60 de medici din Neamț au conceput un “screening plan” împotriva Hepatitei C

Dr Mihaela Covrig, medic primar de medicina a familiei, președinte Asociația Patronală a Medicilor de Familie Neamț, a adus, într-o emisiune difuzată în direct in cadrul campaniei “Moldova stie de Hepatita C”, precizări despre lupta în plan local împotriva infectării cu virusul de tip C.

“Noi, în prima linie de apărare împotriva Hepatitei C, ne ciocnim de două probleme mari: lipsa de educație si sărăcia. Sunt strâns legate una de cealaltă si conduc la trecerea intr-un mod foarte ușor peste simptomatologia pe care o poate prezenta pacientul la un moment dat. Si asta in condițiile in care pacienții cu Hepatita C sunt depistați întâmplator, pentru că la medicul de familie se prezintă în general pentru hârtii, si nu, din păcate, pentru controlul de rutină.
În sfârșit, în judetul Neamț aproximativ 60 de medici s-au înscris într-un <<screening plan>> de depistare a Hepatitei C, a anticorpilor anti virus C, în special în mediul rural, si în zonele foarte sărace. Programul începe luna aceasta. Este bine ca pacienții să se adreseze acestor medici in următoarele două luni, pentru ca tot ceea ce facem noi sa aibă efect.
Biletul de trimitere la analize este consecință a unei consultații. Pacientul se prezintă pentru o simptomatologie pe care medicul de familie trebuie s-o constate în urma unei examinări complexe. Prezența virusului C este un diagnostic de excludere, nu un diagnostic implicit. Noi punem diagnostic de <<suferință hepatică>> si recomandăm investigații.
Marea problemă, in cazul Hepatitei C, este in zona pacienților neasigurați. Acolo este <<izvorul>>, la persoanele sărace, la comunitățile defavorizate.”, a precizat dr Mihaela Covrig, medic primar de medicină a familiei.

V.N.
Comentarii Facebook

Lasă un răspuns