5 din cei 7 medici de la Ortopedia Spitalului Județean, duși cu Jandarmii la audieri la Parchet! Descindere procurori plus DGA

Bomba șpăgilor de la Secția Ortopedie a Spitalului Județean Neamț – cea mai coruptă secție a acestei unități sanitare, conform părerilor exprimate liber de nemțeni pe internet – explodat din plin astăzi. După o descindere în forță a DGA (Direcția Generală Anticorupție din MAI) avizată de parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț, după percheziții în spital și la locuințele unor medici din această secție, 5 din cei 7 medici ai acestei secții ar fi fost conduși la Parchetul de pe lângă Tribunal.

Asta înseamnă că respectivii ar putea căpăta calități judiciare (inculpat/suspect/învinuit) care, cu siguranță vor fi dublate de măsuri de interzicere a practicării profesiei cu ajutorul cărora ar fi comis faptele de care sunt/vor fi acuzați. Nu e exclus (dar e foarte puțin probabil) ca unii dintre ei să fi fost conduși la Parchet pentru a da doar declarații de martori.

Medicii conduși la Parchet sunt Florică Guțu, Ghenadie Bucătaru, Grigore Berea, Constantin Nanu si Gheorghe Borș, iar cei care nu au acum probleme sunt Romulus Caranfil (sef sectie) si pe Robert Gherghel.

„Deocamdată nu cunosc dacă cei cinci medici – toți sau unii dintre ei – au primit vreo încadrare penală. Indiferent de situație însă, ca manager sunt oblicat să iau în acest moment toate situațiile posibile. Dacă rămânem cu doar cei doi medici, Caranfil și Gherghel, va fi foarte dificil. În primul rând, dacă nu găsim urgent medici ortopezi să aducem, nu avem cum asigura gărzi. Nu poți cu doi oameni să asiguri continuitate, gărzi, ba și programul de lucru din Policlinică. Aștept și eu informații oficiale de la Parchet…”, a declarat directorul dr. Codruț Munteanu pentru Vestea.

Surtse neoficiale spun că medicii respectivi ar fi cercetați pentru fapte de corupție și de fals, inclusiv în ceea ce privește emiterea în fals a unor certificate medicale folosite pentru pensionarea pe caz de boală, evident contracost.

Pe de altă parte, legenda contemporană referitoare la „Secția Ortopedie campioană la Șpăgi” face referire nu doar la situația clasică cu pretinderea (sau insinuarea) tradiționalei mite pentru ca medicii să-și îndeplinească atribuțiile ci, în această secție e și un alt fenoment paralel care curge de ani de zile: obligarea aparținătorilor la cumpărarea (reală sau fictivă) a unor dizpozitive medicale (șuruburi, geluri etc), sub pretrextul că respectivele fie nu sunt decontate de către Casa de Asigurări, fie ar fi decontate, dar nu sunt pe stoc, durează etc…

Oameni care au cotizat o viață la sistemul public de asigurări de sănătate ajungeau la spital cu diverse afecțiuni ortopedice și atunci când venea vorba de operații aflau că pe lângă „darul” obișnuit, erau buni de plată (de la câteva sute de lei până la mii de lei) pentru aceste dispozitive. Când pacientul sau aparținătorul spunea că e de acord să plătească (ce să facă bieții oameni?) se mai întâmpla și minunea ca ortopedul să spună „Ce întâmplare, uite am unul rămas așa, ca mostră, de la firma respectivă. Vă pot opera imediat dar trebuie să plătiți firmei ca să trimită altul, să rămână pe stoc”. Au fost cazuri în care, ajunși la bancă, oamenii au aflat că numărul de cont scris de medic pe un bilețel, nu era de fapt contul unei firme ci al unei persoane fizice din Timișoara…

D.V.

Comentarii Facebook

2 thoughts on “5 din cei 7 medici de la Ortopedia Spitalului Județean, duși cu Jandarmii la audieri la Parchet! Descindere procurori plus DGA

  1. Chiar nu mai dacă știu dacă intradevar se va face dreptate .. Am trăit pe propria piele minciunile spuse cu nonșalanță,,, nu sunt proteze . trebuie sa dam comanda… când știam din surse sigure ca magaziiile sunt tixite cu proteze ” iar când mi-a cerut plicul și i-am spus ca nu am toți banii ceruți a sărit ca ars dl. doctor. Nuuuu doamna va aștept puteți veni mâine când aveți toată suma.. . Ținând cont ca bolnava era bătrână de 83 de ani cu 700 lei pensie . RUȘINE poate se va face lumina și la Ortopedie!!

Lasă un răspuns