A început Festivalul Medieval Tîrgu Neamț, 2019! FOTO-VIDEO din prima zi!

Domnițe si cavaleri, arcasi si negustori, strajeri si ieniceri, cazaci și osteni din toate Țările Române, lupte medievale dar și desfat culinar – adica legenda și poveste.

Vineri a fost dat startul Festivalului Medieval Târgu Neamț 2019 de către primarul Daniel Harpa. Festivitatea de deschidere a acestei noi ediții a Festivalului care aduce epoca medievală în Târgu Neamț a avut loc la Cetatea Neamțu’, simbol al rezistenței, luptei și jertfei străbunilor întru  apărarea acestor plaiuri.

Alături de primarul Harpa, la microfon s-au succedat și alte personalități – Ion Asaftei vicepreședinte CJ Neamț, Elena Preda inspector de istorie ISJ Neamț,  Dorin Nicola director Completul Muzeal Neamt, parintele Axentioaie Protopop de Targu Neamt –  care, la radul lor, au vorbit despre importanța unor astfel se manifestări care fac recurs la istoria neamului, despre valentele educative ale unui astfel de festival care reunește peste zece trupe care redeseneaza spiritul național de alta data și, evident,  despre mândria de a avea și la Târgu Neamț un ordin, Strategii Cetății Neamțu, care este mărturie vie a respectului față de înaintași.

 

După deschidere a desfășurată în interior fortificației de pe culmea Pleșu, toata aceasta distributie impresionantă, demnă de un film artistic istoric, a plecat în prima paradă a zilei, de la Cetatea Neamțului la Catedrala din centrul orasului. Au urmat acolo celebrele jurăminte ale ordinelor cavalerești dar și câteva luni demonstrații de îndemânare în folosirea armelor oferite de luptători, dar și în etalarea gratiei  și ritmului care caracterizează prea frumoasele domnite.

A doua paradă a zilei a mutat întreg dispozitivul uman în parcul de sub Cetate unde alături de tabara  medievală de corturi și osteni înarmați pana in dinti, nemtenii și turiștii care vor trece prin zona în acest weekend se vor putea desfata cu minunățiile etalate in Festivalul Culinar „Ceaunul Fermecat” dar vor putea privi sau chiar cumpăra  si obiecte de poveste făurite de mesterii populari.

Ieri, deschiderea taberei medievale a fost patronate de preotul Gheorghe Marian Filip, hatmanul care de câțiva ani, alături de slujirea întru Domnul, isi dedica timpul și instruirii și coordonarii mandrilor voinici din Ordinul Strajerii Cetatii Neamțu.

Nu uitati, sâmbătă și duminică,  în parcul de sub Cetate, cel mai frumos Festival Medieval din județul Neamț.

D.V.

Lasă un răspuns