500 de suflete scapă de colbul care le intra în case! „Asta e menirea unui primar, să deblocheze o situaţie, să rezolve problema!”

Vestea tristă e că Drumul Comunal de la Dreptu (comuna Poiana Teiului) e închis, de ieri, pentru vreo 10 zile. Vestea bună dată de primăriţa Ana Ancuţa este că decizia are ca motivaţie… finalizarea modernizări a 2 km de drum comunal. Betonarea acestui tronson închide practic un proiect început prin 2007, din care iniţial a fost rezolvat cam 1,5 km. Anul trecut, în august, după ce Ancuţa a devenit primar a fost realizat încă un kilometru şi acum ultimii 2 kilometri…

Dincolo de detaliile tehnice – kilometri, bani, beton, gabioane etc – din spatele proiectului care a însemnat betonare pe 4,6 km plus diguri (pe vreo 4 km), în fapt e vorba de oameni. Vreo 200 de gospodării, cu vreo 500 de suflete, oameni care deja credeau că sunt condamnaţi pe veci care de câte ori trece o maşină pe drum, praful să le intre în curte, în casă, peste rufele puse la uscat sau chiar în oalele cu mâncare.

Numai cine a trăit la ţară, pe un drum neasfaltat poate înţelege minunea. Să treci de la băltoacele rămase în urma ploii sau de la colbul de două degete când e cald la drum modern în faţa porţii este, pentru aceşti oameni, precum primul pas pe Lună. În zilele acestea în care în faţa porţilor lor va fi final de şantier, în care drumul vechi va îmbrăca haine noi, cu siguranţă că oamenii vor ieşi la porţi, se vor minuna, îşi vor face cruce. Vor fi destui cei care vor spune că erau siguri că o să moară şi nu credeau că vor mai vedea treaba rezolvată.

„Lucrarea începe în faţa porţii familiei Caraza şi se termină la 600 de metri de gospodăria familiei Lipan. De acolo, drumul duce spre proprietăţi private, livezi, fâneţe… Dar problema mare era aici, în sat, unde oamenii aceştia erau condamnaţi să treacă prin noroi sau praf când mergeau la muncă sau la şcoală, când veneau la Primărie sau la dispensar, când mergeau la o nuntă sau la o înmormântare. Era un calvar şi oamenii aveau dreptate.

De cum am ajuns la Primărie, oamenii din zonă au început să mă întrebe ce facem cu proiectul început în 2007 şi realizat doar pe o treime. Proiectul era aprobat dar era finanţarea blocată. Cei din familiile Florin Curcă, Vasile Doroftei, Ion Bonteanu, Petrică Jbanca, Radu Grigoriţă, din familia Lipan îmi spuneau în faţă că nu mai au încredere, că toţi din toate partidele le-au promis dar de atâţia ani treaba nu se mai urneşte din loc. Mi-aduc aminte şi acum de discuţiile cu Moş Ion Radu, un veritabil înţelept al locului, care se uita la mine, mă asculta şi îmi zicea <<Apăi, măi fată, eu am tot trăit dar copiii şi nepoţii ăştia au viaţa în faţă. Ştiu că nu-i uşor dar hai să le facem oleacă de drum că zic ăştia la televizor că suntem europeni. Ce fel de europeni suntem dacă m-or duce la groapă, când m-o chema Dumnezeu, tot prin gropi, praf şi noroi?>>”, spune primarul Ancuţa.

Drumul şi consolidarea costă, prin proiect, vreo 12 milioane de lei, din care 8 de la bugetul de stat şi 4 de la bugetul local. „Pentru cine ştie care era anul trecut situaţia cu fondurile, cu blocaje financiare, e uşor de intuit cam de câte uşi a trebuit să trag. Toată lumea voia să mă ajute dar blocajul era sus, sus de tot. Am bătut drumurile la Piatra Neamţ, la Bucureşti, am fost prin vreo 4 ministere, şi la Dezvoltare, şi la Finanţe, şi la Economie… dar unde nu am fost. Vorba unui domn consilier, am făcut mii de kilometri de drumuri ca să putem scoate la capăt problema drumului nostru, de 3 kilometri. Degeaba le spuneam eu la oamenii din sat că se va rezolva, că o fi, o păţi. Se uitau la mine cu acel bun simţ al omului de la ţară, clătinau din cap şi îmi spuneau că asta aud de 9 ani, din 2007. Ei bine, anul trecut am făcut un pas, lucrările la dig şi la drum au fost realizate pe un kilometru. Atunci au început să capete şi consătenii încredere…”, spune Primăriţa.

Dar un kilometru nu este egal cu 3 kilometri. „Cum a trecut iarna, cum am reluat drumurile, intratul pe uşi. Îmi spuneau unii că <<iar a venit nebuna aia de la Poiana Teiului>>. Pe mine nu mă interesa, puteau să-mi spună oricum, eu voiam continuarea lucrărilor. Le-am şi spus că pot nici să nu vireze banii la Primărie, să-i dea direct constructorului, numai să văd oamenii la treabă, să terminăm şi cei doi km în 2017. Şi iată că acum, cu ajutorul lui Dumnezeu dar şi cu sprijinul unor colegi din administraţia judeţeană şi din partidul din care fac parte, din PSD, suntem aproape de final, în cam o săptămână treaba va fi gata. Chiar am zis că după ce văd drumul ăsta terminat îmi fac o cruce mare, că nu a fost uşor deloc. Dar ce e uşor în ziua de azi când chiar vrei să faci ceva? Şi poate cu atât mai mare e satisfacţia cu cât urneşti un bolovan greu, cum era acest proiect care stătea blocat de atâţia şi atâţia ani…”, spune primarul Ancuţa.

Edilul din Poiana Teiului este conştient că a rezolvat un hop dar mai sunt atâtea altele. „Problemele sunt multe, e firesc ca oamenii să aibă pretenţii. Ştiu că nu voi face minuni irealizabile dar, în ce mă priveşte, nu vreau să se spună că vin la primărie degeaba, doar să bat drumul de acasă până aici şi gata. Drumul acesta de la Dreptu a fost ca o piatră de încercare, a fost proba de foc pentru începutul mandatului meu. Şi am încredere, pentru că mă cunosc pe mine şi ştiu că locuitorii din această comună merită tot ce e mai bun, că împreună vom realiza şi alte lucruri minunate. Da, din păcate, atmosfera din Consililiul Local nu este acum cea mai fericită. Şi-a băgat cineva coada, cum se spune la noi la ţară. Dar Dumnezeu e mare… E adevărat, mă afectează această atmosferă care nu e normal pentru activitatea unei instituţii şi, ca orice om, simt nevoia să-mi încarc, să-mi reîncarc bateriile. Şi le mulţumesc consătenilor mei pentru că ei sunt nu doar cei care m-au votat dar zilnic îmi confirmă că sunt pe drumul cel bun. O discuţie cu oamenii la colţul uliţei, o vizită la şcoală să văd dacă totul e pregătit pentru iarnă, o vorbă schimbată cu părinţii care iau copiii de la şcoală sau cu prichindeii care se urcă în microbuz sunt de un milion de ori mai valoroase şi mai importante decât certurile astea politice pe care le tot provoacă unii. Încerc să explic că oamenii ne-au trimis aici să facem administraţie, nu dispută la nesfârşit dar, din păcate, unii nu vor să înţeleagă. Eu ştiu că şi oamenii şi Dumnezeu ne judecă după fapte nu după vorbe, după ceea ce facem, după ce lăsăm în urma noastră”, mai spune Ana Ancuţa.

Primăriţa – aşa cum îi spun oamenii – e optimistă: “Marţea viitoare acest tronson de drum va fi finalizat. Vorbele unora se vor duce la vale, pe pârâu, dar în faţa porţilor oamenilor va rămâne mal consolidat şi drum modernizat. Asta e important”. Şi-şi face o cruce mare, privind spre statuia Părintelui Iustin, din curtea Primăriei…

 

D.VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns