Începe cea de a XIX-a a Festivalului Internaţional de Folclor CEAHLĂUL

Maine, vineri, 5 august, va avea loc seara de deschidere a ediţiei a XIX-a a Festivalului Internaţional de Folclor CEAHLĂUL, festival organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Astfel, la ora 18,oo, la sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Neamţ va avea loc primirea oficială a delegaţiilor.
La ora 19,oo este programată parada portului, dansului şi cântului popular, paradă care va avea loc pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotelul Ceahlău – Teatrul Tineretului.
De la ora 20,00 va începe spectacolul de deschidere al ediţiei, cu participarea tuturor ansamblurilor folclorice invitate.
Pe langa formațiile deja prezentate vor mai fi prezente și:

Ansamblul Folcloric „OGNENITE”, Busmantci (Bulgaria)

Ansamblul Folcloric “Ognanite” al Centrului pentru Cultură „Elin Pelin” din Busmantci, o localitate în apropierea capitalei Sofia, a fost înfințat în 1943. De peste 80 de ani, așadar, Centrul pentru Cultură din Busmantci păstrează tradiția și moștenirea folclorului național bulgăresc.

În ultimii ani, interesul, aspirațiile și numărul membrilor Ansamblului „Ognenite” au crescut, astfel că, în prezent, formația cuprinde un grup tânăr de dansatori, un ansamblu folcloric cu membri de peste 18 ani, un grup vocal și o orchestră. Coregrafii Ansamblului sunt Petia Grigorova și Orlin Ivanov.

Repertoriul formației include cântece și dansuri din diferite regiuni etnografice ale Bulgariei. Bogăția și varietatea costumelor populare, numărul mare de cântece tradiționale și dinamica dansurilor prezentate au încântat sufletele spectatorilor de diferite vârste și naționalități, atât în Bulgaria, cât și în străinătate, la festivaluri organizate în Serbia, Cehia, Cipru, Polonia, Turcia, Italia, Ucraina.

Unul dintre cele mai importante obiective ale Ansamblului „Ognenite” este acela de a păstra tradițiile folclorice și caracterul național bulgăresc, dar, în același timp, grupul își propune să se constituie ca parte importantă a schimburilor culturale internaționale.     â

ANSAMBLUL FOLCLORIC „FLORICICĂ DE LA MUNTE”, JUDEȚUL NEAMȚ (România)

Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase formații artistice din România, care se bucură de popularitate datorită originalității și respectului pentru tradițiile românești autentice.

Ansamblul a fost înființat în 1971 cu scopul de a prezerva dansurile, muzica și costumele populare din județul Neamț, în special, dar acum, repertoriul său cuprinde cântece și dansuri din cele mai importante regiuni etnofolclorice din România.

Palmaresul formației include participări și premii la importante festivaluri în România și în Franța, Italia, Polonia, Grecia, Egipt, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Austria, Finlanda, Belgia, Olanda sau Turcia. Recent, Ansamblul a primit Premiul de Popularitate la Festivalul Internațional de Folclor de la Bergama, Turcia și Marele Premiu la Festivalul de folclor de la Recea, Maramureș, unul dintre cele mai importante festivaluri folclorice din România.

Prin toate evoluțiile sale, Ansamblul pune în valoare bogăția folclorului românesc, tehnica și interpretarea deosebită a dansatorilor, instrumentiștilor și soliștilor vocali, dar și frumusețea cromaticii și motivelor tradiționale ale costumelor populare.

 

Ansamblul Folcloric de Dansuri și Cântece „Filigrani”, Ohrid (Macedonia)

Ansamblul Folcloric „Filigrani” a fost înființat în 2010 în Ohrid, unul dintre cele mai vechi orașe din Macedonia, cunoscut pentru importanta sa moștenire istorică și culturală. Ohrid este supranumit „Ierusalimul Balcanilor” datorită faptului că, în trecut, orașul avea 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului.

Ansamblul „Filigrani” face parte dintr-o Asociație pentru Promovarea Folclorului Macedonean, intitulată chiar „Folclorul”, structură înființată în 2007, la inițiativa lui Gjoreski Ilce și Keceski Mile. Scopul principal al Asociației a fost, încă de la început, promovarea tradițiilor autentice și a folclorului din toate zonele etnografice al Macedoniei. Prin urmare, în cadrul Asociației au fost înființate un ansamblu folcloric și o formație muzicală.

Ansamblul „Filigrani” a participat la festivaluri în Macedonia, dar și în Serbia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Polonia sau Cehia. Repertoriul formației pune în valoare frumusețea dansurilor, varietatea muzicii și bogăția costumelor specifice diverselor regiuni ale Macedoniei.  În fiecare vară, Ansamblul organizează Festivalul Internațional de Folclor “Razigrano Oro”. În prezent, conducătorul Ansamblului este Ilce Gjoreski, iar directorul artistic este Aleksandar Petroski.

 

Ansamblurile Folclorice Tătărești „QARASU”, Medgidia şi „QARADENIZ”, Constanța, ale Uniunii Democrate a Tatărilor Turco-Musulmani din România

Ansamblul Folcloric Tătăresc „Qarasu” al UDTTMR, filiala Medgidia, s-a înfiinţat pe 15 ianuarie 1990, sub îndrumarea doamnei Agisuna Sadet, a lui Cetin Gembulat şi a regretatului Bechiş Chiazâm. A fost reconstituit, în 1996, de Cutlacai Ergun şi Sema, ulterior, coordonatori fiind Feizi Emel şi Agimurat Iasemin. „Qarasu” este compus din trei grupe („Qişkene”, „Mini” şi „Qarasu”) şi este coordonat de instructorul-coregraf Menagi Elis. Ansamblul a reprezentat folclorul tătăresc pe scenele a numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale unde a obţinut premii care i-au motivat şi mai mult pe tinerii dansatori tătari de la Medgidia, în demersul lor de promovare a tradiţiilor specifice etniei.

Ansamblul Folcloric Tătăresc „Qaradeniz” al UDTTMR, filiala Constanţa, a luat fiinţă în anul 1990 și este unul dintre primele ansambluri înfiinţate în cadrul Uniunii. Formaţia i-a avut ca  instructori pe Senia Abdula, Cadrie Nurmambet și prof. Ulgean Ene. Ansamblul are în repertoriu dansuri regionale şi crimeene care au impresionat publicul la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. În prezent, „Qaradeniz” este coordonat de Rezan Ismail şi Iarsel Izet.

 

Ansamblul Folcloric „STRĂJERII”, Dolheştii Mici (România)

Ansamblul folcloric „Străjerii” din Dolheştii Mici, judeţul Suceava, a fost înfiinţat în anul 2007, la iniţiativa unor localnici cu dragoste de meleagurile natale. În prezent, Ansamblul activează în cadrul Asociaţiei Culturale „Străjerii” din Dolheştii Mici şi este un strâns colaborator al Centrului Cultural „Bucovina” din Suceava.

Reprezentanţi ai unei aşezări străvechi, cu rădăcini până în anul 1828, ai cărei locuitori au luptat cu eroism în Războiul pentru Independenţa României, Ansamblul „Străjerii” din Dolheşti duce mai departe moştenirea culturală şi spirituală a acestor locuri, prin cântece, dansuri, datini şi obiceiuri. Formaţia a reprezentat folclorul bucovinenan pe scenele a numeroase festivaluri în România: Buzău, Ialomiţa, Constanţa, Iaşi, Tulcea, Braşov, Suceava. Evoluţiile Ansamblului au fost recompensate cu distincţii, precum Marele Premiu la Festivalul de datini şi obiceiuri de la Focşani, Trofeul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă “Porniţi plugul, Feţi Frumoşi!”, de la Vatra Dornei sau premiile I, II şi III, la Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc, obţinute între 2008 şi 2016.

Coordonatorul Ansamblului este Gheorghiţă Ciocârlan, iar instructor, Valerică Gavrilei.
12472516_828502947283911_5982697986764602436_n (1) (1)Astfel între 5 şi 10 augus se va desfăşura cea de a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. Anul acesta publicul din întreg judeţul Neamţ, dar şi turiştiI vor avea ocazia să cunoască ansambluri folclorice din țară și din străinătate: Grupul de Dansuri Populare „Qena”, din Qena/Kena (Egipt), Ansamblul Folcloric de Dansuri și Cântece „Filigrani” din Ohrid (Macedonia), Ansamblul Folcloric „Soko” din Bujanovac (Serbia), Ansamblul Folcloric „Ognenite” din Busmantci (Bulgaria), Ansamblurile Folclorice Tătărești „Qarasu”, Medgidia și „Qaradeniz”, Constanța, ale Uniunii Democrate a Tatărilor Turco – Musulmani din România, Ansamblul Folcloric Aromân „Dor” din Sarighiol de Deal (Tulcea), Ansamblul Folcloric „Străjerii” din Dolheștii Mici (Suceava), Ansamblul Folcloric „Flori de Romanați” din Dobrosloveni (Olt) și Ansamblul Folcloric „Floricică de la Munte” al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Ediţia 2016 a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul se va deschide vineri, 5 august, cu o paradă a portului popular, urmând ca, de la ora 20,oo, în Piaţa Turnului, să aibă loc spectacolul formațiilor folclorice. Începând cu ziua de sâmbătă, ansamblurile vor face un adevărat periplu prin judeţ, cu spectacole și parade folclorice susținute la Târgu Neamţ (6 august), Ceahlău-stațiunea Durău (7 august), Roznov (8 august) şi Bicaz (9 august). Ediţia a XIX-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul” se va încheia la Piatra-Neamţ, miercuri, 10 august. Intrarea publicului la spectacolele de pe parcursul celor şase zile de festival este liberă.

 

Dana Vinca.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns