7800 mc lemn licitat la Direcţia Silvică cu 180 lei/mc

Comunicat de presa

In contextul blocajului din ultima perioada, de pe piata lemnului din Romania, Directia Silvica Neamt si-a exprimat, in mod constant, acordul si disponibilitatea fata de aplicarea oricarei solutii legale primita de la autoritatile centrale, pentru a debloca situatia existenta.
Asa cum precizam intr-un comunicat anterior, licitatia intermediara pentru vanzarea masei lemnoase pe picior, organizata de catre Directia Silvica Neamt in perioada 10-12 februarie 2016, nu a putut fi anulata deoarece Hotararea de Guvern nr. 43 publicata in Monitorul Oficial nr. 95/08.02.2016 precizeaza clar, la art II, ca procedurile de licitaţie în curs de desfăşurare rămân supuse legislaţiei în vigoare la data iniţierii.
In conformitate cu cele de mai sus si in lipsa unor noi reglementari legale, licitatia s-a desfasurat in perioada propusa.
Din totalul de 389.063 mc oferiti spre vanzare la un pret mediu de pornire de 160 lei/mc, in primele 2 zile nu au fost achizitionata masa lemnoasa la primele 12 ocoale programate.
In data de 12.02.2016 s-a licitat la ocoalele silvice Roman si Horia si s-a adjudecat un volum de 7.870 mc, pentru care s-a pornit de la un pret mediu de 105 lei/mc si s-a ajuns prin licitatie la un pret mediu de adjudecare de 182 lei/mc.

In vederea deblocarii situatiei existente pe piata lemnului, Hotararea de Guvern nr. 43 publicata in Monitorul Oficial nr. 95/08.02.2016 a fost emisa pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015.
Faptul ca aceasta hotarare modifica mecanismul de calcul al pretului pentru fiecare an de productie, a permis Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA sa stabileasca noi valori ale preturilor de referinta pentru anul de productie 2016. Preturile de referinta au fost stabilite pe judete, ca medie a preturilor de pornire in licitatiile din anul 2015.
Astfel, prin Decizia Directorului General al ROMSILVA nr. 45 din 12.02.2016, publicata pe website-ul oficial, Regia Nationala a Padurilor a transmis directiilor silvice noile preturi de referinta, creand astfel conditiile pentru organizarea unei noi licitatii de masa lemnoasa pe picior, pe care Directia Silvica Neamt isi propune sa o organizeze in prima saptamana din luna martie.

ROMSILVA – DIRECŢIA SILVICĂ NEAMŢ

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns