27 de copii și-au găsit anul trecut o familie adoptivă


Tot mai mulți nemțeni sunt dornici să ia copii spre adopție, dovadă stând datele centralizate la nivelul anului 2016 de Compartimentul Adopții, Postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Potrivit acestor cifre, pe parcursul anului trecut au fost atestate în vederea adopției 45 de  familii sau persoane, cu 16 mai multe decât în 2015. De asemenea, specialiștii Compartimentului Adopții au întocmit 29 de rapoarte de încuviințare a adopției, la finalul anului fiind adoptați definitiv 27 de copii, cu 9 mai mult față de anul 2015
La mijlocul anului trecut au intrat în vigoare o serie de modificări legislative referitoare la adopție care sporesc șansele copiilor părăsiți de a crește alături de familii iubitoare. Cele mai importante schimbări au vizat scurtarea  perioadei pentru demararea procedurii de adopţie precum reducerea de la un an la șase luni a perioadei în care sunt căutate rudele copilului pentru a declara dacă vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia.
Valabilitatea atestatului pentru adopţie necesar viitorilor părinţi a fost prelungit de la un an la doi ani, iar termenul de doi ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil a fost eliminat. Copilul păstrează acest statut până la încuviinţarea adopţiei sau până la împlinirea vârstei de 14 ani, când îşi va exprima opinia cu privire la această posibilitate. De asemenea, părinţii adoptivi pot beneficia de  un concediu de acomodare de 90 de zile şi o indemnizaţie lunară pe întreaga perioadă de trei luni inclusiv pentru familiile care adoptă copii mai mari cu vârsta peste doi ani.
Directorul DGASPC Neamț atrage atenția asupra faptului că problema cea mai mare din punct de vedere al adopțiilor o reprezintă faptul că numărul cererilor pentru adopție este cu mult peste numărul copiilor care pot fi adoptați.  „Este emoționant și îmbucurător faptul că tot mai multe familii își doresc să adopte un copil și sunt dispuse să urmeze pașii legali pentru a obține fericirea de a fi părinte. Există însă un dezechilibru frustrant între numărul familiilor care doresc să adopte și copiii declarați adoptabili, care sunt foarte puțini. Contrar părerii unanime că sunt «sute de copiii părăsiți în sistemul de protecție», aceștia nu sunt adoptabili, având familii care nu doresc să-i dea spre adopție sau nevoile copilului nu coincid cu aşteptările familiei adoptatoare. Familiile, în general, îşi doresc copii mici, însă aceștia sunt foarte puţini. De aceea sunt mulţi  copii care rămân în sistem –  greu adoptabili – precum copii mai mari, grupe de fraţi sau copii cu probleme de sănătate “, a spus Cristina Păvăluță.

Alex SÎRBU

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns