22 de bebeluşi sărbătoriţi cu fast! Agapia, colţ de rai, 2019!

22 de copii sub un an – născuţi de la ediţia din 2018 până la cea de duminică – au urcat pe scena sărbătorii „Agapia, colţ de rai”, primind aplauzele consătenilor dar şi diplome şi premii din partea autorităţilor locale.
Acesta e unul din episoadele unice (cel puţin la nivel de judeţ Neamţ) care particularează manifestarea de la Agapia care, anul acesta, pare să fi fost şi mai reuşită decât cele (tot de 7 stele) din anii precendenţi.
E moment rar ca la o zi de comună sau la o manifestare similară să vezi un asemenea pluton de sugari, în braţele mămicilor (sau ale tăticilor, după caz) prezentaţi deja ca membri importanţi ai comunităţii.

 

Evident că într-o comună în care sărbătoarea are loc lângă „codrii de aramă” cântaţi în vers de Eminescu, pe drumul dintre Mănăstirile Văratec şi Agapia, treaba (chiar dacă e sărbătoare, la oamenii gospodari tot „treabă” se numeşte) nu putea începe fără cuvenita slujbă religioasă oficiată de preoţii locului, la invitaţia amfitrionilor, primarul ales Neculai Nastasă (actualmente consilier al viceprimarului) şi viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Vasiliu.

Pe principiul „Să dăm Cezarului ce e al Cezarului”, pe scena de la Agapia au urcat şi invitaţi de la judeţ care le-au urat agapienilor „La Mulţi Ani!” şi „Petrecere frumoasă!”. Foarte interesant şi corect în acelaşi timp, invitaţii respectivi au fost de la toate partidele, şi PSD (cum e culoarea conducerii Primăriei) dar şi PNL, ALDE, PMP, etc. Au fost prezenţi şi primari din zonă dar şi – categoria apolitici formal – prefectul şi subprefectul judeţului Neamţ.

 

Pe scenă au urcat de asemenea şi au primit şi cuvenitele aprecieri şi cuplurile care au implinit 50 de ani de căsnicie – model de urmat pentru mai tinerile perechi -, şi elevii care au obţinut rezultate şcolare deosebite dar şi Luigi Bodo (director la RIFIL), unul din cei care sprijină mereu acţiuni culturale în zonă dar care poate fi considerat şi ca un „fiu” mai nou al locurilor…

Şi apoi a început spectacolul. Mai întâi cu o demonstraţie sportivă – de arte marţiale – realizată de un club care are adresa chiar în comuna Agapia.

Apoi seria de cântec, joc şi voie bună a fost deschisă de o bunică de 85 de ani. Au urmat pe scenă Ansamblurile folclorice Valea Ozanei şi Floricică de la Munte, Mihai Trăistariu, Adrian Ochişanu, Ovidiu Komornyc, Nely Ciobanu, Provincialii etc. Iar Nicolae Gribincea şi Ansamblul Plăeşii au fost cireaşa de pe torul unei manifestări care ar putea fi ghid de bune practici pentru multe Primării care nu reuşesc să depăşească stadiul de şuşanea la astfel de acţiuni.

De la „locul faptei” nu au lipsit – ca la orice petrecere cu adevărat câmpenească – nici comercianţii cu tarabe cu produse gastronomice potrivite momentului dar nici cei cu produse tradiţionale (de la siropuri sau minunăţii cu afine la borcan până la ii populare sau alte produse de artizanat).

 

 

Concluzia zilei terminată cu un fascinant joc de artificii a fost trasă de primarul ales în 2016, Neculai Nastasă: „Nu există bucurie mai mare pentru cineva care a primit încrederea concetăţenilor la vot decât aceea de a face lucruri temeinice pentru comunitate. Nici noi la Primărie şi nici comunitatea noastră nu pune distracţia pe primul loc – dovadă lucrurile şi proiectele frumoase făcute în comună! – dar românul gospodar ştie să şi petreacă şi chiar merită să primească şi o astfel de zi din partea administraţiei. Personal ţin să mulţumesc colegilor din Consiliul Local şi din Primărie dar şi Consiliului Judeţean şi centrului pentru Cultură şi Arte pentru implicare şi sprijin. Mulţumesc şi sponsorilor care şi-au adus contribuţia, artiştilor care au urcat pe scenă şi care au arătat că sunt profesionişti, echipei de la scenă/sunet/lumini dar şi tuturor celorlalţi care au pus umărul ca să putem spune <<da, a fost o manifestare reuşită, poate cea mai reuşită de până acum!>>. Dar nu pot sş nu mă înclin în faţa spectatorilor, şi a celor din alte localităţi dar şi a locuitorilor din Agapia, care au arătat că ştiu să aprecieze un spectacol frumos, au avut un comportament absolut civilizat ba, mai mult, au devenit şi ei parte din spectacol prin horele încinse”.

 

D.V.
foto VESTEA

Lasă un răspuns