3 Mai, Ziua Libertății Presei, deci și … a UNOR jurnaliști din Neamț

Ziua Libertății Presei – 3 mai – pleacă, în fond, de la celebrul articol 19 din declarația Universală a Drepturilor Omului care punctează, în fapt, un drept care aparține tuturor cetățenilor, nu doar jurnaliștilor.
De ce am menționat în titlu că e și ziua „UNOR” jurnaliști din Neamț? Simplu, pentră că deși își spun „jurnaliști”, nu sunt LIBERI în esență (deci nu putem vorbi nici de o libertate reală de exprimare, în interesul cetățenilor) cei care și-au făcut publicații proprii, s-au declarat simultan și „moguli” și jurnaliști fără să fi lucrat anterior nicio zi într-o redacție recunoscută și, în genere, demersul lor este subjugat unor interese de partid sau personale (dintre tonele de comunicate de presă puse cu copy-paste, țâșnesc ode stridente pentru partenerii sau chiar rudele de gradul 1 din politică simultan cu atacuri partizane nefundamentate la adresa adversarilor stăpânilor sau rudelor).
Mai nou, la Neamț, mai este o modă: astfel de infiltrați în presă scriu chiar ei, în numele stăpânilor lor drepturi la replică cu pretenții de articole pentru a combate știrile critice care deranjează…

Mai jos o prezentare a acestei zile realizate de financialintelligence.ro :

 

În fiecare an, la 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei pentru a sărbători principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea libertăţii presei în întreaga lume şi pentru a aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa la datorie.

Tema din 2021 a Zilei mondiale a libertăţii presei, “Informaţia ca bun public”, evidenţiază importanţa informaţiei ca bun public şi solicită îmbunătăţirea şi facilitarea obţinerii, distribuţiei şi recepţiei conţinutului informaţiei pentru a consolida meseria de jurnalist. Implicaţiile temei sunt foarte importante pentru jurnalismul din toate ţările din lume. Prin tema zilei se recunoaşte procesul de schimbare în care se află în prezent sistemul de comunicare şi informare, şi care are un impact deosebit asupra sănătăţii noastre, asupra drepturilor omului, asupra democraţiilor, şi în dezvoltarea durabilă la nivel planetar, potrivit www.un.org/en/observances/press-freedom-day, citată de Agerpres.

Pentru a sublinia importanţa informaţiilor în cadrul mediului online, cu prilejul Zilei mondiale a libertăţii presei din 2021, Organizaţia Naţiunilor Unite evidenţiază trei subiecte-cheie, pe pagina online dedicată zilei: măsurile pentru a asigura viabilitatea economică a mijloacelor de informare; mecanismele pentru asigurarea transparenţei companiilor de internet; capacităţile sporite de competenţe pentru a dezvolta proiecte de alfabetizare media, care să permită oamenilor să recunoască şi să aprecieze jurnalismul ca parte vitală a informaţiei, ca bun public.

Conferinţa mondială, organizată anual începând din 1993, dedicată Zilei mondiale a libertăţii presei în 2021, este găzduită de UNESCO şi de guvernul Namibiei. Deschisă pe 29 aprilie, la Windhoek, se încheie pe 3 mai. Evenimentul reprezintă o experienţă care va combina atât participarea virtuală cât şi cea fizică. Conferinţa are pe agenda sa teme care trebuie dezbătute urgent, precum: ameninţarea cu dispariţia a presei locale din întreaga lume, o criză agravată de pandemia COVID-19; necesitatea de a veni cu noi idei pentru a face faţă provocărilor mediului online şi de a pune presiuni pe o mai mare transparenţă a companiilor de internet, toate acestea pentru a consolida siguranţa jurnaliştilor şi pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale acestora, potrivit sursei menţionate.

Conferinţa generală a UNESCO a adoptat la 15 octombrie 1991 o rezoluţie privind ”Promovarea libertăţii presei în lume”, care recunoştea că ”o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”. Adunarea Generală a ONU a proclamat Ziua mondială a libertăţii presei în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul conferinţei menţionate anterior.

ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: ”Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

D.V.

Lasă un răspuns