Viorel Stan: „De ziua României, îmi doresc să fim mai uniți”

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia votează unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Este ziua în care jertfa generațiilor de români a avut, în sfârșit, rezultatul dorit. A  fost nevoie de secole de luptă și de jertfă pentru ca românii să se poată bucura de România Mare.

         1 decembrie nu a fost întotdeauna Ziua Națională. Românii au sărbătorit Ziua Națională și pe 10 mai între anii 1866 și 1947 și era o zi dedicată regelui.

Această zi marchează unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat și România care a fost decisă la Marea Adunare Națională ținută în Alba Iulia în 1918.

         1 Decembrie a fost adoptată ca Zi Națională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul președinte Ion Iliescu și publicată ulterior în Monitorul Oficial. Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august.

         Ziua Naţională trebuie să ne insufle curajul civic manifestat de înaintaşii noştri, să ne fie mereu imbold spre solidaritate naţională. Tricolorul, ca simbol al Statului Român, să ne reamintească tuturor românilor, din generaţie în generaţie şi din toate categoriile sociale, că suntem cu toţii responsabili de viitorul societăţii româneşti.

De ziua României, îmi doresc să fim mai uniți. Să conștientizăm cât de frumoasă este țara în care locuim.

          La mulți ani, români!

          La mulți ani, România!

Deputat P.S.D. Neamt

Prof. Stan Viorel

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns