o și în paginile cărții sale, Memoria măştilor (Editura Nona, Piatra-Neamţ, 2011): la Actorie, MONI GHELERTER (regizor, Maestru emerit al artei, Profesor universitar) şi ZOE STANCA-ANGHEL (actriţă. Lector universitar) – Rector era COSTACHE ANTONIU (Artist al poporului); Tehnica vorbirii scenice: Sandina Stan, Max Weintraub, Vasile Moisescu ; Lupte scenice: Angello Pellegrini ; Canto: Radu Palade. La materiile teoretice am avut profesori pe: Octav Gheorghiu, Ovidiu Drîmbă, Silvia Cucu, Virgil Brădăţeanu, Simion Alterescu, Horea Deleanu, Marcel Breazu, Ion Toboşaru, Andrei Strihan>, nota ieri Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț.

Din 1965, de la absolvire, și până la pensionare (2006) a activat numai la teatrul Tineretului. Mai întâi ca actor, făcând roluri memorabile, personajele sale rămânând în memoria afectivă a publicului pietrean. Cornel Nicoară a deținut funcția de director al Teatrului Tineretului în două rânduri: între martie 1986 – ianuarie 1989 şi septembrie 2001 – mai 2006. Asta, după ce între 1976 și martie 1986 a fost director-adjunct, menționează aceeași sursă.

V.N.

Lasă un răspuns