8 Mai – Ziua PCR, a propagandiştilor şi a aplaudacilor

Pe data de 8 mai, in perioada regimului comunist, era o mare sarbatoare, se aniversa infiintarea Partidului Comunist Roman.

Cum se sarbatoarea in perioada regimului comunist? La fel ca toate celelalte sarbatori comuniste: slavirea partidului si „conducatorului unic si iubit”, se spuneau cantece, poezii, aveau loc defilari, jocuri sportive, etc. Era unul din momentele de vârf în care propagandiştii partidului – de la forurile centrale până la cele judeţene, din comune sau din fabrici – dar şi oportuniştii (numiţi mai nou „aplaudaci”) care visau avansarea în carieră prin susţinerea pe criterii non-profesionale îşi manifestau din plin excesul de zel.

Totul era imbracat de sarbatoare, iar oamenii trebuiau sa „simta spiritul muncitoresc”. Din aceasta cauza, de la niciun spectacol nu puteau lipsi dansurile tematice.

Toate institutile aveau steaguri rosii, cu secera si ciocanul, iar oamenii participau la festivitati de preaslavire a partidului si conducatorului. Cantau, spuneau poezii, dansau. Se realizau spectacole, in care participau mii de elevi (pionieri, soimi ai patriei si utecisti), sportivi si muncitori. Se realizau „spectacole grandioase”.

Cu toate acestea, era si o zi de bucurie pentru oameni, intrucat magazinele erau alimentate mai bine, iar cozile erau mai mici.

Din punct de vedere istoric, Partidul Comunist Roman, cunoscut si ca PCR, era partidul unic al Romaniei, in timpul regimul comunist.

S-a infiintat inca din perioada interbelica (1921) si a functionat in ilegalitate pana in 1944. PCR a avut un rol important alaturi de partidele traditionale (PNT si PNL) si regele Mihai in realizarea loviturii de stat din 23 august 1945.

A fost un moment important pentru partid, care din acea clipa a inceput sa se afirme, iar Romania a intrat in sfera de influenta sovietica.

Dupa instaurarea comunismului in Romania, Partidul Comunist a fost forta principala (si singura) de conducere a societatii, in frunte cu conducatorul „genial, mult iubit”.

Dupa 1990, PCR si-a incetat activitatea, fiind desfiintat. Membrii sai fie s-au retras din activitatea politica, fie au activat in noile partide create. In anul 2010, PCR a fost reinfiintat de cei 500 membri ai partidului Alianta Socialista, in frunte cu Constantin Rotar, presedintele partidului.

Ce mai inseamna astazi 8 mai pentru poporul roman?

Pentru nostalgicii vechiului regim, 8 mai este o zi pe care si-o amintesc cu drag, o zi in care isi amintesc „Epoca de Aur”, intru-un cuvant, o zi si o sarbatoare pe care si-o mai doresc.

Chiar si astazi membrii PCR si-au pastrat obiceiul de a asculta Internationala Comunista si unii chiar au pastrat momente de reculegere pentru Nicolae Ceausescu.

In schimb, dupa prabusirea comunismului in Romania, ziua de 8 mai, „glorioasa” in trecut, a cunoscut o adevarata schimbare. Este un fel de paradox.

De la marile spectacole de preaslavire a partidului, conducatorului, a unui regim totalitar, s-a ajuns la serbarea unei organizatii umanitare ce joaca un rol important pe arena internationala in promovarea actiunilor pacifiste, dar mai ales de intrajutorare a persoanelor aflate in dificultate, de respectare a fiintei umane: Crucea Rosie si Semiluna Rosie.

In ciuda faptului ca ziua mondiala a Crucii Rosii s-a sarbatorit prima data in 1948, in Romania, aniversarea PCR pe aceeasi data a facut ca aceasta sarbatoare internationala sa fie practic „anihilata”. Pe data de 8 mai trebuia sa existe doar o singura sarbatoare: cea a Partidului Comunist Roman (PCR).

Ziua de 8 mai a fost considerata Ziua Internationala a Crucii si Semilunii Rosii, intrucat practic cel care a pus temelia acestei organizatii, Henry Dunant, s-a nascut pe data de 8 mai.

Cel putin, in Romania, s-a trecut asadar de la o sarbatoare in care era preaslavit „unicul conducator” la celebrarea unei alte sarbatori total opuse, in care se aminteste si de nasterea unei persoane ce a dus la formarea uneia dintre cele mai mari retele umanitare din lume, ce atrage in fiecare an un numar imens de voluntari.

Anul acesta, conform comunicatului de presa al Crucii Rosii, cu ocazia Zilei Internationale a acestei organizatii, se pune accent in principal pe sarbatorirea voluntarilor. Se promoveaza si se recunoaste rolul important pe care l-au avut voluntarii acestei organizatii in salvarea si ajutorarea celorlalti.

V.N. – preluare ziare.com

2 thoughts on “8 Mai – Ziua PCR, a propagandiştilor şi a aplaudacilor

  1. Dragnea a sarbatorit in avans ziua pcr.Este adevarat ca acum sarbatorirea evenimentului se rezuma la mici si bere.Este greu pentru politicienii actuali sa faca si altceva.Pe Carlomanu unde era amenajata si o scena mare, acum nu se mai organizeaza nimic fiindca e propietatea lui STEFAN VODA.La strand se face curatenie, casa de cultura nu are autorizatie de functionare.Totul e pustiu.Oare ce mai urmeaza????

  2. PCR nu s-a desfiintat, exista in toate partidele de azi, in administratie, politie , justitie si servicii!Mentalitatea securist -comunista e prezenta in toate manifestarile statului roman de azi!

Comments are closed.