Boicot la licitaţiile Romsilva! 1500 de nemţeni pot rămâne fără locuri de muncă…

lemn

O nouă licitaţie a lemnului de la Romsilva boicotată de procesatorii din Neamţ, supăraţi de creşterea preţului la masa lemnoasă oferită la vânzare de regia de stat.

Prin licitaţia de luni de la Romsilva, s-au scos la comercializare cam 13.000 de metri cubi de lemn, la drum auto, în cadrul a 250 de loturi.

Din cele 30 de firme înscrise (care cumpăraseră şi caietele de sarcini) marea majoritate (vreo 25) erau din Neamţ. Cu o singură excepţie (un lot adjudecat în urma unei neînţelegeri), firmele nemţene au făcut un boicot clar la această procedură.

A fost o încercare clară a firmei HolzIndustries Schweighofer de a sparge acest boicot, prin anunţarea intenţiei de a licita mai multe loturi dar, pe actuala procedură, la această licitaţie adjudecarea se putea face numai prin competiţie, adică ar fi trebuit să fie înscrişi şi să liciteze un lot minimum două firme.

Pe scurt, în spatele acestui boicot se află iritarea procesatorilor legată de o creştere de preţuri. Astfel, dacă anterior cele mai scumpe loturi au fost adjudecate la maximum 450 de lei/mc (fără coajă), prin noile normative hotărâte la Bucureşti, licitaţia pleacă acum de la 450-520 de lei/mc, cu coajă. La acest preţ se mai adăugă minim 2 paşi de licitaţie şi rezultă un preţ la buşteanul cu coajă imposibil pentru cei care îl cumpără şi care spun că, în urma procesării şi a îndepărtării deşeurilor ar rezulta un preţ pe metrul cub de cherestea pe care piaţa nu îl înghite.

Trist este că în spatele acestei dispute procesatori – Romsilva se află în pericol peste 1500 de oameni care lucrează la firmele nemţene care procesează lemn. Firmele mai mici au 25-30 de angajaţi dar mai sunt în neamţ şi câteva firme cu 400-500 de angajaţi. Or în momentul în care stocurile din curţile acestor firme se vor epuiza, oamenii vor fi trimişi acasă fie în şomaj tehnic sau concediaţi direct.

O altă licitaţie – organizată pe data de 22 decembrie, pentru lemnul pe picior – a fost, de asemenea boicotată de firmele nemţene, din acelaşi motiv. Iar situaţia este similară la nivel naţional. La licitaţia din decembrie, la nivel naţional, nu a fost adjudecat decât vreo 5% din lemnul scos la vânzare. Dacă nu apare o hotărâre de guvern cât mai repede care să găsească un echilibru între preţurile cerute de Romsilva şi ceea ce suportă piaţa românească, criza se poate adânci şi se va ajunge la un adevărat blocaj al uneia dintre puţinele industrii româneşti care mai funcţiona şi asigura locuri de muncă.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns