Nu mai puţin de 26 de cerşetori au fost depistaţi şi amendaţi cu câte 100 de lei de Poliţia Locală Piatra Neamţ. „Totodata, ca masura pentru eficienta si atingerea scopului punitiv al actelor sanctionatorii este necesara demararea procedurii de transformare a amenzilor in munca in folosul comunitatii conform dispozitiilor legale dIn OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor si OG 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii” se menţionează într-un comunicat al Poliţiei Locale însă de abia de aici începe calvarul pentru administraţiile locale.
În general, aceşti cerşetori plătesc amenzile în vecii vecilor amin! Dar asta nu înseamnă că transformarea amenzilor în muncă poate fi făcută instant. Sunt nişte paşi juridico-administrativi destul de lungi. Mai întâi, contravenientul are la dispoziţie o perioadă în care poate plăti amenda. Abia apoi Primăriile din localităţile de domiciliu emit somaţii. De abia după alte câteva luni se ajunge la dosarul în instanţă şi judecătorii pot preschimba amenda în muncă în folosul comunităţii. Dar în acest timp, la primăriile respective ajung inspectorii Curţii de Conturi care constată că… sunt amenzi neîncasate…
Revenind la tranşa de 26 de cerşetori amendaţi, aceştia au fost depistaţi în cadrul unei acţiuni dedicate, în perioada 27-30 octombrie 2017. Ate cifre din această acţiune:
– persoane legitimate = 156 ;
– persoane atentionate= 131;
– persoane fara adapost fotografiate(cersetori)= 6 ;
-persoane sanctionate la Lg.nr.61/1991R pentru alte fapte contraventionale(provocare de scandal,consum de bauturi alcoolice pe domeniul public,prostitutie) =5;
– stari conflictuale aplanate= 2 ;
– baruri verificate = 110 ;
– cersetori depistati si sanctionati contraventional =26;
– persoane conduse la sediul politiei = 8 ;
– minori depistati si incredintati familiei = 2;
– proprietari de caini de companie care au fost depistati si atentionati cu privire la prevederile H.C.L. nr.7/2010,privind obligativitatea detinerii de ustensile asupra lor, pentru strangerea excrementelor de pe domeniul public= 8;
– sanctiuni contraventionale aplicate = 59 , in valoare totala de 5120 lei.
Po;i’ia Local dă şi câteva exemple concrete: <<Au fost depistati in timp ce apelau la mila trecatorilor desi erau apti de munca:
– in statia mijloacelor de transport in comun Spital, numita B. V.,de 41 ani din Comuna Dumbrava Rosie;
– in fata bisericii de pe str. Privighetorii, numita G. F. de 31 ani si M.A. de 29 ani,ambele din Piatra Neamt;
– in fata covrigariei PETRU din Piata 22 Decembrie,numitul Dorel Alexandru,de 22 ani domiciliat in Bacau;
-in fata Hotelului Central Plaza, numitul N. L. de 33 ani, domiciliat in Buhusi>>.
In acest sens, Poli’ia Local[ reia apelul apelul facut catre cetatenii municipiului P.Neamt ca ace;tia sa nu mai ofere bani celor care apeleaza la mila publica deoarece majoritatea cersetorilor sunt persoane apte de munca si astfel se incurajeaza si se perpetueaza fenomenul cersetoriei .
D.V.