200.000 lei daţi de CJ pentru Campionatul Naţional de Dans sportiv! 75%, în avans la alt ONG decât organizatorul…

200.000 lei – aceasta este suma aprobată de Consiliul Judeţean Neamţ, în unanimitate de voturi, în şedinţa de pe 30 ianuarie, pentru organizarea la Piatra Neamţ, în perioada 28 februarie – 1 martie a Campniotatului Naţional de Dans Sportiv.

Prin Hotărârea respectivă, Consiliul Judeţean se asociază cu Federaţia Română de Dans Sportiv – în fond, un ONG ca toate federaţiile – dar banii vor fi viraţi în contul altui ONG. Adică Asociaţiei Club Sportiv Ray’s Dance Piatra Neamţ. De ce nu sunt viraţi banii direct la Federaţia-ONG şi este preferat ONG-ul localnic (partener în organizare)? Nu ştim! Şi nici nu ne putem gândi la vreun deranj cu ceva conturi blocate ci, poate, e mai convenabil, mai facil, mai dinamică formula plăţilor făcute din conturl asociaţiei pietrene.

Şi anul trecut, acelaşi eveniment a avut loc tot la Piatra Neamţ fiind susţinut considerabil de administraţiile din zonă. Clar e că cei care fac lobby pentru evenimentul organizat de Federaţie şi de Clubul de Dans din Piatra Neamţ chiar au succes, prin Hotărârea CJ stipulându-se că 75 la sută din sumă, adică 150.000 lei, va fi plătită în avans urmând a fi justificată apoi cu documente, moment după care se poate plăti şi restul de 25% care, la fel, vor fi justificaţi ulterior…

Maniera cu plata cu avansul de 75 la sută este, cert, absolut legală, mai ales în cazul unor evenimente sau acţiuni care presupun ca organizatorii să aibă la îndemână disponibilităţi financiare chiar operative… De fapt, Hotărârea de CJ de acum câteva zile vine în completarea alteia votată anterior, printre noutăţi fiind şi cea referitoare la plata avansului. Iar la anexe, HCL are în spate şi Referatul întocmit de preşedintele CJ Ionel Arsene dar şi Raportul de Specialitate semnat şi de Directorul Economic de la CJ, Adriana Elena Bosovici. Iar când Directorul Economic de la CJ semnează că e în regulă cu avans de 75 la sută plătit ONG-ului, înseamnă că aşa e…

Trebuie precizat că evenimentul definit drept de importanţă naţională nu beneficiază doar de sprijinul CJ. O dovadă că, aşa cum spuneam, lobby-ul din spatele lui chiar e unul adevărat şi insistent este că acelaşi campionat este finanţat şi de Consiliul Local Piatra Neamţ. Astfel, celor 200.000 de lei din bugetul judeţului li se alătură alţi 30.000 de lei din bugetul municipiului. Banii au fost votaţi prin HCL care prevedea repartizarea unor sume de bani ONG-urilor, din bugetul din 2019, proiect propus la finele anului. Din totalul banilor alocaţi la sport (care au fost mult mai mulţi decât cei pentru Tineret, sau Cultură sau Mediu), acelaşi ONG pietrean (Ray’s Dance) a luat o felie consistentă. Adică peste 22 la sută. Mai exact, Ray Dance a primit 30.000 lei de la municipalitatea pietreană din totalul celor 135.000 lei de la Capitolul Sport.

După cum se vede doar Clubul Feminin de Handbal a  mai fost procopsit cu 30.000 de lei, în rest Ray’ Dance obţinând muuult peste alte ong-uri sau alte ramuri sportive. Minifotbalul, atletismul, baschetul, tenisul sau chiar Clubul Sportiv Ceahlăul privesc, prin sumele mult mai mici primite, cu jind spre banii oferiţi dansului sportiv… Unele surse spun că deşi unii consilieri locali ar fi dat să întrebe şi cu ce contribuie concret Federaţia-ONG de dans, lobbyştii (inclusiv unii cu joburi la Tîrgu Neamţ) ar fi fost foarte convingători prin răspunsurile date.

Prin HCJ, banii respectivi pot fi folosiţi pentru premii, bareme de arbitraj, transport, cazare, medalii, publicitate şi, evident, masă.

Dar 230.000 nu este bugetul total al manifestării. Din mesajele postate pe facebook de organizatori rezultă că şi în acest an, ca şi în anul trecut, participanţii plătesc taxe de înscriere. de 40 sau 50 de lei, per formaţie sau grup…

Afacerea cu campionatul de dans („afacere” pentru că şi Jocurile Olimpiece sunt o afacere, ca să nu înţeleagă unii greşit…) nu se opreşte aici. Probabil că şi în 2020 ca şi în 2019 spectatorii vor plăti bilet. De exemplu, preţurile de anul trecut le-am găsit în publicitatea de atunci: „Prețul unui bilet pentru prima zi de concurs (13-14 aprilie), este de 40 lei/persoana iar prețul pentru loc la masă este de 100 lei”. Şi cum mulţi dintre spectatori sunt chiar copiii părinţilor, aceştia vor resimţi consistent, în buzunar, participarea la un campionat naţional finanţat generos de autorităţile din Neamţ.

Nu, banii din bilete – ca să nu înţeleagă cineva greşit – nu se întorc la CJ sau la CL (instituţiile care au arătat atâta înţelegere şi gratitudine) ci, probabil, intră tot în bugetul competiţiei. Sau al Federaţiei, că nimeni nu a explicat acest detaliu.

Iar capitolul „balul, masa şi felicitările” este completat ;i cu partea de Muzică, organizatorii anunţând deja prezenţa bandului Boris Myagkov.

Foarte frumos! Dar nu e prea clar de ce ar fi o mare surpriză prezenţa respectivei trupe muzicale din moment ce anul trecut, tot la Piatra Neamţ, spectatorii au văzut fix acelaşi band?!!… Care o si surpriza sau noutate, şi-or fi schimbând cei din band constumele de scenă, că de repertoriu nu poate fi vorba?…

Şi încă un detaliu legat de acurateţea informaţiilor din documentele CJ. În printscreenurile de mai sus, după Hotărârea CJ, este menţionată ca dată a startului campionatului ziua de 28 februarie. Asta au votat consilierii judeţeni pe baza documentelor puse la dispoziţie.

Programul făcut public de organizatori spune altceva, adică de ziua de 29 februarie:

Poate scrisul de mai sus e prea mic aşa că venim cu ce e postat chiar pe site-ul acestei federaţii de dans:

Recursul la cutumele organizatorice duce la ideea că ar urma să aibă loc campionatul în zilele de 29 gebruarie şi 1 martie, iar pe 28 februarie va fi primirea înaltelor VIP-uri de la Federaţia din Bucureşti. Cu şampanie, la uşa hotelului, bineînţeles…

O astfel de implicare şi susţinere a unui ONG local, cu „lipici” la Federaţie dar şi la banii autorităţilor locale poate fi temă de curs pentru alte asociaţii, la capitolul „organizare, lobby şi strângere de fonduri”. Şi, ca să dăm Cezarului ce e al Cezarului, deşi până acum nu am făcut referire la numele lui, trebuie menţionat că mintea sclipitoare din board-ul asociaţiei este chiar instructorul Andrei Scrab, ieşean de origine, dar, după cum se vede, un admirator al meleagurilor şi administraţiilor nemţene. Şi, indiferent că drumurile Iaşi-Piatra Neamţ au fost făcute prin Roman sau prin Tîrgu Neamţ, acestea par să facă parte dintr-o poveste de succes.

Să curgă şampania!

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns