40 de pui de munteni din Poiana Teiului au luat cu asalt Cetatea Neamţului! „Funcţiile vin şi trec, bucuria copiilor nu poate fi ştearsă de nimic…”

Cetatea Neamţului a fost cucerită sâmbătă. Nu de polonii lui Sobieski, nu de hoarde otomane, nu de tunurile altor duşmani ci de un batalion de mici munteni de la Poiana Teiului cărora le-a fost asigurată deplasarea în excursie de administraţia locală, la propunerea şi prin grija primăriţei Ana Ancuţa.

Cei 40 de copii sunt de la Grădiniţa şi de la clasele 0 şi I-a de la Şcoala, urmând ca excursii similare să fie organizate, în curând, pentru cei din clasele 2-8 de la aceeaşi şcoală şi, apoi, pentru şcolile din Dreptu şi din Galu. Adică restul de copii până la cei 475 câţi sunt în comună…

Cei 40 de copii au trecut muntele spre zona Tîrgu Neamţ unde abia le-a ajuns o zi să viziteze şi să se bucure de locurile în care i-au dus însoţitorii de grup, adică cadrele didactice şi … primăriţa care şi ea a mers în excursia cu copiii.

Cetatea Neamţului, Casa memorială Ion Creangă, Parcul Tematic Moş Chiorpec, Zimbrăria sau Muzeul Neculai Popa au fost doar câteva din locurile la care copiii au ajuns şi au umplut toate spaţiile cu vocile lor.

Curioşi cum sunt toţi copiii la această vârstă (6-8 ani), puii de munteni au pus milioane de întrebări şi însoţitorilor dar şi ghizilor de la obiectivele vizitate. Au vrut să ştie şi de câte ori a dormit Ştefan cel Mare în Cetatea Neamţului, şi de unde anume de pe ziduri i-a vorbit mama sa când l-a trimis înapoi la luptă, şi câte cireşe a furat Nică a lui Ştefan a Petrei, şi pe unde anume trecea prin gard când fugea la scăldat, şi câţi pui naşte femela de zimbru şi de ce l-au arestat comuniştii pe regretatul meşter de la Târpeşti…

„A fost o zi minunată cum este orice pe care un adult o petrece cu atâţia copiii minunaţi. Da, normal că au fost gălăgioşi şi plini de energie dar copiii au un dar aparte, să ofere din energia lor şi celorlalţi. Nu pot descrie în cuvinte cât de bucuroşi au fost pe parcursul întregii zile, cât de curioşi, de dornici de a afla rîspunsuri la întrebări, de a învăţa lucruri noi. Un astfel de moment te face să înţelegi ca adult că funcţiile vin şi trec, la fel şi problemele sau alte priorităţi pe care le avem noi, cei mari, dar bucuria din ochii unui copil nu poate fi ştarsă de nimic. Mă bucur foarte mult că am decis ca în parteneriat cu şcolile din comună şi cu sprijinul unor sponsori, oameni deosebiţi care finanţează acest proiect să punem în practică ideea ca în acest an şcolar, toţi elevii din comună să beneficieze de aceste excursii. Am primit această idee de la un prieten care a motivat – şi mare dreptate are – că cea mai importantă investiţie a unei comunităţi este în educaţia şi orizontul copiilor de astăzi”, a declarat primăriţa Ana Ancuţa.

Urmează ca în câteva săptămâni, un alt lot de elevi (40 sau poate chiar mai mulţi) din aceeaşi comună să beneficieze şi ei de aceeaşi facilitate.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns