50 de tone pe secundă! Deversare de urgență la Barajul Reconstrucția din Piatra Neamț

50 de tone pe secundă – acesta este debitul cu care, la ora 2, au început deversările controlate din Acumularea Reconstrucția din Piatra Neamț, la Barajul Reconstrucția, anunță ISU Neamț.
Cei 50 mc/secundă ar urma să golească volumul stocat în această acumulare care a crescut constant în ultimele ore, și cu debitul din amonte, inclusiv cu ce vine din Pârâul Cuiejdi dar și din pârâurile și torenții din Zona Văleni Piatra Neamț.

O astfel de decizie importantă se ia la propunerea SGA și este girată, de obicei de CJSU. Mai mult, practica arată că golirea parțială a acestei acumulări ar putea fi urmată de deversări din amonte, de la Barajul Bâtca Doamnei până chiar la Barajul Bicaz…

La ora 2,48, în Neamț, ISU raporta următoarele misiuni în desfășurare:

– evacuarea apei din mai multe curți din localitatea Valea Seacă,  comuna Bălțătești (SVSU Bălțătești și ISU – Detașamentul Târgu Neamț)
– evacuarea apei din mai multe curți din municipiul Roman ( SVSU Roman și ISU – Detașamentul Roman)
– evacuarea apei dintr-o curte din comuna Gherăești (SVSU Gherăești)
– evacuarea apei din mai multe gospodării din localitatea Oșlobeni, comuna Bodești ( SVSU Bodești și ISU – Detașamentul Piatra Neamț)
– evacuarea apei din curți în comuna Dobreni (SVSU Dobreni și ISU – Detașamentul Piatra Neamț)

De asemenea, alte intervenții
-01.49 – La Sagna au fost evacuate trei persoane (o mamă cu doi copii minori)
-01.33 – au fost evacuate două persoane (un adult și un minor) dintr-o gospodărie din localitatea Valea Seacă, comuna Bălțătești.
A mai fost evacuată încă o femeie. A mai fost evacuat un bărbat…

Alte zeci și zeci de intervenții au fost raportate, la foc continuu, de ISU Neamț, de miercuri după amiază până joi la ora 01.33. Pentru toate aceste intervenții, la ISU au fost chemați și angajați care erau în tura liberă.
Și, pentru ca toate aceste informații (dar și alertele de cod roșu etc) să ajungă prin intermediul presei la cetățeni, într-un fel de serviciu de permanență este și lt. Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

D.V.

2 thoughts on “50 de tone pe secundă! Deversare de urgență la Barajul Reconstrucția din Piatra Neamț

  1. 1 iulie 1960 – Bistrița a fost zăgăzuită ! Au trecut 61 de ani.
    Am fost prezent la acest eveniment !

  2. Citind acest articol gândul m-a dus la barmanița angajată dispecer la Apele Române de către animalul politic ce se visa ministru. O fi aflat duduia cum e cu malul drept și malul stâng? Cu inundațiile și deversările?

Lasă un răspuns