3 zile de doliu naţional! Ce înseamnă asta pentru instituţiile din Neamţ?

Declararea a trei zile de doliu naţional crează reale dificultăţi pentru directorii unor instituţii din judeţul Neamţ (ca din toată ţara de altfel), inclusiv celor care conduc şcoli. Astăzi Guvernul Tudose a declarat, prin HG, trei zile de doiliu naţional în memoria Regelui Mihai, de pe 14 până pe 16 decembrie.

Zilele de doliu naţional sunt stabilite prin Hotărâre de Guvern. Actul normativ mai stabilește că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României. În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Ei bine, această ultimă prevedere, cu amânarea manifestărilor cultural-artistice va genera destule probleme. E perioada care precede Crăciunul, timp în care de obicei sunt foarte multe spectacole organizate de instituţii, inclusiv serbările de Moş Crăciun din şcoli sau grădiniţe. Ei bine, în litera şi spiritul legii, rezultă că astfel de manifestări nu pot avea loc în acea perioadă de trei zile, toate acestea urmând a fi reprogramate.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns