536 de intervenții SMURD în octombrie! 39 – la copii

smurd-0

Echipajele de descarcerare, prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă din cadrul SMURD Neamţ au executat în luna octombrie 528 de misiuni, informează un comunicat de presă remis de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava”. Astfel, 536 de nemțeni, dintre care 39 de copii, au beneficiat de prim-ajutor calificat din partea personalului medical de pe SMURD.
Un calcul simplu arată că salvatorii au avut o medie de 17 intervenții zilnic. Cele mai multe – 519, au fost misiuni de acordare a primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență. În cinci situații s-a intervenit pentru descarcerarea victimelor unor accidente rutiere, iar două misiuni au vizat degajarea unor persoane. De asemenea, a fost făcută și câte o intervenție pentru transportul unei persoane supraponderale și pentru eliberarea unei persoane rămasă blocată în apartament.
Din cele 519 misiuni de acordare a primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, ponderea cea mai mare au avut-o intervențiile în cazul afecțiunilor medicale, fiind înregistrate 202 asemenea situați. Pe locul al doilea în topul solicitărilor se situează intervenția în cazul traumatismelor – 170 de cazuri, urmată de 40  de intervenţii pentru diverse intoxicații și câte 35 pentru persoane cu afecțiuni neuro-psihiatrice și acordarea primului ajutor la accidente rutiere şi descarcerare. Totodată, au fost efectuate și 5 intervenţii de transport interclinic medicalizat, iar zece pacienți aflați în stop cardio-respirator au fost readuși la viață. Din păcate, pentru alțe cinci persoane aflate în aceeași situație eforturile medicilor SMURD s-au dovedit zadarnice. Nu în ultimul rând, un număr de 17 intervenții a vizat cazuri de afecțiuni cardiace.

Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns